Door heel het land wordt op 9 december Paarse Vrijdag gevierd, zo ook in Weert. Paarse Vrijdag is de dag waarop scholen laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn en dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is.
Bij o.a. het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) en Het College in Weert werd hierbij stilgestaan. Bij beide schoolgebouwen werd een regenboogtegel geplaatst.
KEC
Op veel verschillende manieren is iedereen anders. “Jezelf zijn is een feestje, en dat feestje vieren we op Paarse Vrijdag, 9 december 2022, samen met al onze partners binnen het KEC. Om te laten zien dat je binnen onze school jezelf mag zijn en iedereen welkom is, hebben wij vandaag gekozen om de regenboogtegel vanuit de gemeente Weert voor de deur van ons gebouw te plaatsen. Een kleine tegel met een grote boodschap: Wees welkom, wees jezelf en verwelkom de ander… welkom op KEC Weert”, aldus het KEC in Weert.
Bij het KEC waren het Liz Moerman, Marjos Metsemakers, Rens Kalkman en Thirza Caris die de tegel plaatsten.
Het College
Ook bij Het College waren het de leerlingen die de tegel plaatsten. “Wij leven in een liberaal land en toch moeten sommige mensen er aan wennen dat onze jeugd nadenkt over wie ze is en wie ze wil zijn. En dat is prima, zolang we respectvol met elkaar omgaan. Wij leggen vandaag deze regenboogtegel om te laten zien dat je op Het College mag zijn wie je bent”, aldus Het College.
Paarse vrijdag, roze maandag, een parade, een vlag, een tegel, nog een tegel, nog een vlag, nog een dag.
Het past en scheert zich allemaal onder de ‘woke’ paraplu. Aandacht en aandacht forceren is hedendaags populairder dan ooit en morgen is het weer vergeten, over naar de orde van de dag, weer gewoon gaan doen, geen spotlights meer, geen isolement oproepen, geen vertekend beeld scheppen en weer wat kleur in het leven brengen zonder drang.
Misschien wordt het tijd dat al die Woke idealisten, propagandisten en meelopers een blauwe maandag inlasten, terug naar af.
Vooral jongere mensen zitten in de fase waar ze zichzelf willen kennen en de parades an acceptatie zorgt ervoor dat het oké voelt om je anders dan de sociale norm te voelen. Zonder paarse vrijdagen en alles zitten veel jongeren onnodig in de kast of weten niet wie ze zijn en wat ze willen.
Niemand forceert u toch ook om paars te dragen? En ik ben het zelf niet “morgen vergeten”. Ik heb er zelfs nog hulp aan gehad.
Tegeltjesfobie is ook in Weert een dingetje, helaas.
‘De sociale norm’ , welke sociale norm vraag ik mij af. Of is het op zoek naar uitersten, extravagante uiting, beslag leggen op onbegrip en forceren hiervan. Wie zegt mij dat al deze uitingen gedeeld worden door dat wat jullie menen te vertegenwoordigen.
‘ het uit de kast komen’ is al een achterstelling die jullie jezelf opleggen, een populaire uiting die eerder twijfel zaait dan dat het een gezicht heeft.
Overdaad schaadt en doet dit Woke gedrag geen recht, het drijft eerder uit elkaar en prikkelt de samenleving niet meer zoals het oorspronkelijk bedoeld is.
Maar uw kleur paars. Ik draag wel eens paars en roze en een veelvoud van kleuren. Niet omdat ik hierdoor sympathiseer met een groep in onze samenleving maar eenvoudigweg vanwege de mooie kleur. In een jurk zal men mij echter nooit zien.
Maar als het vlagvertoon en tegel leggen u heeft geholpen, ik vind het best maar zie zelf de noodzaak hiervan niet meer in.