In Weert heeft woensdagavond opnieuw een lichte aardbeving plaatsgevonden.
Volgens het KNMI vond de aardbeving plaats om 22.54 uur met een kracht van 1.6 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag op 7 kilometer diepte in de buurt van Altweerterheide. Het gaat om een zogeheten tektonische beving.
Een aardbeving van 1.6 op de schaal van Richter wordt niet gevoeld door de mens, maar wel geregistreerd door seismografen.
Registraties
Beving: https://www.knmi.nl/nederland-nu/seismologie/aardbevingen/laatste_beving?eventid=knmi2020tgjt
Eerdere bevingen
Lichte aardbevingen in Weert lijken steeds meer voor te komen. Zo vond er op 23 juli van dit jaar een lichte aardbeving plaats en twee lichte aardbevingen kort na elkaar op 14 augustus van dit jaar.
In 1992 dat was pas een aardbeving.
Een verband met de toename in geothermische energie winning? Zou er niet raar van staan te kijken. Dan gelijk de volgende, hoe diep zit die geothermische installatie van ons aller stadhuis. Iemand?? Is er een kaart van midden Limburg met daarop de geothermische installatie`s iemand?
Geothermische putten gaan niet dieper dan een paar honderd meter. Het is wel waar dat dit bijvoorbeeld effecten kan hebben op (de kwaliteit van) het grondwater. En het kan leiden tot verzakkingen door uitspoeling. Bijvoorbeeld als er door een krijtlaag heen geboord wordt. Aardbevingen vinden echter vele malen dieper plaats en zijn het gevolg van natuurlijke processen diep in de aardkorst of gaswinning. In dat laatste geval vinden ze echter ook vele malen dichter bij het oppervlak plaats.
Aardbevingen in onze omgeving worden veroorzaakt door de zogenaamde Peelrandbreuk ten noorden van Weert, een (relatief kleine) scheur in de aardkorst die ook de ‘grote beving’ in 1992 veroorzaakte of de kleinere Feldbissbreuk, ten zuiden.
https://www.drinkwaterplatform.nl/geothermie-aardwarmte-voordelen-en-nadelen/
Dat klopt Jeroen de Feldbissbreuk, maar er zijn al voorbeelden van geothermische winning en aardbevingen. Welke invloed heeft dat op deze breuk, kassen worden gedwongen van het gas af te gaan deze gaan vaak over naar deze vorm van energie winning ook in midden Limburg.
Laten we maar nooit aan schaliegas beginnen… En ook daarvoor was zo’n tien jaar geleden interesse in onze regio. Gelukkig hebben we dat al vroeg in de kiem kunnen smoren.
Schaliegas doen we in Brabant de regio Waalwijk fracking gebeurd daar al ruim 10 jaar.
Ik heb het daar niet over maar over de geothermische winning in onze regio die gaat dieper dan een paar honderd meter. Die gaat 2500meter of nog dieper en geschied onder hoge druk. Dat gebeurd ook in midden Limburg. Hoe diep is de geothermische installatie van ons stadhuis. Is er een kaart van deze installatie`s of mag ik een put slaan zo diep als ik wil. zonder registratie. Nogmaals geothermische winning kan invloed hebben op breuklijnen. Kassen gaan bijna allemaal daar op over na gedwongen van het gas af te moeten.