Op zaterdag 23 januari gaat de avondklok in, deze duurt tot 10 februari 4.30 uur. Tijdens deze periode blijft iedereen vanaf 21.00 uur ’s avonds tot de volgende ochtend 4.30 uur binnen. Mensen mogen alleen bij uitzondering de straat op en hebben daarvoor een verklaring nodig.
De avondklok heeft ook gevolgen voor mantelzorgers. Woont degene voor wie je zorgt niet bij je in huis? En heeft je naaste tussen 21.00 en 4.30 uur mantelzorg nodig die je niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok? Dan mag je hiervoor op pad. Het is dan noodzakelijk dat je een ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je hebt.
Hoe werkt het?
- Download het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ en vul je gegevens in.
- Geef aan vanaf en tot welke datum je tussen 21.00 en 4.30 uur buiten moet zijn.
- Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan.
- Vul bij toelichting in: Vanwege noodzakelijke en onuitstelbare mantelzorger.
- Neem het formulier uitgeprint of digitaal mee als je tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet. De politie kan je onderweg om je ID en de Eigen verklaring avondklok vragen.
- Zorg je voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in.
Meer informatie vind je op www.rijksoverheid.nl/avondklok. Heb je, als mantelzorger, vragen of behoefte aan advies over jouw situatie? Of lukt het niet om de verklaring zelf digitaal te regelen? Bel of mail naar Punt Welzijn (0495-697900, [email protected]). We zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.
Nee. De verklaring van de werkgever geldt alleen voor de weg van huis naar werk en v.v.. Daarom moet je ook, als mantelzorger voor meerdere personen, een verklaring voor iedere persoon hebben.
Zelf als je hulp aan een mens of dier in nood moet geven, moet je officieel eerst de verklaring printen en invullen.
Iedereen kan die verklaring uitprinten, ben benieuwd hoeveel nieuwe mantelzorgers erbij komen
Als je goed naar de verklaring kijkt zie je dat je deze moet ondertekenen. Dat maakt het een officieel document. Onwaarheden invullen op een officieel document wordt hoger bestraft dan de 95 euro voor het niet naleven van de avondklok.
Onrechtmatig invullen is valsheid in geschrifte en een misdrijf waar boetes op staan tot 80.000 E en strafblad = geen verklaring meer omtrent gedrag = geen baan werk meer. Dus als het je dat allemaal waard is ga je gang.
Eventueel zou er zelf een gevangenisstraf kunnen volgen
Uit het strafrecht blijkt inderdaad een enorme maximale boete. Gevangenisstraf zou zelfs ook tot de opties horen. Geruststellend, het zal geen 80.000 worden of een (flinke) gevangenisstraf. Dat gaat de rechtbank niet opleggen.
Er zal gekeken moeten worden wat proportioneel is. Verwacht tussen de 95 en 300 euro of wellicht een kleine taakstraf. Gaat er ook om met welk doel je een valse verklaring hebt opgesteld (wat ging je doen tijdens de avondklok). Theoretisch gezien: als je nog in de proeftijd zit van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf, wordt deze in alle waarschijnlijkheid ook alsnog uitgevoerd omdat je opnieuw met justitie in aanraking bent gekomen. De eerdere reden maakt niets uit.
Overigens: de hoogte van de boete maakt niet uit voor je strafblad. Een veroordeling (valsheid in geschrifte in deze) is voldoende.
VOG wordt door steeds meer werkgevers verlangd. Overheid altijd en ook in de financiële sector. Afhankelijk van je functie, kan het voorkomen dat je toch een VOG krijgt ondanks een strafblad. Valsheid in geschriften is echter zo’n ‘ernstige’ gedraging dat je vrijwel altijd een afwijzende VOG zult krijgen.
Ga je bijvoorbeeld als stratenmaker werken, dan zal het wel mee vallen.
Klopt helemaal!
Er zijn nu echter wel werkgevers die zelfs bij promotie naar een andere functie alsnog een VOG vragen. Ook dit is voornamelijk overheid en de financiële sector, en lang niet allemaal.
Gaat dus om een (hele) kleine groep waar het wel gevolgen voor heeft.