In de gemeente Weert worden de komende jaren de verlichting en de ondergrondse restafvalcontainers vervangen. Dit is nodig vanwege ouderdom en nieuwe regelgeving. Bij deze vervangingen kiest de gemeente voor een duurzamere optie.
Wethouder Lizbeth Steinbach: “Wanneer er vervangingen nodig zijn, is het belangrijk om na te denken over de toekomst. Hoe richten we ons openbaar gebied duurzamer in? Met kleine aanpassingen kunnen we grote verschillen maken en als gemeente het goede voorbeeld geven. Op die manier zorgen we samen voor een eerlijker, kansrijk en groener Weert.”
Restafvalcontainers met zonnecel
Binnen de gemeente Weert zijn er 154 ondergrondse inzamelstations voor afval aanwezig. Deze inzamelstations variëren voor het inzamelen van rest- en PMD-afval (plastic en metalen verpakkingen en drankkartons) tot wit- en bontglas. Het afgelopen jaar zijn deze allemaal gecontroleerd en geïnspecteerd. Hieruit bleek dat deze inzamelstations de komende jaren vervangen moeten worden.
Alle nieuwe restafvalcontainers hebben een klein zonnepaneel waarmee de paslezer stroom krijgt. Deze is een stuk duurzamer dan de alkaline batterij die in de huidige containers zit. De zonnecel zorgt voor minder CO2 uitstoot en de productie vindt in Nederland plaats.
De komende tijd worden zo’n 40 afvalcontainers vervangen. De werkzaamheden vinden de komende weken verspreid over de hele gemeente plaats. Tijdens de werkzaamheden is de ondergrondse afvalcontainer die vervangen wordt een paar uur niet beschikbaar.
LED verlichting
Ook de openbare verlichting wordt de komende jaren vervangen. Vanwege een verbod op de stof Kwik binnen de Europese Unie mag de Fluorescentielamp (PL) niet meer worden geproduceerd en geïmporteerd binnen Europa. Ook heeft de overheid als doel gesteld om in 2030 alle verlichting in het openbare gebied en overheidsgebouwen volledig te voorzien van LED.
De gemeente wil in 2026 de openbare verlichting volledig vervangen hebben voor LED. Ook krijgen alle nieuwe lampstandaarden een nieuwe dimfunctie. Hierdoor kan de verlichting in bepaalde periode minder sterk branden, waardoor er ook minder stroom verbruikt wordt.
Die containerplaatsen zijn meestal een soort openbare stortplaats. Eigenlijk wil je daarvan af.
Geluidseisen aan containers ten gunste van omwonenden mogen wel wat strakker. En/of bijv geen gebruik buiten bepaalde tijden.
Geweldig dat zonnepaneeltje gaat de wereld redden.
Absoluut.
Er zit vast geen oplaadbaar batterijtje achter dat paneel….
En wanneer worden de bovengrondse containers vervangen door ondergrondse? Wij wonen vlak bij een paar bovengrondse, dit levert ontzettend veel lawaai op. Vooral in de late avond en nacht.Onvoorstelbaar hoeveel mensen dan nog flessen ed weggooien en dan nog het liefst met de radio hard aan.
Duurzaamheid is niet alleen minder stroom verbruiken. Het omvat ook zo lang mogelijk met bestaande materialen doen en hergebruiken.
Dus niet vervangen om het vervangen. Als er geen nieuwe lampen die kwik bevatten ingevoerd mogen worden, dan kun je de versleten lampen vervangen door nieuwe exemplaren zonder kwik.
Maar ik neem aan dat de rekensom is gemaakt met wat het oplevert en wat je weggooit. Of de combi van de ene lantaarn met oude lamp en de volgende met nieuwe LED lamp is wellicht niet eens mogelijk in de praktijk.
HEER-LIJK .
ON-GELOFELIJK! OPENBARE VERLICHTING DIMMEN KOMT ZEKER DE VEILIGHEID TEN GOEDE!
De ondergrondse bakken die worden aangepakt !
Er zijn genoeg lantaarnpalen die feller gaan branden als er iemand door de straat rijdt/beweegt. Voor goed zicht en veiligheid. Maar gedimd zijn ze als er toch niemand is.