De Tweede Kamer en de Eerste Kamer hebben vorige week ingestemd met de Tijdelijke wet beperking vertoeven in de openlucht covid-19 (Tijdelijke wet). Hiermee wordt de wettelijke bevoegdheid om het vertoeven in de openlucht te beperken, nu ook vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Eerder was deze wet al gewijzigd door de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, beter bekend als Twm.
Deze wettelijke bevoegdheid is de basis voor de Tijdelijke regeling landelijke avondklok covid-19. Vandaag is de Tijdelijke wet gepubliceerd in het Staatsblad en direct in werking getreden. De Tijdelijke regeling landelijke avondklok covid-19 blijft ongewijzigd gelden. Daarmee vormen de Wpg en de bestaande regeling het juridische regime van de avondklok vanaf 22 februari 2021 21.00 uur.
Na publicatie van de Tijdelijke wet is via een koninklijk besluit de eerdere juridische grondslag buiten werking gesteld. Dat betekent dat artikel 8, eerste en derde lid, van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg) niet meer van kracht is. Hiermee geeft het kabinet uitvoering aan de wens van de Tweede Kamer om door te gaan op het traject van de Tijdelijke wet , en het instellen van de avondklok niet meer via het regime van de Wbbbg te laten lopen.
Omdat artikel 8, eerste en derde lid, Wbbbg buiten werking is gesteld, is de zogenoemde Voortduringswet ingetrokken. Dit wetsvoorstel ging namelijk over het laten voortduren van het genoemde Wbbbg-artikel. Dat is niet meer aan de orde, en daarmee is de noodzaak tot het debat in de Eerste Kamer over de Voortduringswet komen te vervallen.
Het is schandalig hoe ze zijn eigen wetten en rechtssysteem maken, zorgen ze er voor dat de rechtbank ze een week de tijd geeft waar ze in de tussentijd snel de wetten en rechtssysteem aanpassen. achterbakse dictators dat ze zijn met die geheime glimlach op hun gezichten. Ze zullen deze wel situatie nu zo lang rekken dat de verkiezingen zijn geweest kunnen ze makkelijker frauderen met de stemmen. dat de mensen er niet achter komen dat vele stemmen in de prullenbak verdwijnen in hun voordelen. Of mensen van de verliezende partijen een coalitie vormen en de winnende partijen aan de kant schuiven om niet met ze samen te werken. en dat noemen ze vrij Nederland waar de burgers mee mogen beslissen
Toch redelijk schandalig wat hier is gebeurd. Ik hou mij aan de regels ook al ben ik het er vaak niet mee eens, maar de manier waarop kabinet en parlement hier mee om zijn gegaan is op zijn minst erg vreemd. De rechter doet een uitspraak waar Rutte en co (of het RIVM??) niet blij mee zijn. Er komt een spoedzitting waar de advocaat van de eisende partij het zwijgen wordt opgelegd waarop een wrakingsverzoek volgt. Wordt afgewezen en de rechter besluit in de zeer snelle spoedprocedure dat alles voorlopig door kan gaan. Reden: Zij vindt dat de avondklok nodig was. Volgens mij moet een rechter nog steeds aan de wet toetsen en niet aan een eigen mening. Dan volgt een hoger beroep met zover ik het op de tv heb kunnen volgen als voorzitter dezelfde rechter als die van de spoedprocedure. Ondertussen wordt een noodwet in elkaar gezet die nog diezelfde middag door de koning wordt getekend en binnen een week wordt die goedgekeurd door de eerste en tweede kamer, daar waar een wet er door krijgen normaal maanden zo niet jaren moet duren. Doet mij toch een beetje denken aan landen waar we altijd kritiek op hebben.
Inderdaad, Mark Rutte en zijn VVD vriendjes zijn, terwijl ze het ene schandaal aan het andere rijgen, al 10 jaar bezig om van Nederland een bananenrepubliek te maken, waar de overheid steeds minder rekenschap hoeft af te leggen.