De gemeente Weert heeft het voornemen om de boom, een zogeheten Watercipres, naast de Wilhelmus Hubertusmolen te kappen.
De reeds gerealiseerde appartementencomplexen aan de Werthaboulevard liggen binnen een ‘vrijwaringszone – molenbiotoop’. Het college van B&W heeft destijds ervoor gekozen om af te wijken van de toegestane bouwhoogte en is met de eigenaren van de Wilhelmus Hubertusmolen overeengekomen dat de kap van de Watercipres direct naast de molen voldoende compensatie zou bieden voor het verlies aan wind als gevolg van de ontwikkeling van de Werthaboulevard.
Bezwaar
Maar de kap van de boom is volgens het bestemmingsplan niet toegestaan. Op 11 november 2019 is een omgevingsvergunning verleend voor de kap van de boom. Maar er werd bezwaar gemaakt en dit werd gegrond verklaard. Maar de gemeente wil de compensatieafspraken alsnog nakomen en er is opnieuw een omgevingsvergunning aangevraagd, zo is te lezen in de gemeentelijke documentatie.
Verplaatsing moeilijk
Ten behoeve van een eventuele verplaatsing van de Watercipres is advies opgevraagd bij bureau idverde. Zij geeft in haar advies aan dat betreffende boom moeilijk te verplaatsen is, vooral vanwege leeftijd. De Watercipres heeft bovendien veel penwortels welke met een ketting moeten worden doorgetrokken, hierbij treedt veel schade op wat de teruggroei niet zal bevorderen. Het advies is dan ook om de boom te kappen en voor de geschatte waarde een groeiplaats elders in te richten en een mooie grote boom aan te planten.
Nieuwe boom op Collegeplein
Volgens de gemeente wordt er een nieuwe boom (eveneens een watercipres) geplant op het Collegeplein. De leges, het rooien, inrichting van een nieuwe groeiplaats en aanplant van een nieuwe boom + 3 jaar nazorg bedragen € 14.387,-. De ontwerp omgevingsvergunning wordt zes weken ter inzage gelegd.
De hele perikelen van de Wilhelmus Hubertusmolen….heeft alleen te maken met, dat de eigenaren van de molen…een slaatje …of in gewoon Nederlands: GELD WILLEN ZIEN VAN DE GEMEENSCHAP….omdat er een biotoopwetje bestaat voor authentieke Windmolens.
Één van de eigenaren een “advocaat” ….haalt alles uit de kast om op kosten van de gemeenschap zijn zakken te vullen….en daardoor de ontwikkeling tegen houdt, van het hele gebied rond de molen ….die molen, die alleen maar gebruikt wordt als restaurant en om hele dure wijn te verkopen….door de andere eigenaar..
Ik mag toch hopen dat de kosten voor de nieuwe boom bij de projectontwikkelaar worden verhaald en niet dat de weerter burger dat kan ophoesten!
HOEZO EEN NIEUWE BOOM? Er behoeft helemaal geen nieuwe boom te komen, de flauwe kul van de uitbater gaat ten koste van de boom en de bevolking en WAAROM?
Dat de wieken zogenaamd niet kunnen draaien door wegname van de wind door een boom, man laat je eens nakijken!!!!
Hoe vaak draait die molen nou? Hooguit 1x per jaar met open molendag?? Wat een verspilling van gemeenschapsgeld!
Wat denk je zelf?
Ik begrijp niet waarom die boom gekapt moet worden en ik begrijp al helemaal niet waarom ze een watercipres op een plein gaan neer zetten. Deze bomen horen niet in een woonwijk thuis. Ze hebben veel wortelopdruk met alle overlast van dien. Dit is niet iets wat ik zelf verzin maar mij is medegedeeld door een hoge gemeenteambtenaar van de groenvoorziening Weert toen ik erg last had van wortelopdruk van een watercipres. Laat de gemeente eerst maar eens gaan kijken in hun werkopdrachten voor het recht leggen van trottoirs aan de Wiekendreef. Constant scheef liggende tegels door wortelopdruk van de daar geplante watercipressen.
Graag verwijs ik de gemeenteambtenaren die een en ander beslissen naar https://bomenbieb.nl/boomsoorten/watercipres/.
Als de gemeente de bewoners op extra kosten wil blijven jagen dan snel een watercipres midden in de stad plaatsen anders eens kijken naar een alternatief. Er zijn genoeg bomen die beter passen in de stad.
En alles is begonnen met het afwijken door de gemeente van toegestane bouwhoogte (waarom???) ten behoeve van de projectontwikkelaars. En kijk eens wat het ondertussen de burger allemaal heeft gekost.
Ut mot tog neet gekker weire.
As de muuële zooi dreje, prima mer ze dreitj gewoon neet.
Now un simpele oplossing di-j nemus geldtj kosj.
As de muuële kommersjeel giet dreije, geliek de boom tege de groontj. Zolang ze neet kommersjeel dreitj blieftj de baum staon.
Met de gemeindj un pepeer tekenen en klaor.
En noôw neet zegge det ut allemaol neet kan want dur zeen wette. Onzeen. Gewoon doon en ederein is bleij.
De gemeente Weert weet niet wat ze aan het doen zijn. Een watercipres hoort niet in een woonwijk. Hij heeft veel te veel oppervlakkige wortel groei. Dit heb ik niet zelf verzonnen maar is mij medegedeeld door een hogere functionaris van de gemeente groenvoorziening toen ik last had van wortelopdruk door een watercipres. Ik denk dat ze bij de gemeente eens moeten kijken in hun werkdossiers hoe vaak de stoep recht gelegd moeten worden op de Wiekendreef. Alles veroorzaakt door wortelopdruk van de watercipressen die daar staan. Haal aub al deze watercipressen weg uit woonwijken. Ze horen er gewoon niet thuis. Dus al helemaal niet in de binnenstad. Ik verwijs in deze voor de gemeenteambtenaren die hierover beslissen naar de site https://bomenbieb.nl/boomsoorten/watercipres/.
Wat jammer zeg. Elke boom in een (binnen)stad is er een om zuinig op te zijn. Los van het CO2-verhaal is het vaak genoeg onderzocht dat groen in de wijk een positieve bijdrage levert op veel punten.
De molen heeft tegenwoordig toch ook niet meer als hoofdfunctie dat deze ‘productie’ moet kunnen draaien? Het restaurant dat erin zit, dát is tegenwoordig de functie. En natuurlijk is de molen een herkenningspunt van Weert dat er ook mooi uitziet in de omgeving. Maar moet deze daarvoor nog draaien? Of misschien kan de molen met een kleiner zuchtje wind ietsje minder hard draaien?
Indien men deze molen weer wil laten draaien,-(zal wel recreatief zijn)-, kan men ook voor een electro aandrijving kiezen. Een boom kappen die eigenlijk maar weinig wind zou kunnen wegnemen vind ik ver gezocht.