Op uitnodiging van het Kennisplatform van WeertEnergie verzorgen Kees van Nimwegen en Gonnie van der Vorst van het Brabantse bedrijf Nice Developments op 23 augustus om 19.30 uur een presentatie over de bouw en ontwikkeling van de CESAR warmte-accu in de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3 in Weert. Kees van Nimwegen is de uitvinder van deze warmte-accu technologie, waarmee grootschalige opslag van duurzaam opgewekte energie mogelijk is.
CESAR is de afkorting voor Centralized Electricity Storage and Recovery. De Cesar technologie biedt de mogelijkheid van seizoensoverschrijdende opslag van duurzame energie in steen. De duurzame energie uit zonnepanelen of windmolens wordt zomers opgeslagen. Om vervolgens in de vorm van warmte in de winter te worden gebruikt voor de verwarming van bijvoorbeeld de woning. In juli 2018 is Europees patent verleend aan deze innovatieve technologie. De Cesar warmte-accu wordt momenteel toegepast in pilotprojecten, zoals bij het Ecodorp Boekel.
Duurzame energie, opgewekt via zon en wind, is noodzakelijk voor het milieu en het reduceren van de CO2 uitstoot. De komende jaren zal deze productie snel groeien door het grote aantal geplande zonne- en windmolenparken. Door de huidige mismatch tussen aanbod van- en behoefte aan duurzame energie gaat kostbare duurzaam opgewekte energie verloren. Energieopslag is nodig om deze mismatch tegen te gaan en de samenleving te verduurzamen.
We willen graag weten hoeveel mensen geïnteresseerd zijn om de presentatie bij te wonen. Opgeven kan via www.weertenergie.nl. Bij grote belangstelling wijken we uit naar het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert.
Zeer waarschijnlijk is het patent gebaseerd op het gebruik van speksteen.
Speksteen, heeft een soortelijke warmte van 1J/gK en een soortelijk gewicht van 3g/cm3….waarbij de warmte opslag 3J/cm3K is ….dit is wel minder dan water maar wel duurzamer, niet vervuilend en betrouwbaar.
Water heb je lokaal massaal beschikbaar (nu is het even iets droog, maar water is er in principe genoeg. Je kan ook zeewater gebruiken). Ik verwacht dat water veel duurzamer is dan speksteen wat je van ver moet halen en moet ontginnen.
Een sommetje leert me dat je om de energie van 1000m3 gas op te slaan je 125 m3 water op +70 graden moet opslaan (zonder enig verlies).
Waarom niet opslaan in water? De soortelijke warmte van water is meer dan steen. Een warmtewisselaar is m.i. maar weinig innovatief, een patent van weinig waarde waarschijnlijk..
Als je dan toch graag laagwaardige energie (warmte) opslaat kun je beter een zonnecollector gebruiken want die heeft voor warmte een veel hoger rendement dan zonnepanelen (elektriciteit).
De uitstoot van een dergelijk bouwwerk lijkt me ook niet gering…