De eerste maand van het jaar is voorbij en dat betekent dat de balans wordt opgemaakt. Uit een snelle raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de inflatie is gedaald, maar vooral boodschappen nog altijd fors duurder werden.
Dalende inflatie
Voorlopig schat het CBS het inflatiecijfer van januari 2023 op 7,6 procent. Dit houdt in dat het leven in de afgelopen maand 7,6 procent duurder werd dan in januari 2022. In december 2022 was dit cijfer nog 9,6 procent en september 2022 spande met 14,5 procent de kroon.
Het dalende inflatiecijfer betekent dus niet dat het leven goedkoper is geworden, integendeel. Het wordt nog altijd duurder, maar in een minder hoog tempo. Hoewel de energiekosten dankzij het prijsplafond zijn afgenomen, werden andere producten en diensten namelijk een flink stuk duurder.
Boodschappen duurder
Zo ook de boodschappen. De prijzen van voedingsmiddelen, drank en tabak stegen in de eerste maand van dit jaar met 14,5 procent, tegenover 14 procent in december vorig jaar. Wat bespaard wordt aan energie, wordt dus weer uitgegeven in de supermarkt. Of niet?
Bekijk je dit bericht via de app en wil je de poll invullen? Klik dan hier.
Misschien leuk om te delen:
omschrijving 1-2-2022 2-2-2023 %
gebraden gehakt 14,10 17,09 21,2%
AH worst 11,00 13,99 27,2%
Old Amsterdam 4,29 4,89 14,0%
LP brood 2,29 2,75 20,1%
prei 0,65 0,75 15,4%
bananen 1,99 2,19 10,1%
Lassie 1,69 1,79 5,9%
Dit geeft aan dat de inflatie op boodschappen veel hoger is dan het cbs cijfer.
Maar de meeste huishoudens wisten dat al.
Een hele goede conclusie op basis van gedegen onderzoek op basis van 7 producten die geheel representatief zijn voor het totaal assortiment in alle supermarkten in Nederland…
Inderdaad, een heel goede conclusie. Dankjewel
De grote vraag is en blijft …
Zijn alle prijsstijgingen wel terecht…én wie controleert dat…?!
De prijsstijgingen zijn inderdaad niet terecht en de overheid als controleur, vangt er (extra) belasting over. De prijsstijgingen zullen dus gewoon door blijven gaan.
Als een product met winst bv al voor een Euro verkocht kan worden, maar voor 3 Euro nu verkocht wordt, kan de overheid bij 3 Euro dan 2x zoveel belasting innen, zonder er ook maar iets extra voor te hoeven doen. Dat geldt dus ook voor de bedrijven die de prijs van hun product echt niet meer terug zet naar 1 Euro. 3 Euro is 2x zoveel winst , zonder er iets extra voor te hoeven doen.
Nee, de controleur zal dus geen actie ondernemen tegen deze extreem hoge prijzen.
doos goedkoopste eieren bij de AH was eerst 1,49 euro of ziets… nu dubbel zoveel…. kipfilet, vroeger 4,99 de kilo. nu bijna duurder dan biefstuk…..
alle graanproducten worden duurder. echter is de stijging niet zo fenomenaal…. (Lidl prijzen)…. aan het einde van de rit is het voor mij ook wel duidelijk dankzij de kassabon…..
De Voededselbanken hebben het ook steeds moeilijker door het gebrek aan vrijwilligers en de stijging van de klanten die arm zijn…. Is het niet een taak van de overheid om hier iets aan te doen ? Directe controle/subsidie aan boeren (groente/fruit / vlees) en daardoor de middle-man (supermarkt) over te slaan, waardoor de prijs goedkoper kan worden voor mensen in de bijstand ?
De prijsstijgingen op de dagelijkse boodschappen rijzen de pan uit. Voor de kleine portemonnee wordt het steeds moeilijker rond te komen. Als men verwacht dat deze prijsstijgingen ooit stoppen of zelfs terug naar begin 2022 gaan dan is dit helaas wensdromen. Energieprijzen aan de pomp voor het vrachtvervoer stijgen, energie voor de bakkers, groente uit kassen stijgen en ook de vakbonden weten van geen ophouden om exhorbitante loonsverhogingen te eisen. Alles wordt toch uiteindelijk weer afgewenteld op iedere consument door hogere kosten leveranciers en prijsstijgingen. Een vicieuze cirkel.
Het zal mij niet verbazen als onze regering binnenkort het advies geeft om kleinere boodschappentassen te kopen, die krijg men dan toch nog enigszins vol. Armoede in het gave Nederland.
Dankjewel Rutte en Kaag.
De armoede problematiek is niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa…. Dus om Rutte en Kaag erop aan te spreken is niet 100% fair. (wou ik even vermelden….)
Rutte en Kaag zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in Nederland. De inflatiecijfers in dit artikel gaat over Nederland en ook hoe het Nederland raakt en kraakt. Het wel of niet ‘fair’ gehalte past misschien in een of andere sportwedstrijd of spelletjesshow maar is toch zeker niet van toepassing bij het leiden van landsbelangen. Ik lees in ieder geval kranten en volg het nieuws waar keer op keer het politieke geblunder naar boven komt en het einde nog lang niet in zicht is.
Overigens wat betreft de rest van Europa heeft ieder land zijn eigen leiders die verantwoordelijk zijn voor haar beleid.
U heeft het zelf over wensdromen. Als u denkt dat Rutte en Kaag de oorzaak van het probleem zijn en dit iets is dat landelijk opgelost moet/kan worden dan heeft dan wens ik u verder fijne wensdromen.
Dit antwoord past u.
1 woordje uit een reactie ontnemen, het uit elkaar trekken, vervolgens een verkeerde implementatie.
Toe maar, als u hiermee enige voldoening heeft.
Als dat uw conclusie is dan raad ik u aan uw en mijn reactie nog eens te lezen in plaats van het duiken en wederom op de man te spelen. Ik ga toch vooral in op uw eerste uitspraak en uw toelichting daarover in het vervolg van uw tekst. Maar lees vooral wat u wil lezen terwijl u de voldoening haalt uit proberen kleineren van anderen…
Bedoeld u trouwens interpreteren? Ironische verspreking. 🙂
U doet uw naam alle eer aan en het is inderdaad mijn conclusie.
Als jij al jouw comment vd afgelopen tijden zou nalezen dan is er maar een kampioen op de man spelen, jijzelf. Helaas heb je niet de zelfkennis.
Ah kijk, een echte fan!
Bekijk uw eigen laatste zin eens. Iets met een spiegel 😉
Ah nee toch, issie op zijn gevoelige teentjes getrapt. Nog steeds iets met zelfkennis en het duidelijk gebrek hieraan 😉
leg mij eens uit wat je bedoelt met de vakbonden exhorbitante loonsverhogingen eisen
een voorbeeld mijn werkgever heeft over vorig jaar een winst gemaakt van 150 miljoen en wat gebeurt ze kopen voor 100 miljoen een bedrijf op en de werknemer 0 euro erbij
Uitleggen!? Iedere verhoging van kosten, vervoer, energie, materialen,salaris wordt uiteindelijk doorberekend aan de consument. Vandaar ook hogere prijzen en inflatie.Er bestaat zoiets als een prijsspiraal.
De vakbonden eisen steeds meer en teveel voor hun leden, die overigens steeds minder worden, wat uiteindelijk weer het boemerang effect veroorzaakt.
Jouw incidentele voorbeeld laat ik voor wat het is want dat is nooit te toetsen.
Maar volg het nieuws, lees kranten is mijn advies.