Ondanks de flinke hagel- en regenbuien verzamelden tientallen personen zich op zondagmiddag 14 maart bij de Stadsbrug in Weert voor het Klimaatalarm. Opvallend veel jongeren.
Een jonge vrouw woonachtig in Eindhoven is speciaal hiervoor naar Weert gekomen. “Omdat het belangrijk is dat er ook in Weert actie wordt ondernomen. Het kan zo niet doorgaan.” Gijs Jacobs (22 jaar) staat helemaal achter het initiatief. “Niet praten, maar doen. Nu het nog kan.”
Het stel Janna Verstaeten (21 jaar) en Loek Vossen (20 jaar) vinden het beangstigend dat de klimaatverandering wordt genegeerd. “Terwijl iedereen het om zich heen kan zien en er mee te maken heeft. Er moet nu echt iets gebeuren.” Irna Verspeek is samen met haar dochter naar het Klimaatalarm gegaan. “Klimaatverandering gaat iedereen aan.” Lis Manders houdt het bord ‘Meer toekomst meer GroenLinks’ omhoog. “Ik sta hier om te laten zien dat het de jongeren menens is.”
Maar ook ouderen maken zich zorgen. Zoals Nettie Huisman en José Meijer. Beiden van de PvdA in Weert. “In coronatijd hebben we veel gewandeld. Van de zomer zag je gewoon hoe droog het was.” Eline van de Kamp uit Nederweert (55 jaar) is lid van de Partij voor de Dieren. “We willen de politiek wakker schudden. Laten zien dat er behoefte aan verandering is.”
Om 14.00 uur nodigde presentator Lars Boelen een aantal personen uit om de aanwezigen toe te spreken. Te beginnen met wethouder Geert Gabriëls. Hij is trots dat het Klimaatalarm ook in Weert wordt gehouden. Weert is één van de veertig steden, die meedoet met het landelijke Klimaatalarm. Peter Ramaekers legt een verband tussen de klimaatverandering en de gezondheid. Ad Havermans vertelt dat ook in het natuur- en recreatiegebied de IJzeren Man de klimaatverandering zichtbaar is. Als jongste spreker spreekt Margriet van de Kaaij (16 jaar) over een noodsituatie. “Het duurt al zo lang. Er moet echt wat gebeuren.” DJ Boogie Weert hield tussendoor de stemming er goed in.
Om 15.00 uur is het zover. In heel Nederland maken mensen zoveel mogelijk kabaal om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. In Weert doen de aanwezigen dat met koebellen, fietsbellen en blazend op fluitjes.
De Weerter klimaatcoalitie wordt gesteund door FNV, Limburg voor 14, IVN Weert e.o., Ecoteam Philips van Horne, Stichting Groen Weert, Vogelwerkgroep Nederweert, Weert Energie, Newecoop, Nederweert Anders, PvdA, PvdD, GroenLinks en SP. Weert Lokaal steunt enkel het online gedeelte.
Een bijdrage van Arjanne van Voorst
Heerlijk oer Hollands weer. Wat wil je nog meer? Nog meer D66 en nog meer Groenlinks dan wordt het pas echt koud in Nederland.
Het klimaatprobleem is juist dat het te warm wordt met alle gevolgen van dien. Dus juist meer D66, GroenLinks, PvdD, SP, en PvdA zal de komende ramp misschien nog tegen houden. Belangrijk voor onze kinderen en kleinkinderen.
Het aankondigen van rampen is van alle tijden.
Is het gat in de ozonlaag eigenlijk al dicht ?
En die regen die er viel, was die erg zuur ?
De paniek, die gezaaid wordt, leidt tot foute beslissingen. Er wordt dan met het huidige worst-case scenario van het IPCC geschermd. Die worst case scenario’s van het IPCC zijn in de verste verte nog nooit waar geworden.
Let wel: Ik ontken de opwarming niet. En ook niet dat de mens daar een belangrijke rol in speelt.
Lees het boek “welkom in de paniekfabriek” eens.
Het echte probleem is dat we met teveel mensen zijn op deze aardbol die allemaal teveel willen hebben. Bedrijven creeren een wegwerp maatschappij want dan kun je lekker snel weer nieuwe brol verkopen.
Deze linkse vrienden bieden halve oplossingen en een onbetaalde rekening.
Maar goed, de rechts/midden vrienden hebben ook niet echt enig plan.
Een politiek partij met een echt, doordacht, plan heb ik niet aangetroffen.
Minder afhankelijk van fossiel is altijd goed, dat ligt sowieso veel te vaak onder een schurkenstaat, wat uitzonderingen daargelaten.
Het was inderdaad bar en boos. Regen, wind en hagel. Hopelijk zijn de gebeden aanhoort en wordt het snel beter.