De raad van de gemeente Weert heeft vanavond besloten om aan bureau Berenschot opdracht te verstrekken tot het uitvoeren van een integriteitsonderzoek. Het gaat om een onderzoek naar zaken die in januari 2020 in De Limburger zijn gepubliceerd en waarin de integriteit van de burgemeester in twijfel wordt getrokken.
De onderzoeksopdracht luidt als volgt
Onderzoek (1) in hoeverre de burgemeester (tevens voorzitter bij de Stichting International Award for Young People) bij de toekenning van subsidies aan de Stichting en eventueel andere organisaties, in zijn relatie tot Horne Quartier en in zijn relatie tot het raadslid Kadra (tevens werkzaam bij de Stichting) heeft gehandeld in overeenstemming met wet- of regelgeving, gedragscodes etc..
Onderzoek (2) in hoeverre het raadslid Kadra en tevens medewerker bij de stichting waar de burgemeester voorzitter van is heeft gehandeld in overeenstemming met wet- of regelgeving, gedragscodes etc..
Kom (3) tot aanbevelingen ten aanzien van de omgang met private belangen door bestuurders en politici in relatie met hun publieke belangen teneinde (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen.
De reikwijdte van de onderzoeksvragen is
a) Subsidietoekenning aan de Stichting International Award for Young People en andere organisaties door de burgemeester.
b) Signalen die betrekking hebben op de relatie tussen de burgemeester en het bedrijf Horne Quartier.
c) Signalen die betrekking hebben op de relatie tussen de burgemeester en het raadslid Kadra, tevens werkzaam bij de Stichting.
Naar verwachting is medio april het eindrapport beschikbaar. Tot die tijd worden er geen mededelingen omtrent het onderzoek gedaan.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het teleurstellend vind dat de burgemeester en het betrokken raadslid er niet voor hebben gewaakt dat hun integriteit niet ter discussie zou kunnen worden gesteld.
Mocht er maar het minste uit het onderzoek naar voor komen, hoe klein ook (er is ooit een burgemeester opgestapt voor het niet afrekenen van make-up van nog geen 5 euro, in deze casus is de schade dus al vele malen groter), dan hoop ik dat de betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen. Dat het onderzoek er komt is een noodzakelijk kwaad. Het was beter geweest als de bestuurder(s) bedachtzamer waren geweest.
kunnen beter een andere baan zoeken dan hoeven wij dat onderzoek ook niet te betalen met ons allen!
Bijzonder dat L1 meer kan vertellen dan hier wordt geschreven.
Mis vooral de onderzoekskosten van 27.500 euro. Wie gaat deze betalen?
Punt 3 lijkt mij al duidelijk. INTEGRITEIT geschonden. Hiervoor moet je altijd waken als politici of ambtenaar.
Welke andere organisaties? Openbaarheid van bestuur?
De media kan altijd meer vertellen, zij maken immers een eigen verhaal op basis van zaken die, in dit geval de gemeente, naar buiten brengt. En dat mogen ze, gelukkig is er een vrije journalistiek in Nederland. Aan u om te oordelen over wat u van zo’n verhaal verder vindt. Over wie de onderzoekskosten gaat betalen kan ik heel kort zijn, u en wij allemaal. Mooier kan ik het niet maken. En tot slot, de andere organisaties, dat weten we niet. Daarom is het ook een onafhankelijk en diepgravend onderzoek. Misschien is zo’n organisatie zelfs wel de gemeenteraad, andere bedrijven, andere overheden, ik noem maar wat. Daarom is het wat mij betreft ook heel goed dat de gemeenteraad dit onderzoek niet zelf doet. Het onderzoek moet onafhankelijk zijn en boven alle twijfel verheven. Volgens mij is dat openbaarheid van bestuur.
Wat mij betreft staat het gedrag vd burgemeester op gespannen voet met beginselen van integriteit, maar laat Berenschot dat maar uitzoeken en vaststellen. Aparte vraag vind ik idd ook: De burgemeester veroorzaakt door zijn gedrag een onvoorziene uitgave van €27500 plus wss een vergelijkbaar bedrag aan uren van ambtenaren. Hoe wordt hier mee omgegaan? Rekening man?