Met het toenemen van het aantal elektrische auto’s, neemt ook de behoefte toe om auto’s op een openbare plek te kunnen opladen. Op zaterdag 17 september werden twee openbare laadpalen op het parkeerdek van de Walburgpassage in Weert in gebruik genomen.
De laadpalen krijgen groene stroom van WeertEnergie, afkomstig van het zonnepark Altweerterheide en het Windpark Weert. De daadwerkelijke levering gebeurt via om | nieuwe energie.
Groene stroom uit eigen buurt
De gemeente Weert wil in 2040 energieneutraal zijn. Om de CO2-uitstoot te verminderen worden fossiele brandstoffen vervangen door duurzame alternatieven, zoals groene energie. Voor de mobiliteit betekent het dat benzine- en dieselauto’s plaats gaan maken voor elektrische auto’s. Met het toenemen van het aantal elektrische auto’s, neemt ook de behoefte toe om auto’s op een openbare plek te kunnen opladen.
Wethouder Lizbeth Steinbach: “Als gemeente Weert willen we het gebruik van elektrische auto’s stimuleren. We doen dat onder andere door het faciliteren van openbare laadpalen. Het mooie van de publieke laadpalen op de Walburgpassage is dat de groene stroom uit onze eigen buurt komt. Van het Windpark Weert langs de snelweg A2.”
Openbare laadpalen
Aan een laadpaal kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd worden opgeladen. In minder dan een uur tijd worden de wagens opgeladen om 100 km te rijden. Ideaal voor inwoners en bezoekers, die hun auto in de binnenstad van Weert parkeren. Onder het ‘shoppen’, uiteten of theaterbezoek laadt de auto op met groene stroom uit de eigen buurt. Als de laadpalen goed gebruikt worden, volgen er mogelijk meerdere publieke laadpalen op de Walburgpassage.
Vanaf 1 januari 2023 krijgen alle elektrische laadpalen in de parkeergarages van de gemeente Weert stroom van WeertEnergie. Kees de Korver, voorzitter WeertEnergie: “WeertEnergie gaat enthousiast door met het verder uitbreiden van de productie van groene stroom met onder andere zonneweides en zonnedaken.”
Bekijk een video: https://youtu.be/4rxMagqTj4U
Alweer gratis stroom om op te laden, het moest niet kunnen!
Ik wil nog wel iets over het hoofd zien, maar ik zie nergens gratis staan.
Het zou de gemeente Weert wel sieren als de stroom tegen kostprijs + een kleine fee geleverd wordt .
Kostprijs in Nederland voor zonne/windenergie is ongeveer 8 cent per kw
De meeste energieleveranciers vragen ongeveer 70 cent .
Dit is incl belasting, doch die is sinds januari niet meer zo hoog.
Heb je dan op die laadpalen/laadkastje aan de muur/ ergens een mogelijkheid gezien om met een bankkaart te betalen of een mogelijkheid voor contant geld ?
Ja , je oplaadpasje tegen dat groene puntje met witte streepjes eromheen houden.
En contant betalen kun je ( voor zo ver ik weet) nergens bij elektrisch opladen; dat is iets van vroeger.
Dank je wel voor het uitstekende antwoord, heb al weer wat bij geleerd.
zelden zo’n fout jasje gezien, Dries Roelvink heeft de bijpassende broek(al weggegooid)…
Bal loopt Cramers van Asten binnen: doe mij een Tennisbal gele jas..?!