Nederweert – Directeur van Stichting het Limburgs Landschap, Wilfred Alblas en wethouder Ria Stienen van Nederweert hebben op donderdag 26 augustus de handtekening gezet onder de intentieovereenkomst die de aanleg van 5,5 hectare bos en een groot aantal landschapselementen mogelijk maakt. Het nieuwe bos komt aan de rand van het Natura 2000 gebied het Weerterbos.
Bijzondere geschiedenis
Op de locatie waar het nieuwe bos wordt aangelegd werd de intentieovereenkomst getekend. Directeur Wilfred Alblas stond stil bij de bijzondere geschiedenis van het gebied. Het Weerterbos was in de vorige eeuw in beeld om gerooid te worden. Grondeigenaren verzette zich met succes tegen de voorgenomen kap en ruilverkaveling.
Edelherten en grenskerk
Met een totale oppervlakte van bijna 800 hectare is het Weerterbos het grootste aaneengesloten terrein van het Limburgs Landschap in Midden-Limburg. Het gebied is onder meer bekend van de edelherten. Tegen de provinciegrens met Noord-Brabant ligt de grenskerk: een openluchtkerk en tevens monument. Stichting het Limburgs Landschap is volop bezig met de voorbereidende werkzaamheden. Het nog aan te leggen bos krijgt een mix van boomsoorten waaronder de fladderiep. Verder is er ruimte ingetekend voor een wandelpad.
Nieuwe Landschapselementen
Naast de 5,5 hectare bos wordt ook een aantal nieuwe landschapselementen aangeplant in de gemeentelijke bermen. De bedoeling is dat zo een nieuwe groene verbinding tussen de kern Nederweert en het Natura-2000 gebied ontstaat. Volgens opzichter Groen, Bram Rulkens, wordt het een open groene verbinding “met pluksgewijs stroken met struikvormers. De nieuwe landschapselementen vormen als het ware een open kralenketting tussen het Weerterbos en Nederweert.Hierbij maken we ook gebruik van al aanwezige landschapselementen zoals de visvijver aan de Krommedijk,” aldus Rulkens.
Samen groots, samen doen!
In november wordt het bos en de landschapselementen aangeplant. “Het zou mooi zijn als we de scholen uit Nederweert kunnen betrekken in dit project,” aldus wethouder Stienen. Rulkens denkt aan kinderen die meehelpen bij het aanplanten van de landschapselementen. Dan kunnen we misschien alsnog de boomfeestdag vieren die dit voorjaar niet door kon gaan. Ook dat is samen groots, samen doen!” Het idee werd aan het eind van de ondertekening positief ontvangen door de afvaardiging van het Limburgs Landschap.
Wederom wordt het belang van de natuur boven het produceren van voedsel gezet. Er komen steeds meer mensen hier wonen deze mondjes zullen ook gevuld moeten worden. maar er komt ook steeds meer natuur. Lijdt tot honger ook al is dat voor vele niet voor te stellen
t volgende bosje. Stelt weer niets voor.