Vandaag bezocht minister Christianne van der Wal de gemeente Weert en Nederweert. Zij deed dit in het kader van de bestuurlijke trekkersrol die zij heeft bij de ontwikkeling van de Peelsamenwerking.
De minister bezocht samen met Noxev-voorzitter Mario Jacobs en de wethouders Wendy van Eijk (Weert) en Boris Meessen (Nederweert) bedrijven die zich inzetten voor de biobased keten. Ze waren onder andere op de boerderij van de familie Smolenaars in Nederweert waar Kiribomen worden geplant. Daarna bezochten ze het bedrijf Upstairs in Weert die het hout van deze snelgroeiende bomen in nieuwe trappen verwerken. Ook de ontwikkelingen die beide gemeenten doormaken op het gebied van woningbouw, en de bijbehorende stikstofbeperkingen die er op dit moment gelden kwamen aan bod.
Novex
Een NOVEX-gebied is een (deel)regio waarin de opgaven in de fysieke leefomgeving groot en belangrijk zijn voor een goede toekomst van Nederland. In deze gebieden is extra aandacht nodig voor de ontwikkeling van een integrale, gebiedsgerichte aanpak om woningbouw, energietransitie, bereikbaarheid, klimaatverandering, gezondheid en circulaire economie goed te laten landen. NOVEX-gebieden kunnen daarbij rekenen op extra steun van het Rijk. In NOVEX de Peel speelt bovendien de reactiveringsopgave van de defensieluchthaven.
De Peel is uniek
De Peel is een uniek gebied op de grens van Brabant en Limburg. Het kent een bijzondere geschiedenis van turfwinning, landsverdediging en waterinfrastructuur. Met nu vooral intensieve vormen van landbouw en veehouderij is de transitie-opgave naar nieuwe vormen van landbouw enorm. Deze omslag is verweven met andere dringende opgaven zoals de omslag naar groene energie, woningbouw, en het behoud van leefbaarheid in de dorpen. De mogelijke heropening van vliegbasis Vredepeel heeft veel impact op de ontwikkelruimte in het gebied. Extra vliegbewegingen vragen stikstofruimte die schaars is. Het maakt bepaalde activiteiten onmogelijk.
Lokale samenwerking
Minister Van der Wal was met name geïnteresseerd in de lokale samenwerking die is ontstaan tussen boerenbedrijf Smolenaars en Upstairs traprenovatie. Bij Smolenaars worden tegenwoordig Kiribomen geplant. Deze snelst groeiende boom ter wereld groeit in zes jaar tijd circa 10 meter met een doorsnede van 40 centimeter. Kiri verdrijft grote hoeveelheden zuurstof en absorbeert minstens tien keer meer kooldioxide dan andere bomen. Zelfs een volwassen boom kan tot 21,7 kg CO2 per dag opvangen. Bij Upstairs traprenovatie maken ze graag gebruik van het hout van deze bomen om nieuwe trappen te maken.
Geslaagd werkbezoek
De wethouders Van Eijk en Meessen kijken samen met Novex-voorzitter Jacobs terug op een geslaagd werkbezoek. “De minister heeft kunnen zien welke uitdagingen en kansen er liggen en welke beperkingen er zijn. Én ze heeft zelf kennis gemaakt met de flexibiliteit en slagkracht van de Peel.”
Zou haar trap nu gratis gerenoveerd worden, daar ben ik nu eigenlijk wel nieuwsgierig naar..
Wat leuk dat dit moment is vastgelegd. De eerste keer in haar leven dat
Christianne van der Wal een schop vast heeft.
ze kijkt er ook een beetje ongemakkelijk bij.. paar klompen hadden het afgemaakt
Waarom niet de Latijnse naam ‘ Paulownia tomentosa’ gebruiken? Ik wordt er kiriwiet van. ?
Het leunen op de (erg schone) schop gaat ze al goed af.
En die ene doet t zonder.
Dat is degene die er wrs het meeste aan gaat verdienen, daarom die smile..
Alsof ze bij upstairs wat om t millieu geven, vooral die groei van die boom waardoor deze het rendabelst in productie is, dat die vervolgens een hoop Co2 omzet past goed in het verkoopplaatje, en zoals oes Jan al aangeeft is de schade dadelijk niet meer te overzien..
Geven ze geen klote om, draait alleen om geld en dit is gratis PR voor hun.
Dej baum hoertj tot de invasieve soerte. Dalik hebbe we de twiedje japanse doezendknaup in hoes gehaaldj.
Heb je wat meer informatie hierover?
Wikipedia en zoo.
Artis, of die in Antwerpen?
Maïs, tomaten en de Amerikaanse eik zijn ook invasieve soorten. De meeste tuinen van wellicht jou en van mij staan er overigens vol mee, want ‘det schoeën bleumke’ komt meestal niet uit oorspronkelijk uit het Atlantisch Europese klimaat. Er een verschil tussen invasief en gebiedsvreemd. Invasief gaat woekeren ten koste van oorspronkelijke soorten. Gebiedsvreemd groeit en kan iets opleveren maar spreid zich verder niet uit. Daar moet inderdaad wel goed over nagedacht worden want die Japanse duizendknoop is een voorbeeld van hoe het niet moet.