Stadsboerderij mag gesloopt worden

Algemeen Economie Politiek Weert 2 reacties 2 min. leestijd

Eind december 2019 maakte het college van burgemeester en wethouders bekend in principe medewerking te verlenen aan de realisatie van zeven levensloopbestendige woningen op de hoek van de Beekpoort en Nazarethsteeg.

Op deze locatie staat een oude stadsboerderij. Het voornemen is om deze oude boerderij te slopen en dat maakte de tongen los in Weert. Ook de politieke partij Weert Lokaal stelde er zogeheten artikel 40-vragen over, waaronder: Als de eigenaar van dit gebouw het pand wil slopen, mag dat dan? Het antwoord is: ja.

De eigenaar mag het gebouw slopen, mits de nieuwe bebouwing een verbetering is en positief advies krijgt van de monumenten-welstandscommissie.

Geen monument

De boerderij is niet aangewezen als gemeentelijk monument of rijksmonument. Omdat het pand veelvuldig is gewijzigd en in een slechte technische staat verkeert, is het pand niet als individueel monument aangewezen. De locatie, die gebaseerd is op het historische stratenpatroon, is echter markant en beschermd via de opname in het gemeentelijk beschermde stadsgezicht, aldus het college van B&W.

De stadsboerderij behoort tot de structuur van de singelring, maar heeft geen status op zich zelf. De boerderij is immers ook niet aangewezen als monument. Bij de ontwikkeling en beoordeling van de nieuwbouwplannen wordt extra aandacht besteed aan de vormgeving van de straatwand.

Monumentenwelstandscommissie

Het stedenbouwkundige plan is informeel reeds voorgelegd aan de monumentenwelstandscommissie. De commissie heeft ingestemd met de hoofdopzet van het plan en is positief over het voorterrein voor de woningen. Wel wordt opgemerkt dat in de vormgeving veel verschillende maatregelen zijn toegepast om een gevarieerd gevelbeeld te ontwerpen. De commissie heeft geadviseerd meer eenheid in het ontwerp te brengen. Als het plan verder uitgewerkt is, wordt het definitieve plan nogmaals voorgelegd aan de commissie.

Deel dit bericht
2 reacties