Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) wil het AZC in Weert graag langer open houden. Binnenkort komt de nieuwe bestuursvoorzitter van het COA naar Weert voor een kennismakingsgesprek, zo meldt De Limburger.
Tijdens dat gesprek zullen diverse onderwerpen aan bod komen, waaronder de verlenging van het contract van het AZC in Weert. Het AZC is sinds 2015 gevestigd in de voormalige Van Horne Kazerne, nu Horne Quartier. De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders steunden destijds de vestiging van het AZC, maar wel onder de voorwaarden dat er maximaal 1000 mensen mogen verblijven en dat het AZC maar 5 maar gevestigd zal zijn in Weert. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt aan de Limburger dat die afspraak nog steeds staat en dat het AZC in Weert dus in 2020 zal sluiten.
Budel
Ook in buurgemeente Cranendonck is een AZC gevestigd. In de voormalige Nassau-Dietzkazerne in Budel kunnen zo’n 1700 personen worden gehuisvest. De gemeente Cranendonck en het COA ondertekende op 8 februari 2018 een nieuwe bestuursovereenkomst ten behoeve van een opvanglocatie in Cranendonck. Hier werd het contract voor de opvanglocatie in Budel wel verlengd.
Dit was niet de afspraak
Dat was het de eerste keer ook al niet.
Na het sluiten van de KMS heeft de gemeente het standpunt ingenomen geen asielzoekerscentrum te willen. Het COA kwam in 2015 toch met het het voornemen een AZC te vestigen. Het COA had en heeft de macht om de gemeente te overrulen en was ook van plan om dat te gaan doen. Daarop is de gemeente in onderhandeling gegaan. Bedongen is toen niet 2000, zoals het COA oorspronkelijk van plan was, maar 1000 asielzoekers voor een periode van vijf jaar.
Het einde van die periode komt nu in zicht en ik vind het niet netjes dat het COA probeert te tornen aan die afspraak. Ze hebben de macht maar ze hoeven die macht natuurlijk niet in te zetten. Dat zou een net gebaar naar de Weerter bevolking zijn. En daarom schreef ik ‘dit was niet de afspraak’.
Afspraken worden gemaakt met het inzicht van dat moment. Niemand wist toen dat de vluchtelingenstroom zo lang zou gaan aanhouden. Toen was ook nog niet bekent dat de oorlog zo lang zou gaan duren en ook dat de aanwas van economische vluchtelingen zo zou groeien.
Ook u heer Goubet heeft alle afspraken die u ten tijde van de recente verkiezingen had gemaakt met uw vorige partij niet nagekomen.
Dus enige zelfreflectie zou u niet misstaan. In plaats van hier zo hoog in de bomen te klimmen zou terughoudendheid in uw geval meer sieren.
Ik mag hier net zo goed reageren als een ieder ander. Ik doe dat meestal om reacties die vooringenomen of zelfs onwaar zijn van een tegengeluid te voorzien. Soms omdat ik door mijn rol als gemeenteraadslid net wat meer achtergronden ken. Een verhaal heeft altijd twee kanten. Ik doe dat in tegenstelling tot u niet anoniem. Dat is voor mijn gevoel mezelf eerder (vrijwillig) kwetsbaar opstellen dan hoog in een boom klimmen.
Als je een partij verlaat, los van hoe goed de reden daarvoor is, zijn er inderdaad helaas afspraken die je daardoor niet meer kunt nakomen. Waar er twee vechten hebben er twee schuld, ik heb de waarheid niet in pacht. Maar ik heb samen met vele anderen voor mijn gevoel wel de juiste beslissing genomen. Als ik over drie jaar besluit om, in welke hoedanigheid dan ook, me weer kandidaat te stellen voor een plek in de gemeenteraad dan is aan eenieder de kans me daar op af te rekenen of voor te belonen.
Het valt me overigens de laatste tijd wel op dat het argument dat er gebroken is met een partij steeds erbij wordt gehaald als alle andere op zijn en er zo ook van het onderwerp afgedwaald wordt.
Ik reken de politiek af op haar keuze. Per slot van rekening zijn het (althans in naam) volksvertegenwoordigers en de mening van de Weertenaren is meer dan duidelijk dacht ik zo te zien aan de stemming. Bovendien; belofte maakt schuld of maken we ons zelf keer op keer maar wat wijs.