De geplande grootschalige bosontwikkeling zorgde voor veel discussie tijdens de gemeenteraadsvergadering op 23 september. Na toevoeging van punten uit twee amendementen en een motie stemde de gemeenteraad in met het plan. Hete hangijzers waren onder andere het behoud van natuur- en cultuurhistorie van het landschap, beheer van het bosgebied door Natuurmonumenten en de financiering.
Samen met Natuurmonumenten wil het college van B&W 42 hectare bos gefaseerd aanplanten in het buitengebied rond de Laurabossen, Wijffelterbroek, Heltenbosbrug, De Krang en Stramprooierbroek. De bomen worden gepland op voormalige landbouwgronden, waardoor er een groot robuust natuurgebied ontstaat dat met elkaar verbonden is. Rob van Schijndel van Natuurmonumenten benadrukt dat de biodiversiteit in het bos groter is dan op de bestaande landbouwgronden. “Ook planten we niet op alle grond bomen.” Melkveehouder W. Peters maakt zich zorgen over de verspreiding van het Jacobskruiskruid. “Ik wil dat kruid niet in mijn graslanden hebben, omdat het giftig is voor de koeien. Het kruid moet ik bestrijden, waardoor ik niet verder kan met duurzaam boeren.”
Pierre Emans van Weert Lokaal noemt de bosontwikkeling een mooi plan om iets te doen aan de klimaatverandering. “Maar dan moeten de giftige planten wel worden weggehaald. Joost Wiezer van de VVD vindt de financiën en prestatieplicht ook belangrijk. “We moeten geen geld halen uit verkeerde potjes. Als we er geld aan uitgeven, willen we zeker weten dat er een bos komt. Niet dat er geen scheutje groeit.” Wethouder Geert Gabriëls geeft aan de financiën duidelijk te maken in de begroting. Het CDA vraagt zich af waarom het college van B&W de raad niet eerder op de hoogte heeft gebracht. “De eerste tien hectare bos zijn rond. We vinden het belangrijk dat er over de rest nog overleg komt over de voorwaarden en beheer.”
Wethouder Geert Gabriëls benadrukt dat Weert met de bosontwikkeling vooroploopt. “In heel Nederland wordt gekeken hoe we het in Weert doen.” De wethouder neemt het beheer en de prestatieplicht mee in de beheerovereenkomst met Natuurmonumenten.
Een bijdrage van Arjanne van Voorst
42 hectare noemen ze GROOT !!! Onzin het is net niks.
Ongeveer 800 * 500 meter. Daar wandel je in een half uurtje omheen.
Je weet toch wel dat 42 hectare zo’n 84 voetbalvelden zijn en 800*500 400km² is
Hahaha. Ja B&W en de gemeenteraad zal daar wel van overtuigd zijn.
Weet je toevallig ook dat een goede atleet 2uur en 10 min over 41 km doet
800 * 500 meter^2 is 0,8 * 0,5 vierkante Km is dus 0,4 vierkante Km. En dat is dus bijna niets.
Is er voor dit plan voldoende draagvlak om het door te laten gaan?
Waarschijnlijk niet
Maar de natuurclubs winnen altijd. De landbouwers grenzend aan dit natuurgebied hebben allemaal slechte ervaring met de Ark en nu natuurmonumenten. Maar hun geluid telt niet. Daarbij komt nog dat dit geld beter voor andere zaken gebruikt kan worden in tijde van crisis. Hoeveel.bomen die vorig jaar zijn gepoot door de Gemeente leven 1 jr n o g.
Voor het kenmerkende landschap van GrensPark Kempen~Broek met de afwisseling van weilanden, bos, heide, broekbos, moerassen, open ruige gebieden, en de omzoomde historische Kempkes is dit geen gelukkig plan. Niets tegen bos maar wel wat tegen bos als dat het historische karakter van Kempen~Broek geweld aandoet. Wat zijn de gevolgen voor de mens en biosfeer aanvraag bij Unesco?
Dat is zo betrekkelijk, vroeger he, dat ligt aan hoe vroeger. heel heel vroeger was alles ijs. daarna zee met oerbossen. En toen kwam homo sapiens en die werden zo slim dat ze boten konden bouwen. Weg oerbos. Daarna is opnieuw bos aangeplant alle bos in NL is geplant. Het is maar net welke tijdzone van uw beleving het landschap kleurt als kenmerkend . Jammer is het echter wel dat meestal hoe het was rond 1900 bepalend wordt voor het herschapen hoe NL er volgens die op dat moment besturende uit zou moeten zien.