(Foto’s) De klimaatverandering betekent een toename van zowel natte als van droge periodes. We zullen allemaal een steentje bij moeten dragen om de gevolgen daarvan op te vangen. Zo is het van belang de piekafvoer van regenwater te verminderen en tegelijkertijd het water zo lang mogelijk vast te houden in de bodem. Daarmee voorkomen we zowel overstromingen als uitdroging van de grond in periodes van droogte.
Subsidie
Vandaar dat de gemeente Weert samen met Waterschap Limburg een subsidieregeling in het leven heeft geroepen die een stimulans is voor particulieren om regenwater af te koppelen van het riool en om dat te infiltreren op eigen terrein. “Zo willen we het inwoners makkelijker maken mee te helpen om wateroverlast te voorkomen. Dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal”, aldus wethouder Martijn van den Heuvel.
De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de manier van afkoppelen en van het aantal m². Weertenaren krijgen hiervoor de werkelijke kosten vergoed, tot een maximum van € 9,- per m².
Hoeveel belangstelling?
Een vijftigtal bewoners heeft al interesse getoond en nadere informatie ingewonnen. Inmiddels zijn 19 aanvragen gehonoreerd, hiervan zijn er 7 al uitgevoerd.
Wethouder Martijn van den Heuvel ging maandagochtend zelf een kijkje nemen bij de familie Rietjens. Daar hielp de wethouder mee met het doorzagen van een regenpijp. De bewoner had elders al een regenpijp doorgezaagd en het regenwater komt daar nu in een waterpoel terecht. Een mooi voorbeeld over hoe het afkoppelen van de regenpijp ook op andere wijze kan worden toegepast.
Meer informatie over de subsidieregeling: www.weert.nl/regenwater.
[nggallery id=’5897′]
Ik wil mijn regenbuis best afkoppelen, maar ik doe het niet, omdat het water dan via mijn oprit toch het riool in loopt dus wat is de meerwaarde? Trek ik de buis door naar mijn voortuin dan heb ik het hele najaar een mooi moeras en gaan mijn planten en struiken dood omdat binnen de kortste keren de grond totaal verzadigd is.
Afkoppelen is een goed idee…maar niet zo als op de foto’s is geïllustreerd…
Beter is de afvoerpijp hoger in te zagen, en daar een zogenaamd overloopstuk tussen te plaatsen, dat het water in een regenton laat lopen, zodat je het over je gehele tuin kunt verdelen, door onderaan de ton een kraantje en eventueel een slang aan te sluiten
De grootte van de regenton moet afhankelijk zijn van de hoeveelheid water die door de regenpijp kan komen.
Zo is dat :-]
Opdrachtje voor slumme:
Dakoppervlak is 160 m2. Uitgangspunt is een gemiddelde bui. Hoeveel m3 regenton-inhoud hebben wij nodig om het eea op te vangen?
Even een tipje, het gaat om de hoeveelheid water welke van het dak af komt. Diameter hemelwaterafvoer is van belang voor {naam zegt het al} de afvoer.
Succes!
Doe nou niet.slumme is net te dom om te snappen dat hij niet slim is