Mogen vrije-uitloopeieren nog wel vrije-uitloopeieren genoemd worden als de kippen die ze leggen niet meer naar buiten mogen? Na 16 weken niet meer, zo bepaalt Europese regelgeving. Daarom mogen supermarkten vanaf 25 januari geen vrije-uitloopeieren meer verkopen. Wegens de landelijke ophok- en afschermplicht die vanwege de vogelgriep geldt komen kippen in Nederland immers al sinds 5 oktober 2022 niet meer buiten.
Vrije-uitloopei wordt scharrelei
Dat betekent dat de doosjes die bestemd zijn voor vrije-uitloopeieren gevuld worden met scharreleieren. ALDI verkoopt op sommige locaties om die reden al geen vrije-uitloopeieren meer en de supermarktketens Albert Heijn, Jumbo en PLUS zullen de doosjes uiterlijk 25 januari van etiketten voorzien om duidelijk te maken dat ze vanaf dat moment scharreleieren bevatten. Ook producten waar normaal gesproken vrije-uitloopeieren in zitten, bevatten vanaf eind januari scharreleieren, zo meldt NU.nl.
De prijs van een verpakking vrije-uitloopeieren – waar vanaf 25 januari dus scharreleieren in zitten – blijft echter wel hetzelfde. Kippenboeren maken normaal gesproken namelijk extra kosten om hun kippen buiten te laten lopen en de supermarktketens blijven deze boeren tijdens de ophokplicht dezelfde prijs betalen, ook als hun eieren geen vrije-uitloopeieren meer mogen heten. Wel worden de verpakkingen enigszins aangepast of krijgen ze een ander etiket om de consument duidelijk te maken dat ze in plaats van vrije-uitloopeieren scharreleieren bevatten.
Lokale eieren
Wil je zeker weten dat je niet onnodig veel betaalt en tegelijkertijd lokale kippenboeren, die helaas ook te maken hebben met de landelijke ophok- en afschermplicht, een hart onder de riem steken? Dan kun je altijd nog uitwijken naar lokale boerderijwinkels. Boerderijwinkeltje Boshoven bijvoorbeeld, Eieren- en Vleesautomaat Luuëke of Mildershoof in Nederweert-Eind. Ook aan de Nieuwstraat in Ospel, Brandvenstraat 3 in Ell en Bergsheiweg 2 in Weert vind je verse scharreleieren uit eigen regio. Maar voorlopig dus geen vrije-uitloopeieren.
Als ik me niet verkeerd herinner waren er vreuger op Kieëntj alleen scharreleieren, maar alles moest anders.
En dat alles anders, werd er ook niet beter op.
Dat is juist.
Volgens mij wordt er in Nederland wat af-gescharreld met eieren, de mens wordt gewoon bedot. Indien mogelijk, kopen bij de boer of kleine kippenhouder dan weet je wat je koopt.
Laat het maar onder ons blijven, mensen zoals ik, die iets hebben met vreuger, raken ook de smaak van vreuger nooit meer kwijt. Ik kan me niet actief herinneren wanneer maar een aantal jaren geleden ben ik gestopt met het kopen van eieren. Verleden jaar heb ik het boerderijwinkeltje Boshoven ontdekt. Ben er 17 keer geweest om aardbeien, kersen, gele uien, rode uien en blauwe bessen te kopen. Ze hebben ook eieren, misschien ga ik het nog eens proberen. Spijtig dat ze geen môlsbieëre hebben, want ook de smaak van de môlsbieëre die ik als kind ging plukken raak ik nooit meer kwijt.
Zoals U misschien weet kom ik veelvuldig in Tsjechie en daar snijden wij s’zomers zelf in de bossen onze paddestoelen en plukken onze bosbessen en kopen wij vaak onze natuurproducten op de boerenmarkten die je het hele jaar door in de meeste steden kunt vinden. De prijzen zijn in Tsjechie voor deze produkten in vergelijk met Nederland veel goedkoper. Werkelijk klassiek goede producten zoals wij die vroeger bij ons kenden.
Dat zijn de echte bosbessen, wij gingen ze in Bógget plukken, een beschuitbus vol. De helft was voor thuis en de andere helft verkocht ik aan bakker Winters. De bakker gaf een zeer goede prijs, echt wel.
Wij plukten ze vroeger op Altweert, precies over de Belgiesche, grens aan de linkerzijde in de bossen, de bossen met die beken erin.
Klopt, dat bedoel ik.
En waar blijven dan de eieren van de kooi-kippen,-Batterij-kippen).?
Wie was er het eerst ..? De Kip of het Ei?
In ieder geval bestond de kip eerder dan het
Kooi-ei
Maisei
Volkorenei
Scharrelei
Vrijuitloopei
Biologische-ei
XL ei