Per 1 januari gelden nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen. Vanaf dan krijg je, als je twee verduurzamingsmaatregelen neemt, niet 20% van de kosten vergoed, maar 30%. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp.
In 2050 wil de overheid woningen niet meer laten verwarmen door middel van aardgas. De Rijksoverheid helpt woningeigenaren om de komende jaren minder energie te verbruiken en hun woning zo te verduurzamen dat ze straks zonder aardgas verwarmd kunnen worden. De subsidie is een onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en geldt voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. De subsidie kan worden aangevraagd bij minimaal twee isolatiemaatregelen, of bij combinatie van één isolatiemaatregel met een (hybride) warmtepomp. Verenigingen van Eigenaren kunnen voor isolatiemaatregelen terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).
Hoe goed moet je isoleren?
Met een goed geïsoleerd huis verbruik je minder energie, waardoor je energierekening omlaag gaat. Het is ook comfortabeler: met vloerisolatie voelt de grond niet koud aan en met dakisolatie is de zolder ook behaaglijk warm.
De overheid heeft richtlijnen opgesteld tot welke grens je je huis moet isoleren: de standaard en streefwaarden. Deze standaard geeft aan wanneer de woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te kunnen worden. De streefwaarden geven voor afzonderlijke bouwdelen, zoals dak, vloer, of ramen, aan met welke isolatie je sowieso goed zit.
Warmtepomp
De standaard maakt onderscheid tussen huizen vóór en na 1945. Dit omdat er in woningen van vóór 1945 vaak geen spouwmuurisolatie mogelijk is. Als je huis geïsoleerd is volgens de standaard, dan kun je de cv-installatie (die op aardgas werkt) vervangen door een warmtepomp of hybride warmtepomp. Een warmtepomp draait op elektriciteit en haalt zijn warmte uit de lucht. Een hybride warmtepomp, in sommige gevallen verstandig voor huizen van vóór 1945, verwarmt ook met elektriciteit, maar heeft de mogelijkheid om bij erg koud weer over te gaan op verwarming met aardgas, waarmee hogere temperaturen mogelijk zijn dan met verwarming via elektriciteit.
De verhoging van de subsidieregeling geldt in ieder geval tot en met 2024.
Waarom moet je eigenlijk perse 2 of meer dingen doen? Als je wilt beginnen met 1 ding dan krijg je niets.
Ja ja
Als men recht heeft op subsidie voor het huis beter te isoleren om geluidsoverlast tegen te gaan krijgt men het niet want als je naar de gemeente gaat die destijds het geld moest beheren werd men aan het lijntje gehouden.
En dan krijgt men te horen dat men het geld gebruikt heeft om de hoofdweg van voor het huis naar achter het huis heeft verlegd en zo geluidsoverlast te verminderen.
Maar klopt voor het huis in het geluid minder maar dat ze een compleet bos hebben gekapt is de geluidsoverlast veel erger van het verkeer en trienverkeer aan de achterkant van het huis.
Maar voor de gemeente is het dossier gesloten en heeft men nergens meer aanspraak op.
Dus zo word met subsidie omgegaan waar een burger recht op heeft
ooooooooooo dan, je hoeft dan nog maar 70% ZELF op te hoesten, dan kan ook iedereen…. Weer een subsidie voor de “rijken”…. ga eens nadenken over een revolverend milieufonds, je kan er wat uitnemen en in de loop der jaren renteloos terugbetalen, bijvoorbeeld met wat je bespaard hebt op energie. Op deze wijze zullen heel veel mensen gebruik kunnen maken van de mogelijkheden. Het bedrag wat uit het fonds is gehaald voor de milieumaatregelen gaat bij verkoop van de woning mee naar de nieuwe eigenaar, die kan er ook voor kiezen dat renteloze bedrag ineens terug te storten naar het fonds indien die er toe in staat is. Uiteraard moet er per maatregel onderzocht worden in hoeveel jaar men het gebruikte bedrag terug stort in het fonds, met daarin een redelijke termijn voor een ieder.
Nico wat denk je van terug betalen : wanneer men kan of wil doch uiterlijk bij verkoop van het huis.
Overigens heb ik via diverse media mee gekregen dat huizen bezitters zo wie zo tot de rijken horen. Het verschil in bezit tussen huiseigenaren en huurders is gigantisch