Door de intense regenval van gisteren is de vijver in de wijk Graswinkel buiten zijn oevers getreden. Hierdoor kwamen bermen, vissteigers, fiets- en wandelpaden onder water te staan.
Opmerkelijk genoeg wordt er momenteel een hemelwaterriool aangelegd dat naar deze vijver leidt. De wijk Moesel moet nog worden aangesloten op het regenwaterriool, wat betekent dat deze vijver in de toekomst nog meer water te verwerken zal krijgen.
Een woordvoerder van de gemeente Weert erkent dat de situatie bij de vijver in Graswinkel niet is zoals het zou moeten zijn: “Normaal gesproken zou dit niet mogen voorkomen, zeker niet wanneer het water vanuit Moesel er in de toekomst op wordt aangesloten.”
Groene waterberging
In normale omstandigheden wordt het overtollige water van de vijver naar de overstortvoorziening van de groene waterberging aan de Koekoeksweg gepompt. Wanneer deze overstort vol zit, stroomt het water naar de naastgelegen bassins. Vanochtend waren zowel de overstort als de bassins helemaal vol, wat resulteerde in het afvoeren van overtollig water via de overstortdrempel naar de Leukerbeek. Helaas verliep dit proces traag vanwege o.a. gedeeltelijke verstoppingen in het afvoersysteem.
Moerasfilter stond droog
Op het terrein van de groene waterberging bevindt zich ook een helofytenfilter (moerasfilter) waar het water naartoe kan worden geleid. Echter stond dit gedeelte van het terrein volledig droog, om nog onbekende redenen. De woordvoerder van de gemeente Weert heeft aangegeven dat er onderzoek zal plaatsvinden naar de oorzaak van deze situatie en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.
3 jaar geleden stond het water na eenzelfde regenbui in de omliggende straten tot over het trottoir, en toen kwam het alleen nog maar van de Graswinkel. Toen ik hoorde van de plannen zei ik in de buurt dat ik zandzakken aan zou schaffen. Sommigen dachten dat het een grapje was, nee dus!!
He ja , laten we er weer eens een onderzoekbureau tegen aan gooien plus flinke kosten !
Hardleers zoals de gemeente Weert werkt altijd!!
Ik denk dat eerst eens onderzocht moet worden hoe het kan dat een vijver na 7 weken droogte nog zo hoog staat dat een regenbui een overstroming veroorzaakt. Waarschijnlijk staat er ergens een klep van het waterschap open waardoor het water zo hoog staat tijdens droogte. De vijver aan de Noorderlaan staat ook al weker hoger dan normaal. Dat er na dit weer een overstort droog staat is gewoon te wijten aan slechte controle/onderhoud van de gemeente. Maar dat zijn we als stad in het groen onderhand wel gewend. Alles natuurlijk laten groeien en bloeien is volgens mij het motto. Vooral zo doorgaan gemeente. De passantenhaven is inmiddels bijna onbereikbaar door de troep die er in ligt. Misschien ook een aandachtspuntje en neem dan meteen de controle op drie lig dagen mee. Want er liggen nu al meer dan een week dezelfde boten. Maar ook dat zal wel geen prioriteit hebben.
Enkel reagerend op je eerste zin: de gemeente is het met je eens. Zie artikel. 😉
Als de gemeente erover gaat nadenken ……….
Als het kalf verdronken is dempt men de put. Nadenken doe je altijd vooraf behalve door de ‘deskundigen’ bij de gemeente Weert.
Durf je deze mensen nog deskundigen te noemen?
Het staat tussen aanhalingstekens./apostrof geplaatst. Deze ‘deskundigen ‘ hebben de wijsheid hardnekkig in pacht.
Mooie pilot geweest, dat gaat dus niet zomaar werken, en zoveel regen was het niet eens… Kan nog veel erger zit daar in de buurt en met andere stortbuien door de jaren heen, heeft het hier nog veel blanker gestaan, dus dat belooft nog wat…
Neerslag gisteren in Weert was gemiddeld 39 liter per m²