In 2016 heeft ARK Natuurontwikkeling nieuw bos aangeplant aan de Vetpeelweg en Heltenbosdijk in Altweerderheide als onderdeel van de natuurcompensatie voor de Centrale Zandwinning Weert. De jonge boompjes zijn destijds niet goed aangeslagen en hebben het niet overleefd. Natuurmonumenten gaat nu samen met ARK de beplanting herstellen.
Nieuwe aanplant
Natuurmonumenten heeft de terreinen van ARK overgenomen en is nu eigenaar en beheerder van de gronden. Samen met ARK gaat Natuurmonumenten aan de slag om de beplanting te herstellen. Concreet betekent het dat er nieuwe jonge boompjes worden aangeplant op de verschillende percelen.
Vanaf dinsdag 9 november beginnen de voorbereidingen met maaiwerk. Daarna wordt gestart met het aanplanten van de nieuwe boompjes. Dit gebeurt met de hand. Streven is om de werkzaamheden vóór de kerst af te ronden, maar uitloop is mogelijk tot half maart 2022. Dit hangt af van de planning van de aannemer.
In totaal worden zo’n 20.000 nieuwe jonge boompjes aangeplant verspreid over de verschillende percelen. De aanplant bestaat uit verschillende inheemse soorten zoals de zomereik, linde, haagbeuk en boswilg. Goed voor de biodiversiteit én het klimaat.
Maatregelen
Net als bij de recente bosaanplant nabij de Laurabossen in het kader van de grootschalige bosontwikkeling worden deboompjes in de beginjaren in de gaten gehouden en wordt er extra water gegeven tijdens perioden van extreme droogte. Verder zijn de plantvakken uitgerasterd, zodat grote grazers niet bij de jonge boompjes kunnen.
Als je jonge boompjes of struiken aanplant, of oude(re) bomen verplant (zoals de oude eik op Laarveld), dan zal je daar veel water bij moeten schudden. Doet de natuur dat niet zelf (zoals in de kurkdroge zomers van 2018, 2019 en 2020) door middel van regen, dan moet je de natuur helpen, anders blijft er van de aanplant en het verplante groen, niets meer over.
Ook hier bij deze jonge aanplant, net zoals bij de oude eik op Laarveld, is er in de kurkdroge zomers, geen drup water bij gegooid. En dan ook nog zich afvragen, waarom alles kapot is gegaan.