Bijna 40 jaar geleden startte Henk Wouters zijn bedrijf HEWO. Jarenlang reed hij met zijn bus boordevol stoffen en vloerbedekking van klant naar klant. In Weert en ver daarbuiten was zijn bedrijf een begrip.
In 2010 besloot hij het roer om te gooien. Hij nam afscheid van zijn bus en richtte zich, samen met zijn vrouw Marlie, op het ontwikkelen en produceren van raamdecoratie. Aan de Willem I straat, direct naast het kanaal, vind je de showroom en de fabriek van HEWO Raamdecoratie, zoals het bedrijf tegenwoordig heet.
Advies
Klanten van informatie voorzien zoals hij vroeger in de tijd van de HEWO-bus deed gebeurt niet zo vaak meer. Internet blijkt voor veel consumenten tegenwoordig een goede informatiebron. De website van HEWO wordt hiervoor vaak geraadpleegd. “Maar als mensen met vragen onze showroom bezoeken geef ik ze nog graag advies”, zo benadrukt Henk.
Geld besparen
In deze tijd van hoge energiekosten valt er ook met raamdecoratie geld te besparen. Wouters; “Plisségordijnen hebben, met name als ze een honingraadmotief hebben, een hoge isolatiewaarde. De ‘holle cellen’ in de gordijnen bevatten stilstaande lucht. “Daardoor kun je er goed mee isoleren en de warmte in de zomer en de kou in de winter goed buiten houden”.
In deze video geeft Henk Wouters meer tips als het gaat over het isoleren van je woning met raamdecoratie. De kleur van rol-, vouw- of plisségordijnen blijkt hier een belangrijke rol in te spelen. Assistent bedrijfsleider Nando de Jong laat ons in de fabriek van HEWO zien hoe de fabricage van raamdecoratie op maat in zijn werk gaat: https://youtu.be/TknSAVg9DtU.
Meer informatie over HEWO Raamdecoratie en haar producten vind je hier: www.raamdecoratieshop.nl.
Wat een onzin kramen ze in bovenstaande video uit…
Plisségordijnen bevatten helemaal geen stilstaande lucht. Iets isoleert alleen als er geen luchtverplaatsing is maar die holle plisségordijnen (met honinggraat) doen dat dus niet. Aan de zijkanten zijn die holle kanalen namelijk open dus hoezo stilstaande lucht!? Het enige wat ze doen is de warmte van binnen naar buiten (een beetje) afremmen in de winter, maar daar zijn dikke gordijnen (en dichte rolluiken) veel beter voor geschikt..
Meneer Wouters kan trouwens wel een lesje bouwkunde gebruiken want een koudebrug is iets heel anders. Een koudebrug (thermische brug) is praktisch gezien een verbinding in een constructie waarbij de “kou” van buiten naar de binnenzijde van de constructie geleid wordt, de zogenaamde brug waar de energie kan bewegen. Meneer beweert precies het tegenovergestelde. https://www.joostdevree.nl/shtmls/koudebrug.shtml
Ook qua reflectie snapt meneer Wouters niks van de natuurkunde. Als de zonnestralen op het glas schijnen komt de warmte namelijk per definitie binnen. Plisségordijnen aan de binnenzijde voorkomen daarbij dus alleen dat de zonnestralen dieper de ruimte in komen en daardoor oppervlakken (zoals vloeren en muren) die warmte kunnen bufferen. Maar de warmte komt evengoed binnen en blijft iets langer ‘opgesloten’ in de ruimte tussen de gordijnen en de beglazing. Vandaar ook die waarschuwing voor mogelijke glasbreuk bij oplopende temperaturen. Kortom, het wordt wat minder snel warm in de ruimte in de zomer. Wil je de warmte echt buitenhouden? Dan kies je voor zonwering aan de buitenzijde van de beglazing (boom, doek, rolluiken, overstek, etc.). Kies je voor lichtwering (zoals plisségordijnen) dan los je het thermische discomfort (oververhitting) dus niet op. Beweer je als verkoper dat dit wel kan, dan geloof je in marktwetten voor eigen gewin. Helaas luisteren natuurwetten daar niet naar. Liegen tegen een klant die niet beter weet. Je moet het maar durven.