De bouw van Windpark Weert gaat van start. Naast de snelweg A2, ten zuiden van het wegrestaurant bij Weert, worden het komende jaar drie windturbines gebouwd, die samen ruim 30.000MWh per jaar aan groene stroom gaan opwekken. Hiermee zet de gemeente Weert een belangrijke stap in de ambitie om energieneutraal te worden.
WeertEnergie en Eneco hebben gekozen voor een coöperatieve aanpak bij de ontwikkeling van Windpark Weert. Niet alleen is de directe omgeving nauw betrokken bij de ontwikkeling van de plannen. Ook is zoveel mogelijk ingezet op betrokkenheid van lokale en regionale bedrijven bij de bouw. Zo zijn WATT Infra uit Geldrop en Kiggen uit Weert verantwoordelijk voor de civiele en elektrotechnische werken.
Bouwplanning
De financiering van Windpark Weert BV werd eind april bereikt door een lening van Rabobank Weerterland en Cranendonck, waardoor de bouw nu kan beginnen. Er is gebruikgemaakt van de expertise van de Rabobank als financierder van de energietransitie.
De werkzaamheden starten in mei met het aanleggen en verstevigen van de wegen en het realiseren van kraanopstelplaatsen. Vervolgens worden de funderingen gerealiseerd voor de turbines. In het najaar worden de turbine-onderdelen aangevoerd en start de opbouw van de windturbines. De Enercon turbines kennen een tiphoogte van 200 meter. Wanneer alles volgens planning verloopt, wekken de windturbines in het eerste kwartaal van 2022 groene stroom op.
Omgevingsfonds
Om de coöperatieve aanpak van het windpark verder in te vullen, is er een Omgevingsfonds opgericht door WeertEnergie en Eneco. Van iedere opgewekte MWh gaat één euro naar het Omgevingsfonds. In totaal gaat het om ca. 30.000 euro per jaar. Met dat geld kunnen duurzame en maatschappelijk verantwoorde projecten van omwonenden in de omgeving worden gefinancierd.
Dat is geen oplossing. Ga niet meer vliegen is veel.minder vervuiling en beter voor het klimaat.
Zinloze investering windmolens op het land. Ze zullen heus wel 30000 MWh opleveren per jaar. Alleen als ze op zee hadden gestaan was het minstens een factor 4 meer geweest. Wees nou eens eerlijk en geef eens op hoeveel MW zo een molen levert bij welke windkracht. (Moet in de orde van 3 MW bij windkracht 5 zijn)
Welnu de gemiddelde windkracht in het Weerterland op molenhoogte is ca 4. Dat lijkt weinig verschil maar leidt ertoe dat de opbrengst van zo een molen in Weert slechts maximaal 0,75 MW zal zijn.
Heb je het berekend? Of zit je dom uit je nek te lullen!!
( in Duitsland staan ze al jaren in het binnenland)
Laat de berekeningen maar aan andere mensen over
Is gewoon eenvoudige fysica. Toevallig ben ik in dat vakgebied opgeleid. Waardoor ik nooit dom uit mn nek lul zoals jij zomaar meent te moeten veronderstellen.
In Duitsland staan die dingen bijna altijd op een heuvelrug waardoor ze er “gratis” minstens honderd meter molenhoogte bijkrijgen.
Toevallig dat ik toevallig net de EXpert op dit gebied tref.( zou bijna een film kunnen zijn)
Ik hou het op lekker dom lullen
Je kunt dit voor jou als dom lullen beschouwen, maar om het dan op papier te zetten en geadresseerd aan een ander vind ik erg laag.
Jammer dat zelfs eenvoudige fysica voor jou al veel te moeilijk is.
Fijn dat jullie beide de expertise in huis hebben om dit te be-oordelen.
Maar Duitsland is een land wat niet zo vlak is als Nederland en men heeft ook meer hoogte-verschillen
Het kan niet op vandaag!,weer een expert van windmolens.
Berekeningen liggen bij de gemeente ter inzage, ga daar met je wijsdom strooien.
Ipv hier je profileren als expert
Uw veroordelingen van medemensen die hier hun gedachte of kennis op papier zetten is zeer laag. Om medemensen hun eventuele wijsdom af te kraken en te benoemen als zogenaamde expert is zeer laag. Fatsoen tekent een mens en dit is bij U volgens mij ver te zoeken.
https://media0.giphy.com/media/l3vRjZN3rXQBWYjBu/giphy.gif
Had iets anders verwacht als antwoordt hier, maar deze Dooddoener tekent deze persoon wel!
Bent U de eventuele deskundige hier?
U berekent op molenhoogte, dat is ongeveer 40 meter deze molentjes hebben een tiphoogte van 200 meter. daardoor klopt uw mooie betoog niet. Deze molentjes zullen het negatieve rendement van het zonnepark Altweerderheide waarschijnlijk goedmaken, waarschijnlijk. Maar of dat genoeg is om de schaarse 300 deelnemers van Weertenergie 5% rendement te geven op hun investering, de toekomst zal het leren. De verwevenheid van politiek de gemeente de bank en private investeerders en de talloze subsidie kanalen doet de wenkbrouw bij menigeen fronzen. Follow de money. Geld voor duurzame energie klotst nog steeds tegen de plint omhoog en er wordt veel verbrast, allemaal geld uit het ode die wij met zijn allen vullen.
Wat ik duidelijk probeerde te maken is dezelfde molens aan de kust of in zee geplaatst minstens 4 keer zoveel energie leveren als hier in het Weerterland. De windsnelheid hier, op 100 meter hoogte, is ongeveer de helft van de windsnelheid aan of in zee. Theoretisch is de geleverde energie evenredig met de 3e macht van de windsnelheid. Met een factor 4 ga ik dus al erg aan de lage kant zitten. Theoretisch is het zelfs een factor 8!!!
Dus investeren in windmolens levert aan of in zee heel veel meet energie dan dezelfde windmolens in het Weerterland leveren.
Dat ze 30000 MWh gaan leveren bestrijd ik niet.
Lastige discussie.
Korte termijn gevolgen tegen lange termijn gevolgen
Wat telkens vergeten wordt in de discussie is dat de olie en het gas op raken.
Wanneer dan ook. Minder aanbod van gas en olie zal op termijn hogere prijzen geven
Wind en zon blijven de komende miljoenen jaren beschikbaar , waardoor op termijn er eenomslagpunt komt in kosten.
Nu niets doen betekent en vervuiling en hogere kosten op termijn.
Onzin. Olie en gas zijn nog lang niet op. Er geen geen enkele reden voor urgentie en nu geld te verspillen aan alternatieven die niet volwaardig zijn. Naar verwachting komen na 2050 torium reactors en tot die tijd kan kernenergie gebruikt worden. Al 60 jaar succesvol toegepast, CO2 neutraal en dat afval is ook al een fictief probleem met 1m2 per jaar per centrale.
Omdat in het geval van een commercieel windpark de winsten naar de aandeelhouders gaan. In dit geval zijn de aandeelhouders Weertenaren. Mensen die lid zijn van coöporatie WeertEnergie. Dat zijn geen grootaandeelhouders, de minimale inleg om mee te kunnen doen was vijfhonderd euro geloof ik. Ze maken ook geen woekerwinsten. Het grootste deel van de winst wordt gebruikt om de energievoorziening in Weert nog verder te vergroenen. Nieuwe projecten op te zetten. Daar profiteert uiteindelijk iedereen indirect van.
Nee, geen lagere energierekening. Hoewel, je eigen energieleverancier kiezen is vrij. Iedereen kan profiteren door bij de corporatie af te nemen en niet bij een groot energiebedrijf. Ik wil hier verder geen promotiepraatje neerzetten, dat is wat ongepast.
Ze hoeven toch ook niet goedkoop te zijn. Ze hebben.een financiële garantie van ruim 1 miljoen vd gemeente Weert. Daar gaat je ozb belasting o.a. naar toe. Daarbij Weert Energie komt afspraken niet na. Waar blijft de groenvoorziening rondom het zonnepark in Altweerterheide
Ze hebben zelfs de bomen voor het eerste gebouw ontkruind, anders hadden deze panelen 520 stuks op het noordoosten georiënteerd, helemaal geen output gehad.
Alles voor groene stroom, weg groen. Ruim 1400 panelen Noord oost georiënteerd gaan nooit hun investering rendabel maken, nooit.
Er staat nog 150 hectares gepland tot 2030 en op alle daken. Maar de meesten zijn helemaal niet geschikt vanwege ligging of schaduw(van bomen). En dan hebben we in de winter nog steeds geen stroom terwijl dan juist de vraag van onze warmtepompen zo hoog is.
Veel huizen hebben pelletkachels, werkt ook goed en goedkoper. Je hoeft je huis immers niet te isoleren zoals nodig is met een warmtepomp
En de hele buurt mag meegenieten van de stinkende rook. Back to the sixties.
.
WeertEenergie/Eneco ontvangt geen subsidie voor de aanleg van het windpark. Ook is er geen garantstelling van de gemeente of van een andere overheid.Het park zal volledig gefinancierd worden door de leden van Weert Energie, Eneco en middels een bancaire lening. Alle risico’s liggen dus bij WeertEnergie/Eneco. Bedoelt u met de groenvoorziening de stop- en recreatieplek die bij het zonnepark aan de Bocholterweg gerealiseerd gaat worden?
Stroom zelf is niet duur. Het is juist allerlei soorten belastingen die het zo duur maakt.
Vergelijk de prijzen dan eens tussen de corporatie en bijvoorbeeld Nuon.
NIks nul komma nul. O ja, misschien een hogere ozb, want rendement op het zonnepark zit er tot 2035 niet in daarna ook niet. de molentjes moeten het rendement goed gaan maken ten koste van de roofvogels. Als je de start van Weert energie hebt gevolgd, dan weet je dat ook het bestuur uiteindelijk een betalende functie gaat worden.
Jeroen is er niet voor niets ingestapt als voormalig gezicht van de Weertse SP.
Hou toch op. Wie betaald de versterking van wegen en Electra infrastructuur? Juist ja Tennet en wie financiert Tennet. Juist ja de belasting betaler. En wie betaald de buffer capaciteit om de fluctuerende energievoorziening op te vangen? Juist ja, conventionele centrales en die op hun beurt weer via subsidies. Windmolens draaien nog steeds op subsidies door tal van kosten gewoon niet mee te rekenen of over de schutting te gooien.
En dan die energie coöperaties. Dat is gewoon een vorm van omkoping. Omwonende, boeren worden verleidt door subsidies om akkoord te gaan hun leefomgeving te vernietigen maar die is van ons allemaal. Ik wil ook niet dat de natuur op de Veluwe of waar dan ook vernietigd door deze verschrikkelijke inefficiënte middel -eeuwse manier van energie opwekken. Dat is niet alleen een belang van omwonende maar van iedereen.
De aanleg van de kabel die zorgt voor de aansluiting op het hoofdnet zal worden betaald door WeertEnergie/Eneco.
Dat kan je hier lezen . In de “Weerter Routekaart”
Er komen nog 150 hectares aan zonne weides gepland tot 2030. Waar die moeten komen en hoe in de winter Weert van stroom wordt voorzien (als er nauwelijks zon is en de energievraag juist heel hoog) dat staat er dan weer niet in.
https://gemeenteraad.weert.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2020/9-juli/19:30/Weerter-Routekaart-Energietransitie
Wellicht komt er nog ergens een hele dikke accu.
Alhoewel dat ook niet echt echt een oplossing biedt. Hooguit om bijv de nacht door te komen of wat minder zonnige dagen.
Dan rest nog isoleren, maar bij veel bestaande woningen is dat toch maar beperkt mogelijk en erg duur. Ook staat er wetgeving in de weg omdat bijv woningen/ramen vaak op 3 m van het scheid moeten staan en dan een isolatieschil niet mag.
Inleg 500 euro. Jawel hoor. En dat kan iedereen opbrengen? Weer een elitaire linkse aktie.
Zelfs mensen in de bijstand kunnen dat bedrag sparen, dus ja iedereen kan 500 euro in 1 jaar sparen.
Je doet maar, maar volgens wim fr zou ik me druk moeten maken dat er mensen zijn geen 500 euro hebben om te speculeren op een investerings project.
Ik betaal de volle mep belasting in Nl, en krijg 37 vakantie dagen, er zijn talloze mensen met 365 vakantie dagen( en ook die hebben elke dag eten op tafel en een gesubsidieerd dak boven hun hoofd).
Mag er dan in Nl nog dat kleine verschil zijn,dat ik 500 kan investeren ( met risico van winst en verlies)
Nou snap ik het Hubert, je hebt 500 euro in dit project geïnvesteerd. Zoals ik al uitgelegd heb is dat niet zo slim. Als je diezelfde 500 euro in windmolens aan de kust geïnvesteerd had was je rendement minstens 4 keer zo hoog geweest. Toch wel handig als je er ook maar een beetje verstand van hebt.
Je antwoorden worden ondertussen wel als erg gênant en dom bestempeld
aos=als
Weertenergie is de grootste maffia-bende die er is. Betaalt je scheel en enorm hoge kosten per Kwh. En dat voor een luxe nieuwe loungeset voor de oud directeur