Kermiscultuur wordt in Weert bijgeschreven als Immaterieel Erfgoed

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd

Op zaterdag 24 september vindt tijdens Kermis Weert de officiële bijschrijving plaats van de Kermiscultuur als Immaterieel Erfgoed in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Vertegenwoordigers van de kermisgemeenschap zullen samen met directeur Marco Van Baalen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed het document ondertekenen. Dit feestelijke moment vindt plaats in aanwezigheid van het kermispubliek, Stadsschuttersgilde Ste Catharina, vertegenwoordigers van organisaties binnen de kermisgemeenschap en verschillende bestuurders van gemeenten en provincie.

De locatie is midden op één van de grootste binnenstadskermissen van Nederland bij de zweefmolen “El Mundo” op de Markt, naast de Sint Martinuskerk. De presentatie is in handen van Atze Lubach, voorzitter van de Bond van Kermisbedrijfhouders BOVAK.

Voorafgaand aan de ondertekening vindt een mini-symposium plaats in het Stadhuis van Weert over de Kermiscultuur als Immaterieel erfgoed, de bedreigingen voor de toekomst van de kermis en de te behouden waarden en tradities.

Tijdens deze bijeenkomst wordt een brochure gepresenteerd over het immaterieel erfgoed en de Kermiscultuur en verschijnt het boek “Een slag van de Molen” van de Belgische oud-radiopresentator Michel Follet.

De ondertekenaars van het bijschrijvingsdocument zijn:

  • Hans Janssen, burgemeester gemeente Oisterwijk en voorzitter St. Kermiserfgoed;
  • Bernard van Welzenes, aalmoezenier (kermispastoor) van het Kermis- en circuspastoraat;
  • Nora Booij, Directeur Stichting Rijdende School;
  • Fransina Sipkema, Kermisexploitant en bestuurslid Vrouwenbond van Kermisexploitanten;
  • Nicole Vermolen, kermisexploitant en bestuur st. Kermiserfgoed;
  • Karel Loeff, erfgoeddeskundige en directeur Bond Heemschut, bestuurslid st. Kermiserfgoed;
  • Marco van Baalen, directeur Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed (KIEN).
Deel dit bericht
Geef reactie