De gemeenteraad heeft op 23 september 2020 kennis genomen van de evaluatie van het beleid inzake de huisvesting van internationale werknemers. Destijds is afgesproken om na 1 jaar nogmaals te evalueren. De aanhoudende vraag naar kwalitatief goede huisvesting voor internationale werknemers is voor het college van burgemeester en wethouders aanleiding om naast de evaluatie ook direct een aanpassing van het beleid voor te stellen aan de gemeenteraad.
Wethouder Wendy van Eijk: “Het bestaand beleid voorziet in tijdelijke huisvesting van internationale werknemers op bedrijventerreinen voor de duur van maximaal 10 jaar. In totaal is er ruimte voor maximaal 3 initiatieven, maximaal 400 personen per locatie met in totaal een maximaal aantal van 1000 personen.”
Verleende vergunningen
Op dit moment zijn er twee vergunningen verleend voor de tijdelijke huisvesting. In Stramproy aan de Industrieweg 16 voor de huisvesting van 195 internationale werknemers en in Weert aan de Dr. Schaepmanstraat 45 voor de huisvesting van 108 internationale werknemers. Laatst genoemde vergunning is nog niet onherroepelijk vanwege een lopende juridische procedure.
De huisvesting in Stramproy is sinds augustus 2021 in gebruik. Een onderdeel van de vergunning betreft een verplicht omwonendenoverleg tussen de beheerder en omwonenden. In Stramproy verloopt dit contact goed en zijn er bij de gemeente geen meldingen binnengekomen van overlast.
Derde initiatief op Kampershoek
Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om het proces om te komen tot een 3de locatie voor grootschalige huisvesting op te starten. De ervaring heeft geleerd dat de doorlooptijd om te komen tot realisatie, 2 tot 3 jaar in beslag neemt. Dit initiatief past binnen de regels die het huidige beleid voorschrijven.
De gemeente wil geen uitvraag doen maar stelt voor om een locatie aan te wijzen, en wel een locatie op bedrijventerrein Kampershoek aan de Kelvinstraat, op de hoek van de Ringbaan-Oost en de Ringbaan-Noord. Hiermee wordt duidelijkheid gegeven.
De eigenaar heeft zich bereid verklaard het initiatief te willen realiseren/faciliteren. Hierbij wordt met een hogere kwaliteit rekening gehouden dan de landelijke normen. De werknemers krijgen eigen slaapkamers, zodat de privacy gewaarborgd wordt. Voor stelletjes zijn 2-persoons slaapkamers voorzien. Het betreft eenheden voor 4-5 personen die een keuken en sanitair delen.
Verder zijn gemeenschappelijke ruimten voor recreatie en facilitaire zaken voorzien alsmede parkeren op eigen terrein. De initiatiefnemers zoeken op dit moment lokaal naar samenwerking zodat met name de lokale bedrijven kunnen profiteren van de woonruimte voor hun ingehuurd personeel. Hiermee kunnen lokale ondernemers worden gefaciliteerd en worden randvoorwaarden gecreëerd voor een gunstige arbeidsmarkt.
De beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerd personeel is voor bedrijven een belangrijke vestigingsfactor, en voorkomt dat bedrijven noodgedwongen vertrekken.
Specifiek woonruimte
Wethouder Van Eijk: “Het vinden van geschikte woonruimte is in de huidige woningmarkt voor iedereen een probleem. Zowel voor reguliere woningzoekenden als ook voor internationale werknemers. Door specifiek woonruimte te realiseren voor de doelgroep internationale werknemers blijft de reguliere woningmarkt zo veel als mogelijk beschikbaar voor reguliere woningzoekenden. We proberen daarmee het opkopen van woningen voor kamerverhuur aan internationale werknemers te beperken. Bij grootschaliger locaties wordt alles centraal georganiseerd en is er 24-uurs beheer. De locatie op Kampershoek is in onze ogen geschikt om huisvesting te realiseren voor internationale werknemers. De noodzaak voor een derde locatie kan volledig worden onderbouwd door de vraag naar internationale werknemers vanuit lokale bedrijven.”
Het is nu eenmaal een feit …dat Nederland arbeidsmigranten absoluut nodig heeft.
Deze arbeidsmigranten hebben recht op fatsoenlijk loon en een fatsoenlijke woonsituatie.
Er moeten hier geen omstandigheden voor arbeidsmigranten komen ….zoals in Qatar……
Na het lezen van het artikel heb ik enkele vragen?
Hoeveel arbeidsmigranten worden er op de locatie gehuisvest?
Ik lees dat er maximaal drie locaties in de gemeente Weert mogen zijn met maximaal 400 arbeidsmigranten per locatie met een maximum van 1.000 in totaal. Ik trek dus de conclusie 400. Gezien de locatie en de indeling van de woningen lijkt me dat wel erg veel, dat zijn nl minimaal 80 woningen of zit ik fout?
Waarom wordt er door de gemeente geen uitvraag gedaan?
Bang dat uitvraag op protest van omliggende bedrijven en bewoners stuit?
Kampershoek is een afgesloten industrieterrein. Mogen de arbeidsmigranten in de avond niet meer weg?
Hoe wordt de veiligheid van de bedrijven geborgd als de arbeidsmigranten er wonen er zullen s avonds veel meer vervoersbewegingen zijn dan nu het geval is?
De VVD/raad roept al langer dat er huisvesting voor arbeidsmigranten moet komen omdat er een tekort is aan personeel. Ze gaan in beginsel uit van max 3 locaties met max 400 per locatie. Stramproy 195 Dr Schaepmanstraat 108 en Kampershoek max 400. Kom ik uit op max 703. Dat zijn er beduidend minder dan de eerder genoemde 1.000. Zijn arbeidsmigranten toch niet zo noodzakelijk?
Komt er dadelijk een andere grote locatie omdat de Dr. schaepmanstraat toch niet doorgaat?
Ik ben bang dat hier weer iets ondoordacht en ad-hoc besloten gaat worden. Of de gekozen weg de weg is die volgens de conclusie uit de Visie Internationale Weknemers Limburg de weg moet zijn lijkt mij van niet. Ik ben benieuwd hoe mevrouw Van Eijk hier weer een punt aan gaat breien. Antwoord op mijn vragen zal ik wel niet krijgen.
Het gros van de arbeidsmigranten (nu bekend als internationale werknemers) zal volgens mij niet klagen als ze minder betaald krijgen dan het in Nederland geldende CAO loon of wat meer uren voor dat CAO loon moet werken. En hoe werkt dat systeem eigenlijk? Betaald de gemeente huur hiervoor aan de eigenaar? Ofwel betalen wij dat via de gemeentebelastingen? En is nu de volgende stap van de gemeente net zoveel werk te maken van de benodigde sociale huurwoningen? En nog zo iets leuks, De gemeente vraagt advies over de in te vullen locatie maar wel met de beperking dat het op Kampershoek moet zijn en op de hoek Kelvinstraat – Ringbaan Oost. En de gesprekken met de eigenaar zijn al gevoerd. Dan vraag je je af waarom ze pro forma dan nog een advies vragen.
lijkt op een uitleg van dictatoriaal
Er lopen genoeg mensen thuis in de WW of bijstand waaronder 70% van de statushouders. die kunnen gaan werken, dan hebben we deze huisvesting voor buitenlandse medewerkers niet nodig. Gemeente ga daar actief mee aan de slag.
Je hebt wel een werkgever nodig die mensen die kunnen en willen werken in dienst neemt, opleidt en volgens de cao betaald.
Die kunnen en willen werken, die werken al. Die niet willen werken ( vet onderstreept) zitten thuis of hangen ergens rond.