Buurtbewoners van de Heltenbosdijk vrezen voor het ‘Boshoverbrug-scenario’ bij de verzakte brug over de Tungelroyse Beek.
De verzakking kwam begin deze maand aan het licht. Er sijpelde water en zand onder de asfaltverharding uit de beek in. Samen met de aannemer is een onderzoek ingesteld om de situatie in beeld te krijgen. Om het onderzoek uit te voeren is een gedeelte van de asfaltverharding weggenomen en gevuld met zand.
Vrees voor lange afsluiting
De afsluiting van de brug zorgt voor zorgen. Er wordt gevreesd voor het ‘Boshoverbrug-scenario’, zo vertelt een buurtbewoner. Een duikteam zal eerst de constructie van de fundering moeten inspecteren. Hiervan moet vervolgens een rapport worden opgesteld en een besluit worden genomen.
Indien de constructie nog in goede staat is zal het nog een aantal weken duren voordat de brug kan worden opengesteld. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal de brug (net als de Boshoverbrug) nog maanden afgesloten zijn. Wellicht dat de brug helemaal vervangen moet worden.
Aanrijdtijd hulpdiensten
Er zijn zorgen over de aanrijdtijd van de hulpdiensten. Deze moeten volgens buurtbewoners een behoorlijk stuk omrijden. Mocht er zich een noodsituatie voordoen kan dat ernstige gevolgen hebben.
Een tijdelijke oplossing zoals een noodbrug is volgens een woordvoerder van de gemeente Weert niet aan de orde. “Aangezien er een omleidingsroute is ingesteld, en de hulpdiensten geïnformeerd zijn, is er momenteel geen sprake van het kijken naar de optie van een noodbrug”, aldus de woordvoerder.
Frustraties worden eruit gegooid
De afsluiting zorgt bij weggebruikers voor frustraties. Fietsers die de omleiding negeerden kwamen uit bij een volledig afgesloten brug. De frustratie was soms zo hoog dat de fietsen door de lucht vlogen.
Inmiddels hebben andere mensen de afzetting geforceerd om door te kunnen. Bouwhekken zijn aan de kant geschoven en afzetborden liggen in de greppel.
En zo word deze Tungelse brug een brug teveel.
Deze brug, daterend van direct na de Tweede Wereldoorlog (trouwens ook die van de Vloedmolenweg, Castertstraat, Breijbaan en Spechtebaan), is ouderwets stevig gebouwd, daar gebeurt niets mee.
Het probleem is de fundering, die na de zware regenval van juli 2021, volledig is losgekomen. Zand rondom en onder de fundering, is toen volledig weggespoeld door de druk van het water. Naast de brug is de weg direct na het noodweer gaan verzakken, ook mede door het zware landbouwverkeer.
Het waterschap heeft de gemeente al direct in juli 2021 geïnformeerd en gewaarschuwd dat er een nieuwe fundering moet komen en misschien wel een hele nieuwe (zwaardere) brug. Hierop werd door de gemeente gereageerd met zand aanvullingen en een stukje nieuw wegdek naast de brug. Na een tweede nieuw noodweer is ook dit losse aangevuld zand, weer weggespoeld, waardoor de brug uiteindelijk nog verder is gaan verzakken.
De gemeente moet hier snel orde op zaken stellen….
Geen onderzoek ….en niet nog verder “lamenteren”…wat te doen?
Snel een nieuwe brug ….en niks anders!!!
ga ze eens helpen bij de gemeente!, super slumme henderik.
vertel ze maar dat ze eerst moeten doen, en dan pas denken
Diegene die dit een brug noemt moet zich eens na laten kijken, een (slechte) betonnen constructie uit de jaren 6070. Met de huidige kennis van zaken moet het toch mogelijk zijn om daar iets degelijks neer te zetten. Volgens mij gaat het hier over een totale lengte van 5 a 6 meter (peanuts), een bedrijf inschakelen die kennis van zaken hebben in deze materie.
Vanaf ‘den Heiligen baum’ binnendoor van Tungelder naar de Breijbaan liggen er nog 2 zulke bruggen. Als je als gemeente verder wil kijken dan je neus lang is, neem die 2 dan ook mee als je toch bezig bent.
Degene die een overspanning over water waar je over kunt rijden geen brug noemen, moeten terug naar de kleuterschool.
Ja meester.
Als die brug nog geen fietser meer kan dragen. Moet dat ding gesloopt worden. Alleen een doorgang voor fietsers maken kan ook. Zal wel te moeilijk zijn.
Die doorgang voor fietsers en voetgangers hebben de mensen zelf al gemaakt.
Ik kan en kon er met de fiets gewoon langs de hekwerken door.
Wat is dat toch dat mensen tegenwoordig denken eigen rechter te kunnen spelen? Bouwhekken wegschuiven en afzetborden in de greppel?
De afzetting is voor onze eigen veiligheid. Een verzakte brug kan instorten. Je moet er toch niet aan denken dat dit gebeurt op het moment dat je er zelf overheen rijdt?