Op woensdag 20 juli is het nieuwe kunstwerk van Antje van de Statie feestelijk onthuld door wethouder Martijn van den Heuvel en ontwerper van het kunstwerk Angeline Maas. Het kunstwerk is gemaakt door het bedrijf Smolenaers Constructie & Plaatwerk. In dit kunstwerk zijn de ideeën (vlaaipunten) verwerkt van leerlingen van Het Kwadrant.
De reis van Antje
Vanaf 25 april is het bekende ‘Antje van de Statie-beeld’ tijdelijk weggehaald van haar plek op het Stationsplein. De afgelopen periode is er gewerkt aan het nieuwe kunstwerk, waar het standbeeld van Antje op is geplaatst. Nu is Antje weer terug van haar reis.
Kunstwerk
Met het nieuwe kunstwerk van Antje van de Statie wordt het beeld meer zichtbaar gemaakt en de identiteit van het plein versterkt. Het kunstwerk is geplaatst op de hoek van het Stationsplein en de Stationsstraat. Wethouder Martijn van den Heuvel: “Door de nieuwe plek geven we Antje een meer centrale plek op het Stationsplein. Daarmee is het symbolisch voor de gastvrijheid van de inwoners van Weert. Vanaf nu kunnen inwoners en bezoekers van Weert letterlijk ‘even bij Antje’ gaan zitten.”
Wie is Antje van de Statie?
Maria Hubertina Hendrix (1877-1936), die (bijna) iedereen in Weert kent als Antje van de Statie, is een icoon van en voor de stad. In 1897 komt ze in dienst bij de stationsrestauratie en in 1911 neemt zij de zaak over. Voor veel treinreizigers was Antje het symbool dat men in Weert was aangekomen. Met haar haren in een knot, in een lange rok en op hoge schoenen liep ze met een blad vol vlaaitjes over het perron en verkocht ze deze aan de reizigers.
Jammer gemeente Weert, weer een misser dat alle credits naar Smolenaers gaan, terwijl het idee en de basis voor dit kunstwerk afkomstig is van leerlingen van het kwadrant. Makkelijk scoren op deze manier voor Smolenaers en Weert. Graag ere wie ere toekomt.
Welkom in de grote mensen wereld.
Levensles geleerd. 😉
@Valse Kien, dank je voor ongevraagde reactie, die je gedaan hebt op basis van een verkeerde aanname. Volgens mij is het de bedoeling te reagerendiscussiëren opover het geplaatste artikel en niet opover de persoon die reageert. Dus doe de volgende keer je voordeel met dit ongevraagde advies ?
Welke verkeerde aanname?
Overigens leest de gemeente Weert hier niet mee. Klagen tegen een muur is even zinvol. Doe je voordeel met dit advies.
Een gezicht wie un vlaai. Ich hoop waal det die blomme zuvel wit zeen.
Wie heeft dat gezicht als een vlaai? Wat betekent; die blomme zuvel wit zeen?
Zou Nederlands schrijven niet heel veel duidelijker zijn indien men een dialekt niet beheert.
Als je het station uitkomt uitzicht op de vlaaien. En Slagroom is toch zuivel wit. Dat je de woordspeling niet vat kan ik niks aan doen. Dialect is overigens fonetisch. Daar bestaan geen spelfouten.
Je bedoelt ZUIVER -(zuvel).
iets wordt tegenwoordig al snel een kunstwerk genoemd…
het is een mooi beeldje, maar een van Gogh moet je ook niet overschilderen…
blijf er gewoon van af, !!!
allerlei alternatieve “kunst”eikels vinden en denken dat ze er iets mee “moeten doen”
zonde zonde zonde !
Dit is een goede verwoording.
Alles mooi en wel maar waarom altijd die roestige stanketsels erom heen?
reclame voor cortenstaal, dus gewoon gesponsord door het bedrijf Smolenaers Constructie & Plaatwerk etc. etc.
kun je van alles van vinden…..
ik vind: het wordt er niet mooier van
jammer, gemiste kans om er ECHT IETS MOOIS VAN TE MAKEN
Smaak is subjectief. Het mooie van kunst is; je kan er eindeloos over discussieren.
Veel mensen van buiten Weert weten niet wie Antje is. Met de vlaaien eromheen snappen ze het wellicht sneller. De roestkleur lijkt enigszins op de kleur van een vlaaikorst, en zal niet wegroesten bij regen. Vereist dus ook minder onderhoud.
Ik ga er binnenkort een uur lang naar staan kijken terwijl ik 1 hand aan m’n kin houd en allerlei interessante dingen mompel.
Dan wens ik je heel veel plezier.