De Weerter VVD heeft naar aanleiding van de aanhoudende klachten van inwoners over de slechte kwaliteit van het groen in de woonwijken en rondom het centrum van Weert, vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Met de komst van het voorjaar en de naderende zomer wil de partij opheldering over dit groeiende probleem.
Het groen in verschillende wijken van Weert heeft volgens de Weerter VVD de laatste tijd te kampen met een verloederde aanblik en de aantrekking van ongedierte. Om deze kwestie aan te pakken, is in het coalitieakkoord afgesproken dat het college een inventarisatie zal maken van de plantsoenen die vervanging behoeven, en dat hiervoor financiële middelen beschikbaar gesteld zullen worden.
Prioriteiten
Binnen de begroting van 2023 zijn diverse prioriteiten vastgelegd met betrekking tot het groen. De vragen van de Weerter VVD richten zich specifiek op de volgende prioriteiten: ‘Plan herinrichting Stationsstraat’, ‘Verbeteren groenonderhoud recreatieve routes’ en ‘Inventarisatie opwaardering openbare ruimte’.
Stationsstraat
Wat betreft het ‘Plan herinrichting Stationsstraat’, heeft er in 2022 een onderzoek plaatsgevonden naar vergroeningsmogelijkheden in deze straat. De Weerter VVD wil graag weten wat de stand van zaken is van dit plan en op welke wijze de gemeenteraad hierbij betrokken zal worden.
Recreatieve routes
Daarnaast is er in de begroting een post opgenomen voor het structureel onderhouden van recreatieve routes, met name met betrekking tot overhangende begroeiing. De partij vraagt het college om informatie over welke recreatieve routes specifiek onder dit onderhoud vallen en of er al gestart is met de uitvoering hiervan.
Openbare plantsoenen
Tot slot moet er een inventarisatie komen van de huidige en gewenste kwaliteit van de openbare plantsoenen, inclusief een plan voor vervanging en afschrijving. Het huidige groenareaal is namelijk sterk verouderd. De Weerter VVD wil graag weten of deze inventarisatie reeds heeft plaatsgevonden en op welke wijze de gemeenteraad hierbij betrokken zal worden.
4500 klachten
Daarnaast wil de partij graag weten hoe de meldingen van inwoners over het openbaar gebied, die het afgelopen jaar zo’n 4.500 klachten hebben opgeleverd, hierin meegenomen zullen worden. Ten slotte vraagt de partij wanneer het daadwerkelijk vervangen van de openbare plantsoenen zal aanvangen en wat het beleid van het college is met betrekking tot het bevorderen van biodiversiteit in woonwijken en het centrum.
De Weerter VVD ziet het als haar taak om de leefomgeving van de inwoners van Weert te verbeteren en is vastbesloten om deze kwestie aan te pakken. De partij wacht met belangstelling op de reactie van het college op hun gestelde vragen, met de hoop dat er snel maatregelen genomen zullen worden om de kwaliteit van het groen in de gemeente te verbeteren en de leefbaarheid te waarborgen.
Bekijk de brief: https://iwdg.nl/3MIOVBU (PDF)
Het onder Heymans was alles beter gevoel begint langzaam toch de gemeenschap in te kruipen..
Wat is er ooit gebeurd met de contracten met de Risse groep?
Naar mijn belevenis hielden die alle plantsoenen etc netjes bij in het verleden.
Waren zeker weer “Te duur” – desondanks ze mensen die anders niet in de samenleving aan een baan konden komen, toch aan het werk te helpen.
Ach ja… Weert “Stad in het groen” niet voor niets natuurlijk…
En de burger maar lekker belasting betalen, terwijl de heren in het gemeentehuis maar wat aan kloten.
Fijn dat een zittend partij dat onderdeel geweest is van het besluit over de openbare ruimte “anders” aan te pakken nu vragen wil stellen.
Ik blijf het herhalen: “Wij van WC eend”…
Eerst helpen ze mee om gemeente personeel te saneren ( eruit kieperen )
Dan besteden ze groen uit aan een marktpartijen om kosten te besparen.
Vervolgens constateren ze dat het groen verloederd.
Hoe zou dat komen??
Tijd voor wat ( dure) inventariseringen, onderzoek commissies etc ?????
Zo werkt het tegenwoordig, de burger vergeet het verleden. Alles voor de bühne en daarna over tot de orde van de dag.
Echt niet alles is beter maar vroeger zat er meer orde in de zaak en buiten dat, toen had men nog mensen in dienst die met verstand van zaken snoeiden en onderhielden, maar hetgeen wat men nu nog heeft, weet navenant niets en snoeit en doet er maar op los, als er al iets gedaan wordt.
Op veel plekken kan het ook wel een stuk minder. Berm gras is geen gazon en kan mag best bijv 30cm hoog worden.
Waarom een partij die zelf in het college zit hier vragen over stelt is me een raadsel.
Sinds enige tijd volg ik de Weerter politiek niet meer, maar dit is geen raadsel. Meer partijen doen het, het schijnt “in” te zijn. In Den Haag gebeurt het ook, het is voor de bühne.
30 cm ok, daar kun je bij een zijweg nog overheen kijken. 1,5 meter is toch heel iets anders.
De gemeente Weert heeft het maaibeleid gewijzigd. het ene jaar wordt aan de techterzijde vd weg de sloten schoongeveegd en de bermen gemaaid , het andere jaar de andere zijde. dat was het antwoord wat ik vd ambtenaar te horen kreeg. dat daardoor de verkeersveiligheid in het gevaar komt, vinden ze niet erg. ze hopen zo, dat de burgers het zelf gaan onderhouden.
Dan moet men de burger ook niet laten betalen voor groen en groenvoorzieningen.
Eindelijk is daar iemand wakker geworden. Komt naar mijn mening door ondeskundig onderhoudspersoneel. De “maaier” die bij ons rond rijdt denkt dat hij een racewagen bestuurt. Rond bomen wordt niets gedaan. Hij blijft mooi 20 cm van randen en slootranden, de volgende maaibeurt komt daar dan weer 10-20 cm bij enz.. We hebben in de buurt een glijbaantje. Kinderen die daar willen spelen moeten eerst door een brandnetelbos. Als met de bosmaaier wordt rondgegaan wordt de helft van de bomen en alle randen langs “slootjes” vergeten. Maar ze zitten wel rond 3 uur alvast een uurtje uit te rusten achter een schutting of schuurtje voor ze naar huis gaan. Ben benieuwd of de juiste conclusies worden getrokken (en niet alleen voor de binnenstad) en deskundiger personeel wordt aangetrokken. En hopelijk wordt het werk zo af en toe ook eens door de gemeente zelf gecontroleerd zodat ze kunnen ingrijpen voor er 4500 klachten binnenkomen.
Indien men al geen personeel heeft wat kundig is op groen-gebied, hoe wil je dan ambtenaren vinden die met verstand zouden kunnen controleren.
Eerst een commissie laten inventariseren, dan aan een (al dan niet bevriend) bureau een onderzoek uitbesteden waarin mogelijke oplossingen worden gegeven en tot slot een commissie die moet onderzoeken welke oplossing het beste is maar die uiteindelijk moet concluderen dat het het beste is gewoon achterover te gaan zitten.