Minder beperkingen voor Belgische en Nederlandse politie

112 Algemeen Weert 1 reactie 2 min. leestijd
Belgische politie bij het politiebureau in Weert

Vanaf 1 oktober 2023 zullen politieagenten uit België, Nederland en Luxemburg beter en eenvoudiger met elkaar kunnen samenwerken, zelfs over hun landsgrenzen heen. Gisteren hebben de betrokken ministers en politiechefs van deze drie landen overeenkomsten ondertekend om dit mogelijk te maken. Dit is een belangrijke stap om de veiligheid en het gevoel van veiligheid voor burgers te vergroten en om snel en effectief te kunnen ingrijpen in elkaars gebied.

In 2004 sloten de politiediensten van deze drie Benelux-landen al een samenwerkingsovereenkomst, genaamd het Senningen-verdrag. Dit verdrag moest worden herzien en aangepast aan de huidige veiligheidsuitdagingen. In 2018 werd een nieuw verdrag voor politiesamenwerking ondertekend.

Twee belangrijke vernieuwingen

Dit nieuwe Benelux-politieverdrag heeft twee belangrijke vernieuwingen. Allereerst maakt het mogelijk dat politieachtervolgingen niet meer stoppen bij landsgrenzen. Voorheen waren er beperkingen bij het achtervolgen van verdachten over de grens, wat leidde tot inefficiënte situaties. Nu kunnen achtervolgingen die in het ene land beginnen, zonder onderbreking worden voortgezet. Bovendien kunnen politieagenten bepaalde onderzoekstaken uitvoeren in het buurland, zoals het ondervragen van getuigen of slachtoffers.

Ten tweede krijgen politiediensten in bepaalde situaties directe toegang tot elkaars databases en kunnen ze informatie uitwisselen, bijvoorbeeld wanneer er gemengde politiepatrouilles in de grensgebieden zijn. Snel informatie verzamelen en delen is essentieel voor politieonderzoek. Door relevante informatie te delen tussen politie en lokale autoriteiten kan er sneller worden gereageerd op incidenten ter plaatse.

Ook voor speciale politie-eenheden

Daarnaast is het nieuwe verdrag ook van toepassing op speciale politie-eenheden, zoals anti-terreur eenheden, die in noodgevallen over de grenzen kunnen worden ingezet. Ook blijft de mogelijkheid van bijstand bij grote evenementen, zoals EU- of NAVO-topbijeenkomsten, behouden.

Met deze nauwe grensoverschrijdende samenwerking in de politie, gebaseerd op vertrouwen, lopen deze drie landen voorop in de Europese Unie. Dit zal volgens de overheden bijdragen aan een grotere veiligheid en samenwerking tussen de Benelux-landen.

Deel dit bericht
1 reactie