Op de grond liggen kunststof ballen. Colette van den Heuvel kijkt ernaar, loopt er omheen en begint te fotograferen. Voor het vijftiende jaar op rij volgt ze fotografielessen bij RICK in Weert. In de cursus fotografie leren cursisten hun creativiteit vast te leggen in beelden. Colette is nog lang niet uitgeleerd. “Iedere keer zoek je naar een nieuwe uitdaging.”
Anders kijken
Uitdagend vond Colette van den Heuvel de opdracht om een minimalistische foto rondom het thema corona te maken. Zeg maar een foto waarop veel details zijn weggelaten. Het werd een wit doosje op een wit vel papier. “Mijn inspiratiebron was het bekende doosje van de coronatest.” Met fotografie gaat Colette verder dan wat voor de hand ligt. “Wat ik leuk vind, is anders kijken. Mijn oog valt ergens op. Vervolgens pak ik mijn camera en ben ik in dat moment. Ik zie een mooi plaatje voor me.” De techniek is niet echt haar ding. Daar is ze heel duidelijk over. “Mijn hele leven fotografeer ik al met één lens”, zegt ze met een glimlach. “Ik beleef de lol in het maken van de foto. Niet in de techniek met allerlei instellingen of in de nabewerking.”
Achtergrond
Sinds 1991 woont Colette in Weert. Haar roots liggen in Heerewaarden, in de Betuwe. Zij woonde daar op een steenfabriek, liggend in een bocht van de Waal. “Waarschijnlijk heb ik daar iets van meegekregen, want water is echt mijn thema.” De eerste ervaringen met fotograferen, beleeft ze met haar vader. “Mijn vader had een fotocamera en een donkere kamer om foto’s te ontwikkelen. Samen met mijn zussen stond ik regelmatig model.” Als student koopt Colette haar eerste tweedehandse spiegelreflexcamera. Een analoge Praktica. Maar lange tijd doet ze er weinig mee.
Fotografiecursus
Dat verandert als ze in 2007 van haar man een cursus fotografie bij RICK cadeau krijgt. Ze stort zich vol overgave op het fotograferen. “Met de cursus gun ik mezelf de tijd om met fotografie bezig te zijn.” Ze volgt eerst lessen bij docent Theo van Hal en nu sinds een aantal jaren bij docent Ed Hul. Aangemoedigd door docent Theo verdiept Colette zich in allerlei kunststijlen en andere fotografen. “Op dat vlak ben ik een alleseter”, lacht Colette. Docent Ed is scherper op techniek. Van beide docenten leert Colette anders te kijken.
Uitdagingen
Ieder jaar krijgen de cursisten uiteenlopende opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan. “De opdrachten dwingen je om uit je comfortzone te komen en nieuwe dingen te ontdekken. Colette verwondert zich er nog iedere keer over, dat ook al krijgt iedereen dezelfde opdracht, de resultaten allemaal anders zijn. “Iedereen benadert die op een andere manier.”
Groepsproces
Voor Colette zit de meerwaarde van de groepslessen vooral in de opdrachten en het groepsproces. “De groep is een dwarsdoorsnede van de samenleving. Door de cursus leer je mensen kennen, die je anders wellicht voorbij zou lopen.” Daarnaast stimuleert de groep om net dat beetje extra te doen. Als voorbeeld noemt ze het worstelen met de techniek. “Doordat je in de groep zit en een resultaat moet neerzetten, ga je net dat beetje verder.”
Door de jaren heen ontwikkelt iedere fotograaf zijn of haar eigen handtekening. Zo ook Colette. Foto’s van Colette kenmerken zich met name door de leegte en het licht. Ze houdt niet van drukke foto’s, waar van alles op te zien is. “Aan leegte en licht heb ik genoeg. Daar word ik blij van.”
Heb je ook zin om je creativiteit in beelden vast te leggen? Klik hier voor de verschillende cursussen visuele media bij RICK, zoals fotografie voor beginners en gevorderden, Photoshop en Lightroom.