In 2020 is de website van het Gemeentearchief Weert, inclusief de Digitale studiezaal met archieven en collectie meer dan 700.000 keer bezocht, dat zijn bijna 2.000 bezoekers per dag en vier maal zo veel als het aantal bezoekers in 2019. Het streefgetal in de jaarplanning voor 2021 was 350.000 bezoekers. Dit streven is nu al ruimschoots overtroffen.
Zeker sinds de eerste ‘intelligente’ lockdown medio maart 2020 vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, is het bezoekersaantal en digitale zoekvragen explosief gestegen. Wethouder Gabriëls.”Het is mooi om te zien hoeveel interesse er is in de informatie die in het Gemeentearchief ook digitaal is opgeslagen, daar liggen toch de verhalen over ons verleden. De website is onlangs geheel vernieuwd en daardoor nog gebruiksvriendelijker. Dit jaar komt er nog meer historische informatie bij die veel bezoekers zeker zal aanspreken.”
Veelgezochte onderwerpen
De zoekvragen richten zich met name op kranten en krantenartikelartikelen uit Kanton Weert, Land van Weert en Op de Keper. In de archieven en collectie wordt vaak gezocht op de inventarissen van het Oud Administratief Archief en het Oud Rechterlijk Archief.
Daarnaast is veelvuldig gebruik gemaakt van onze beelddocumenten.
De pagina ‘Monumenten’ word in toenemende mate bezocht door beroepsmatige bouwhistorische onderzoekers. Ook andere professionals, zoals vastgoed projectontwikkelaars en potentiele huizenkopers in Weert, maken gebruik van deze webpagina’s.
Publieksvriendelijk
De website van het Erfgoedcluster is vernieuwd. Dit is de eerste ingrijpende aanpassingen sinds de website medio 2010 online is gegaan. Onder meer is de lay-out aangepast en oogt daarmee een stuk overzichtelijker en publieksvriendelijker. Veel onderwerpen hebben nu een plek op de website gekregen, zoals ‘Weert in 365 dagen’, Weert in ‘Tien thema’s’. In ‘Monumenten’ zijn alle Gemeente- en Rijksmonumenten terug te vinden en ook de Stads- en Dorpsgezichten, elk voorzien van een situatietekening.
Archeologische gebieden
Naast informatie over het Gemeentearchief, de Rijks- gemeentelijke monumenten en Stads- en Dorpsgezichten, zijn nu ook de negentien archeologische gebieden in de website opgenomen. Hiervan zijn drie gebieden deels uitgewerkt: Boshoverheide, Laarakker en Romeinse brug Tungelroy.
Men streeft ernaar om in 2021 nog meer historische informatie op de website te plaatsen, zodat voldaan kan worden de vraag naar laagdrempelige publieksinformatie.
Bekijk de website via: https://www.erfgoedhuisweert.nl/
Op de foto bij dit artikel, staat het voormalige stadhuis… nu museum in verbouwingstoestand.
Het zal niet meer zo lang duren, voordat er volgens zeer betrouwbare bronnen, gemeld gaat worden, dat de verbouwingskosten voor dit museum veel meer gaan bedragen dan begroot. Dit zal een nieuwe tegenvaller voor de gemeenschap zijn.