Op woensdag 14 april behandelt de gemeenteraad van Weert een motie die pleit voor verhoging van het wettelijk minimumloon naar 14 euro per uur. Als deze wordt aangenomen kan Weert zich aansluiten bij andere Limburgse gemeenten als Valkenburg, Brunssum, Heerlen, Maastricht, Sittard-Geleen en Venlo die zich hier al eerder voor uitspraken.
De motie wordt ingediend door Weert Lokaal, Fractie Duijsters, PvdA en DUS Weert. Deze volgt op een petitie die op 31 maart door ‘Weert voor 14’ werd aangeboden aan wethouder Martijn van den Heuvel. De petitie was getekend door 570 inwoners van Weert, die vinden dat het armoedeprobleem, in plaats van steeds met lapmiddelen, structureel aangepakt moet worden door het minimumloon -met de daaraan gekoppelde uitkeringen en AOW- te verhogen naar een eerlijk en leefbaar niveau, het niveau dat ook door de Europese Commissie wordt geadviseerd. Aangezien er een meerderheid is voor de motie zal deze zeer waarschijnlijk ook worden aangenomen.
“We zijn blij dat de commissieleden Kleinmoedig en Duisters hier werk van gemaakt hebben. We roepen alle raadsleden op om vóór deze motie te stemmen. Hiermee kunnen ze laten zien dat ze écht willen dat er iets gedaan wordt aan de oorzaak van het armoedeprobleem. En dat er echte waardering en een structurele oplossing komt, voor al die mensen met een cruciaal beroep die Nederland draaiende houden, maar niet of nauwelijks rond kunnen komen.”
Ed van Hooff van Weert voor 14
‘Weert voor 14’ is een onderdeel van de ‘voor 14’ campagne, een initiatief van vakbond FNV.
Motie is aangenomen met 17 tegen 12 stemmen. Voor: Weert Lokaal, Fractie Duijsters, DUS Weert en PvdA. Tegen: VVD, CDA en D66.
Benieuwd of de gemeente zelf het goede voorbeeld gaat geven.
De gemeente kan in ieder geval het goede voorbeeld geven door er voor te zorgen dat zijn eigen personeel, de ambtenaren, in ieder geval 14 euro als minimum-uurloon verdienen (is volgens mij al zo). Maar ook dat alle werknemers, die bij de gemeente gedetacheerd zijn, minimaal 14 euro per uur verdienen.
Goede motie. (Punt is echter dat de gemeente niet over het minimumloon gaat. Die bevoegdheid ligt in Den Haag, en deze motie is dus een ‘oproep’ aan Den Haag).
Wat de gemeente Weert wel kan doen? Kijk naar Amsterdam, waar het al sinds 2017 is toegestaan om Euro 220 per maand bij te verdienen bovenop een bijstandsuitkering. Werkervaring helpt mensen naar vast werk (is bewezen). Bovendien dragen toegestane bijverdiensten bij aan het terugdringen van zwart werk (en ook dat terugdringen is gewenst).
Hiervoor is een motie trouwens niet eens nodig. Het college van B&W heeft nl. genoeg bevoegdheid om dit zelf te doen. In de Participatiewet staat dat “gemeenten gebruik kunnen maken van de uitstroompremie, als dit naar oordeel van het college bijdraagt aan arbeidsinschakeling”. In Amsterdam gaat men de mogelijkheid nu uitbreiden van Euro 220 naar 500 per maand. Wellicht is het verstandig om dit ook in Weert ter doen en de duur te maximeren (tot bijv. 6 of 12 maanden).
De ruimte die men in Amsterdam schept, kunnen we in Weert ook creeren. Succes!
Interessante oproep !
De gemeente kan best meer
Indien er werk uitgevoerd moet worden met een aanbesteding, kan je als gemeente eisen stellen aan diegenen die willen aanbesteden.
Bv respecteer mensenrechten , voldoende inclusiviteit en
Betaal je personeel minimaal 14 euro per uur
In Nederland geldt toch nog vaak : wie betaald , die bepaald
Neem contact op met het FNV , zij kunnen je exact uitleggen hoe en wat
En dan? Het lijkt mij toch dat de gemeente het wettelijk minimumloon niet kan verhogen. Dan wordt het toch wachten op een nieuwe regering die dan kan gaan proberen (als ze dat al willen) dat door de eerste en tweede kamer te krijgen.