De landelijke overheid wil de uitstoot van stikstof flink gaan reduceren. Ze vragen daarvoor inzet vanuit de industrie, bouw, mobiliteit en landbouw. De overheid wil dat de agrarische ondernemers versneld de transitie doormaken naar kringlooplandbouw in 2030. De impact voor de agrarische ondernemers is groot, vooral in Limburg, zoals het Weerterland.
Door reductiemaatregelen voor stikstof in een gebiedsgerichte aanpak slim te combineren met andere reductiemaatregelen om klimaat, bodem en waterkwaliteit te verbeteren, herstelt de natuur, komt vergunningverlening voor ondernemers en bouwprojecten weer op gang en kunnen PAS-melders een vergunning krijgen, zo stelt de Rijksoverheid.
Provincie Limburg
De provincie Limburg heeft een richtinggevend doel van 52% minder stikstofemissies in de landbouw gekregen. Dat is relatief gezien de grootste opgave van Nederland. Het provinciebestuur stelt ten doel om deze ondernemers perspectief te blijven bieden. Daarom hebben ze naast genoemde passende normerende wetgeving ook financiële middelen nodig, zo laten ze in een reactie weten.
Kaalslag platteland
De bekendmaking van de plannen komt hard binnen bij boeren en tuinders, aldus Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). LTO verzet zich tegen de aangekondigde kaalslag van het platteland en benadrukt dat er breed gedragen, realistische voorstellen vanuit sector en samenleving zijn gedaan om tot realistische stikstofvermindering te komen.
Voor de bus gegooid
Dit stikstofbeleid veroorzaakt een sociaaleconomische ramp in Limburg’, voorspelt Léon Faassen, voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond. ‘En denk niet dat alleen boeren en tuinders hier voor de bus worden gegooid, elke Limburger gaat dit merken.’
Plattelandsgemeenten worden het hardst getroffen. Als er een kritische massa aan agrarische activiteiten verdwijnt, verdwijnt alles daaromheen, zo stelt de LLTB. De economie in zo’n gemeente valt op z’n gat, waardoor banen verdwijnen. Meer dan 50.000 mensen zijn in Limburg werkzaam in het agrarische cluster. Waar geen werk is, vertrekken mensen en sluiten winkels en scholen.
Daarnaast heeft het beleid volgens Faassen grote gevolgen voor lokaal geproduceerd voedsel. ‘Dat zal grotendeels verdwijnen en er zal meer moeten worden geïmporteerd’, concludeert de LLTB-voorman. Stikstof houdt zich niet aan landsgrenzen.’
De komende periode zullen er veel gesprekken gevoerd gaan worden, maar vermoedelijk zullen de boeren ook weer gaan protesteren. Zij zien hun toekomst in rook opgaan door het aangekondigde beleid.
Elke boer houdt dus ruim tien mensen aan het werk in Nederland. En de
landbouw levert een forse bijdrage aan de handelsbalans. Per jaar
exporteert Nederland voor zo’n 45 miljard euro aan landbouwgoederen.Bron(AD)
Maar alles gaat eraan kapot: de mensen, de dieren, de planten, de grond, het water. En dat kost meer dan 45 miljard. Dus?
Als je zorgt voor vervangende werkgelegenheid kun je geleidelijk aan verminderen. Jammer dat deze en al die vorige regeringen alles op hun beloop hebben gelaten, niks hebben ze voor mekaar gekregen. Nu stellen ze de landbouw gewoon voor het blok, waar zijn de oplossingen of voorstellen van de dames en heren in Den Haag.
Je hebt natuurlijk gelijk. Vanuit Den Haag – Bleeker! 🙁 – is er alleen gesubsidieerd en geliberaliseerd, dan weer getraineerd, uitgesteld, ontdoken en opgeschoven, nooit vooruitgedacht of opgelost. En nu keert de wal het schip.
Een milieuvriendelijker landbouw en verplaatsing naar het buitenland zijn de enige oplossingen. Maar veel boeren denken nog steeds dat het blind beleid van voorheen kan worden doorgezet. Niet dus. Je kunt niet een heel land laten lijden voor 1% viezeriken.
Ze beginnen.nu toch wel.als eerste om de koeien.reeen. vossen. Wolven .wilde zwijnen en alle andere zoogdieren uit de bossen te halen want die produceren ook stikstof. Net zoveel als een koe in de wei. Een varken in een stal etc.
Dat is een nogal kort door de bocht redenering. Het totaal aantal gefokte dieren ter wereld wegen bij elkaar 1 miljard ton ten opzicht van zo’n 40 miljoen ton wilde dieren. We zijn de grootste exporteur van vlees in de EU, veel te grote sector voor ons kleine land. Daar ondervinden we nu de gevolgen van.
dit wordt oorlog, gevoed door wanbeleid !!!!
hypocrisie in het kwadraat
De boeren gaan verliezen.
De burger verliest. De kosten voor voedsel wordt steeds hoger. De afvalberg die de landbouw middels het veevoer opvoert aan de dieren .deze rekening komt bij de burger. We worden afhankelijk van het buitenland. De bossen gaan dood vd chemische stikstof . Zonder boer geen natuur
Het is veel te mooi weer voor dergelijke doemdenkerij.
“Zonder boer geen natuur” is lachwekkend.
Eerst alles vergiftigen, gedekt door het CDA. Dan ook nog oorlog. Nou nou, ik ben trots op de boer!
We kunnen trots zijn op ons gekozen bestuurs systeem. Decennia lang niets doen. Vervolgens met de botte bijl tekeer gaan.
Decennia niks doen, ze hebben afgelopen decennia het in midden Limburg laten exploderen.
De concentratie industriële veeteelt is abnormaal voor het gebied.
Zeker de helft zal de bulldozer ontmoeten. Terecht.