De energietransitie wordt ook wel de grootste transitie van de 21e eeuw genoemd. Tijdens Dutch Earth Week kom je in Weert op zaterdag 13 oktober meer te weten over wat dit inhoudt en hoe zowel beleidsmakers als burgers hier mee om kunnen gaan.
Op zaterdag 13 oktober vindt ‘Formule E’ plaats: een inspirerend programma waarin ze de uitdagingen en kansen van de energietransitie verkennen. In en om het stadhuis in Weert worden verschillende perspectieven verkend.
Dagprogramma
De energietransitie brengt grote uitdagingen met zich mee, maar gelukkig zijn er ook al een heel aantal mooie voorbeelden waar we van kunnen leren. Het dagprogramma van Formule E start met de We Energy Game en talkshow How it’s turned met best practices (op uitnodiging). Tijdens dit programma gaan raadsleden en wethouders uit verschillende Limburgse regio’s met elkaar in gesprek over de energietransitie.
Middagprogramma met markt, raceauto en windturbine
Het openbare middagprogramma van 13.00 tot 16.00 uur bestaat uit een publieksmarkt met informatie over energiecoöperaties en handige energiebesparingstips voor in huis. Hierbij staat voor alle kleine energiebommetjes het Verspeelplein opgesteld en is er voor de liefhebbers een raceauto met windturbine te bewonderen.
Dutch Earth Week 2018: TURN IT!
Van 8 tot en met 14 oktober organiseert Provincie Limburg de Dutch Earth Week. Dit jaar draait Dutch Earth Week om het thema TURN IT! Deze editie gaat over een nieuwe manier van denken, waarin duurzaam doen ontzettend logisch is.
Iedereen kan duurzamer omgaan met energie en grondstoffen; het is vaak makkelijker dan je denkt! Eigenlijk is duurzaam het nieuwe normaal. En het levert ook nogal wat op: geldbesparing, een schone toekomst en een samenleving waarin iedereen meedoet. Tel uit je winst!
Dit jaar gaan ze het vooral hebben over de energietransitie en circulariteit. Dat zijn termen die je misschien net zo weinig zeggen als het veelomvattende ‘duurzaamheid’. Dutch Earth Week brengt het dichterbij en laat zien hoe het ook kan, dus… doe maar duurzaam!
Goh en dit wordt georganiseerd in een spiksplinternieuw gebouw van de 21 eeuw, waarop geen enkele milliwatt aan stroom opgewekt wordt.
Het heeft een heel groot leeg dak dit nieuwe gemeentehuis het staat ook nog maar iets verder dan 7 graden zuidzuid west, dus bijna optimaal. Een beetje slim ingekochte panelen waren nu al terugverdiend.
Deze editie gaat over een nieuwe manier van denken, waarin duurzaam doen ontzettend logisch is.
90% van Weertse industrie terreinen heeft lege daken, maar Weert gaat open grond verhuren om aan Weertenergie over te laten om panelen te leggen, logisch toch? Deze groep snapt niet dat er weinig animo is voor hun opgewekte stroom van 22,4 eurocent per kwh, terwijl een beetje slimme consumer 19 eurocent per kwh voor groene stroom betaald. Ook weinig deelnemers aan de postcoderoos regeling, logisch toch?
Weertenergie gaat totaal 840 panelen 80 graden zuidzuid west leggen in een hellingshoek van 40 graden, dan pas weet je zeker dat je de investering niet terug kunt verdienen en er zeker niet logisch wordt nagedacht. Groene stroom niet over lullen maar doen. Maar dan wel logisch nadenken.
Eigenlijk had je alleen maar het laatste woord op hoeven te schrijven. En je moet ook niet vergeten dat ze zo snel mogelijk het door ons bijeen gebrachte geld op moeten maken.
Dat klopt, maar dan had ik niet kunnen kakelen en mijn ei leggen.