Het voornemen van provincie Limburg om over de Zuid-Willemsvaart bij Weert een ecoduct aan te leggen, kan niet rekenen op steun van de LLTB.
Het ecoduct moet volgens de provincie het risico verkleinen dat dieren verdrinken. Het gaat dan met name over wilde zwijnen. De LLTB ziet meer in het handhaven van het nulstandbeleid.
Als het aan de provincie ligt, komt het ecoduct over de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van de Tungelroyse Beek. De provincie verwacht dat daardoor het aantal incidenten met te water geraakte dieren zal verminderen.
Grotere problemen
Bestuurslid Hans Bovend’eerdt van de LLTB-regio Midden-Limburg denkt niet dat het ecoduct het probleem oplost. ‘Het maakt het alleen maar groter’, zegt hij. ‘Misschien dat de rust aan die kant van het kanaal even terugkeert, maar dat geldt zeker niet voor de lange termijn. De zwijnen kunnen zoals bedoeld oversteken, maar vervolgens is er meer verspreiding en is het probleem nog moeilijker te beheersen met als resultaat dat er dan ook rasters langs wegen moeten komen, zodat de zwijnen geen gevaar vormen voor automobilisten.’
Volgens Bovend’eerdt is het handhaven van het nulstandbeleid de enige oplossing. ‘Maar dan moeten wel de middelen worden verstrekt, die dit mogelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld door extra jachtmogelijkheden of zelfs jagers door de provincie in dienst te nemen.’ Hij hekelt het feit de dat betrokken partijen, waaronder de LLTB en de jagers, nooit bij de plannen van de provincie betrokken zijn geweest.
‘De provincie had eerst met de jagers om tafel moeten gaan zitten om te kijken naar een passende oplossing’, zegt Bovend’eerdt. ‘We proberen als LLTB in ieder geval weer het overleg met de provincie aan te gaan, maar tot op heden verloopt de communicatie vrij stroef. Er worden kleine stapjes gezet, zoals nachtzichtkijkers voor jagers en tijdelijke rasters, maar die bieden geen soelaas.’
Structurele oplossing
Bovend’eerdt is van mening dat samen met de wildbeheereenheden naar een structurele oplossing moet worden gekeken. ‘Dan gaat het waarschijnlijk om maatregelen die maatschappelijk gezien niet even geliefd zijn, zoals meer afschotmogelijkheden.’ Hij snapt de houding van anti-jacht actiegroepen. ‘Maar zij ondervinden in de regel geen hinder van de wilde zwijnen en hebben waarschijnlijk ook nooit een dier voor de auto gehad. De lijst met incidenten groeit in een razend tempo.’
Ook jager Frans Veugen van Wildbeheereenheid De Oude Graaf ziet een ecoduct niet zitten. ‘Hoe weten de varkens nu dat er een ecoduct is? Je zult hoe dan ook rasters moeten plaatsen, anders vallen ze alsnog in het water. Nuloptie is nuloptie. Daarbij zijn de jachtmogelijkheden daar zeer beperkt en is onze limiet aan inzetmogelijkheid bereikt.’
De provincie is blind en haar bestuurders zijn wereldvreemde technocraten. Dat is geen nieuws. Ecoduct…. doe me een lol. Varkens horen op mijn barbecue met een kogel in hun harsens, niet op een peperduur bruggetje naar een drukke autoweg.
de goedkoopste oplossing is het aandoen van lichtgevende zwemvesten . kunnen ze niet meer verdrinken .en je ziet ze als ze de weg oversteken.
Dus Hans en Frans willen vooral graag knorren afknallen.
De LLTB houdt zich toch niet bezig met verkeersveiligheid…?
Wat een onzin, afschieten is een must, wilde zwijnen krijgen per worp gemiddeld
10 jongen die na ongeveer 11 maanden geslachtsrijp zijn als je dit niet
in toom houd dmv jacht heb je over een paar jaar een echt probleem.
De Limburgse Land en Tuinbouw Bond is er voor de belangen van de agrarische bedrijven, zowel land, tuinbouw, als boeren met een veestapel. De bestuurders van LLTB zijn meestal zelf ook boeren en denken als volgt.
Hoe meer wilde dieren er zijn, des te meer schade hun leden, de agrariërs, op kunnen lopen, door
– vernielingen aan gewassen (door zwijnen, konijnen, ganzen, etc),
– het dood bijten van dieren uit de veestapel (door wolven, vossen, dassen, etc),
– het overbrengen van besmettelijke ziektes op de veestapel (door vogels, zwijnen, vossen, etc).
Ergens dus heel logisch dat de LLTB tegen het ecoduct is. Zij denken dat het kanaal wilde dieren tegen houdt, maar de meeste wilde dieren kunnen redelijk goed zwemmen , mits er geen hoge damwand is. Dat wilde dieren al jaren aan beide zijde van het kanaal leven, ook wilde zwijnen, begrijpen ze waarschijnlijk nog niet.
Eén ding heeft de LLTB wel gelijk in en dat is, als er een ecoduct moet komen, dit ecoduct alleen maar werkt als er een afrastering langs de Kempenweg en/of de Lozerweg komt, om de wilde dieren in de goede richting te wijzen. Al was het maar om ongevallen op de Kempenweg en verdrinkingen in het kanaal te voorkomen.
Je verhaal is heel logisch, maar op 1 punt zit je er volkomen naast de mensen van het LLTB zijn ervaringsdeskundigen zij hebben al jaren te maken met deze problematiek of het nu links of rechts van het kanaal is.
In Weert geld nog steeds de nulstand als het gaat om wilde zwijnen.
Wil je dit veranderen dan moet de politiek de regels veranderen en gaan compenseren voor de schade die deze dieren veroorzaken.
Die dieren kunnen toch niet lezen of weten hier mag ik wel/niet oversteken?
Het gaat om een ecoduct over de Zuid-Willemsvaart ter voorkoming van het verdrinken van dieren (niet alleen zwijnen maar ook bv herten. En ik maar denken dat LLTB een landbouworganisatie was. En de jagers? die zouden blij moeten zijn als de dieren niet verdronken want dan blijven er meer over om af te schieten.
Leuke discussie om wel of niet te investeren “de provincie verwacht” en “het LLTB denkt”. Ik zou het prettig vinden als men zo’n 30 jaar na het plaatsen van het 1e ecoduct in Nederland en de investering van vele miljoenen iets verder zou kunnen gaan dan “wij verwachten en een bestuurslid denkt”. Is er mogelijk op dit gebied ook iemand die wel “iets weet”? Super opmerking overigens van de jager. Hoe weten varkens …? Ja jagerke, hoe weten varkens dan dat ze daar niet mogen komen?
Om verdrinken te voorkomen hebben we als oplossing : afschieten.
Mooi staaltje omdenken.
nuloptie is nuloptie
Hi hi, een ecoduct voor dingen die er niet zijn 🙂