Jaarlijks maakt SJG Weert, met inmiddels tien zorgverzekeraars, afspraken over het maximale bedrag dat verzekeraars het aankomende jaar aan zorg willen besteden bij SJG Weert.
De onderhandelingen over 2022 verlopen, zoals bij meer ziekenhuizen, op dit moment bijzonder moeizaam door de erg strakke en vanuit het SJG gezien vaak onrealistische insteek van verzekeraars.
Zo wordt er bijvoorbeeld onvoldoende compensatie voor prijsstijgingen geboden, forse volumekrimp gevraagd en zorg die wel geleverd wordt niet volledig of zelfs in zijn geheel niet vergoed.
Onacceptabel signaal naar personeel
Als het Weerter ziekenhuis hier in mee zou gaan, dan kan dat betekenen dat de op dit moment toch al enorme werkdruk binnen het ziekenhuis nog veel hoger wordt omdat er dan fors bezuinigd moet worden. Dat vindt het SJG een onacceptabel signaal naar het hardwerkend personeel.
Nieuwbouw
SJG Weert start per 2023 met nieuwbouw met als doel het nieuwe pand in 2025 in gebruik te nemen. Deze nieuwbouw is nodig om ziekenhuiszorg inclusief acute zorg voor de regio Weert te kunnen behouden voor haar inwoners, patiënten van SJG Weert en de verzekerden van verzekeraars. Verzekeraars onderschrijven ook het belang daarvan.
Onmisbaar
SJG verleent hooggewaardeerde zorg (notering in de lijst beste ziekenhuizen van Nederland in 2021 van Zorgkaart Nederland) en heeft daarnaast in deze COVID-periode en tijdens de evacuatie van VieCuri, vanwege hoogwaterstand van de Maas, aangetoond onmisbaar te zijn in de regio.
In de steek gelaten
Voor SJG Weert is het vanwege de voorgenomen nieuwbouw en de hoge investeringen die daarmee gepaard gaan belangrijk om uit te kunnen gaan van meerjarenafspraken in de contractering. Zekerheid en steun van verzekeraars, om van daaruit letterlijk en figuurlijk te kunnen bouwen. Door de onderhandelingsinsteek van veel verzekeraars voelt het SJG zich in de steek gelaten. Het SJG betreurt dit zeer en doet een beroep op verzekeraars om spoedig met verbeterde voorstellen te komen voor de jaren 2022 en verder.
Patstelling VGZ
Met de meeste verzekeraars is het SJG nog druk in gesprek. De onderhandelingen met VGZ bevinden zich op dit moment in een patstelling. Het is voor het SJG onacceptabel dat geleverde zorg niet volledig wordt vergoed, fors stijgende prijzen van materialen niet worden gecompenseerd en onrealistische volumekrimp als uitgangspunt voor 2022 wordt genomen.
Budgetpolis/selectief polis
De zorgverzekeraars hebben bij een budget- of selectie polis vaak maar met een beperkt aantal ziekenhuizen een contract gesloten. Ga je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis, dan vergoedt jouw zorgverzekering niet de volledige zorgkosten, maar slechts een bepaald percentage van de kosten afhankelijk van jouw polis.
SJG Weert is een gecontracteerde aanbieder voor de budget- of selectie polissen van Zilveren Kruis. Bij Zilveren Kruis (Achmea) gaat het om de Basis Budget Polis, de Ziezo Selectief Polis en Pro-life: Principe Polis Budget. Dat houdt in dat je jouw volledige behandeling vergoed krijgt.
SJG Weert is geen gecontracteerde aanbieder voor budget- of selectiepolissen van VGZ (ZEKUR-polis) en EUCARE (Natura Select-polis van Aevitae). Wanneer jij deze polis hebt betekent dit dat je geen (volledige) vergoeding zal ontvangen voor jouw behandeling bij SJG Weert. Je kan contact opnemen met jouw zorgverzekeraar om na te gaan welk percentage van de kosten zullen worden vergoed.
Boefjes zeentj vroag mich aaf woar det ze die gigantische berg ontvangen premies loaten
De zorg die in het ziekenhuis wordt gegeven valt onder de basisverzekering, deze wordt bepaald door de regering en uitgevoerd door de zorgverzekeraars. Daar wordt géén winst op gemaakt. Wat hier door SJG gesteld wordt, is een halve waarheid. Jammer dat er niet duidelijk bij gezegd wordt dat het de goedkoopste verzekering is waar men bewust kiest voor een lagere vergoeding. Dit betekent overigens niet dat SJG minder krijgt, de verzekerde zal zelf een percentage (afhankelijk van de door hem/haar gekozen verzekering) moeten bijbetalen. Dat is de keuze voor een lagere premie en daar staat dan een lagere vergoeding bij niet gecontracteerde zorgaanbieders tegenover, eigen en vrije keuze.
Het blijkt dat men nog steeds van mening is dat gezondheidszorg een onderhandelbaar onderdeel is van het leven. Je ziet het ook bv terugkomen bij de spoedzorg (EHBO) die ze ook in Weert wilde sluiten. zie hier ook op FB: Behoud Spoedzorg Ziekenhuis Weert. Marktwerking binnen de gezondheidszorg moet eens afgelopen zijn, er wordt teveel geld uitgegeven aan bestuurlijke functies en managers, die om de zoveel tijd met andere ideeën op de proppen komen en te weinig aan handen voor aan het bed. Tevens willen verzekeraars, in hun mooie kantoren, alleen maar winst maken over de rug van de patiënt/cliënt en moeten ook hier teveel mensen betaald worden wat niet ten goede komt van de zorg. Ik zou willen oproepen om 1 verzekering voor iedereen, hoog of laag, arm of rijk, waardoor er meer vrij komt voor de daadwerkelijke zorg.
Ik wens iedereen een gezond 2022
Verzekeraars komen elk jaar steeds later tot een contract met ziekenhuizen. Met name dit jaar maken ze het bont. Ze beroepen zich op een meerjarenafspraak (uit 2017) dat er voor zkh-zorg in 2022 0% bij mag. Een streven dat door de werkelijkheid is ingehaald.
Dit speelt in heel Nederland. Tot voor kort bleken de onderhandelingen voor 2022 tussen de zkh’n in o.a. Assen, Zwolle, Enschede, Deventer, Apeldoorn, Zutphen, Harderwijk, Tiel, Arnhem en Winterswijk nog muurvast te zitten (hoewel er in Harderwijk afgelopen week een akkoord is bereikt).
Wat ik in dit stuk op WdG mis, is hoe het met het contract met CZ is gesteld. CZ is (naast VGZ) toch wel de dominante verzekeraar in deze regio. Goede transparante informatie helpt verzekerden om vóór 1 jan evt. van verzekeraar te wisselen (hoewel veel mensen door een korting op de premie a.g.v. collectiviteit niet snel zullen overstappen).
Een zo laag mogelijke premie is niet zaligmakend. De toegankelijkheid van zkh zorg in de eigen regio is ook belangrijk.
Het zou mij ook helemaal niet verbazen als later ( en dat kan bv jaren later een klokkenluider zijn) uit zou komen dat de zorg paragrafen in het coalitie akkoord door de verzekeringen zijn gedicteerd. Toch maar terug naar wat links nu ook voorstelt, je verzekeringspremie naar een nationaal zorgfonds beheerd door het Rijk.