Om Cwartier aan de Beekstraat in Weert duurzaam en toekomstbestendig te maken is bij de gemeente Weert een plan ingediend voor de realisatie van woningen, bovenop Cwartier.
Cwartier is gevestigd in het voormalige stadhuis van Weert. Er zijn zo’n 100 ondernemers gehuisvest. Jaarlijks komen er zo’n 100.000 bezoekers. De exploitatieperiode loopt nog 5 jaar tot 2025. Omdat een herontwikkeling veel tijd kost heeft de exploitant SKICE nu een toekomst bestendig plan gemaakt.
Het plan
Het plan is om Cwartier in stand te houden en duurzame en betaalbare woningen toe te voegen bovenop het bestaande gebouw. De bestaande situatie krijgt daarmee een extra impuls als het gaat over een bruisende binnenstad.
In de schetsen is een toevoeging van drie verdiepingen te zien. Het zijn echter nog schetsen om het plan te visualiseren, het is geen definitief ontwerp.
De initiatiefnemer wil effecten van een grote herontwikkeling zoals financiële risico’s en een bouwput voorkomen. Daarnaast heeft men respect voor de bewoners van bestaande woningen.
De financiële waarde die zal ontstaan zal worden ingezet om Cwartier te verduurzamen. Verder wil men het gebruik van de onderliggende parkeergarage stimuleren.
Creatieve invulling
SKICE denkt met dit plan op creatieve wijze invulling te geven aan de toekomst van een belangrijk deel van de Weerter binnenstad. Volgens hen blijft het goede behouden en daarbij wordt daarnaast ingespeeld op de maatschappelijke behoefte aan het uitbreiden van betaalbare duurzame woningen.
Om de haalbaarheid te toetsen heeft SKICE de gemeente verzocht om opdracht te verstrekken om de haalbaarheid verder uit te werken.
Zo naaid de Gemeente Weert hun inwoners een paar OREN aan.
Hoe lelijk wil je het hebben. Schandalig eigenlijk, dat een gemeente zo’n gemeentehuis kan uittrekken en weggooien als een oude jas en elders door kan gaan alsof er niks aan de hand is. Dat verhaal, ‘dat het niet meer voldeed, gelooft allang niemand meer’. Dan had het nu allang met rood-wit lint afgezet moeten zijn.
Schandalig. Het gemeentehuis zou niet meer voldoen aan de huidige eisen was het argument om een nieuw gemeentehuis “grote kolos” te bouwen. Destijds zou het oude gemeentehuis afgebroken worden en inwoners is gevraagd om ideeën in te dienen. Wanwegen de crisis destijds is besloten om er tijdelijk startups gebruik van te laten maken. Maar de Gemeente vind het klaarblijkelijk toch wel een echt een architectonische aanwinst om het te behouden en zelf te verfraaien door een nog grotere kolos er bovenop te bouwen. De afschuwelijke betonnen kolos C-kwartier afbreken en centrum in ere herstellen met meer groen. er waren voldoende ideeën ingediend destijds.
Waarschijnlijk maak je een denkfout dit is nl geen plan van de gemeente weert maar van de exploitant SKICE, het is aan gemeente te bekijken of dit plan haalbaar is
Waar heeft u gehoord of gelezen dat dit gebouw afgebroken zou worden?
Ik zet hele grote vraagtekens over de deskundigheid, in velerlei opzichten ten aanzien van bouwkundige aspecten …van degene die dit plan voorstelt ..!
IDD. Grote vraag: Kan de parkeergarage dat hebben. Een van de problemen die het nodig maakte (volgens de ambtenaren) een nieuw stadhuis te maken was de parkeergarage.
Er is nog helemaal geen bouwkundig plan ingediend dus waar is de twijfel op gebaseerd