Met het voordragen van het zelfgeschreven gedicht Gebroken brug maakte de 17-jarige Salma Ali diepe indruk op het publiek en de jury. Salma Ali was super blij en flabbergasted toen de voorzitter van de jury Frits Nies haar uitriep tot stadsdichter Weert 2024. “Er gaan zoveel emoties door me heen. Zo mooi. Met taal wil ik mensen, maar vooral jongeren raken en de wereld open maken.”
Vier genomineerden
In Bibliocenter Weert vond donderdagavond 25 januari de bekendmaking van de nieuwe stadsdichter plaats. De belangstelling was groot. De genomineerden waren Francien Clijsters, Gaby Rasters, Gerrian Rietjes en Salma Ali. Onder leiding van dichter, columnist en performer Ingmar Heytze gingen zij met elkaar de strijd aan. Heytze was de eerste officiële stadsdichter van Utrecht in 2009-2011.
Liefde voor Weert
Allereerst vertelden de genomineerden om de beurt waarom ze stadsdichter wilden worden. Wat opviel bij het voordragen van hun eerste gedicht was de diepgewortelde liefde voor Weert. Voor Salma symboliseert het kanaal dat. Voor Gerrian Rietjes het station. Voor Francien Clijsters De IJzeren Man en Gaby Rasters is trots op de hele stad.
Na de pauze lazen de genomineerden nog een zelfgeschreven gedicht voor. Vervolgens trok de jury zich voor beraad terug. De juryleden waren Gaby Hellenbrand (specialist taal bij Bibliocenter), Nina Saelmans (jongeren stadsschrijver Weert 2014-2016), schrijver en dichter Paul Sterk en Frits Nies (schrijver, columnist en Veldeke Weert). In de tussentijd wist Ingmar Heytze het publiek te raken met het voorlezen van zijn gedichten, die hij uitgebreid en met de nodige humor introduceerde.
Salma Ali
Ondanks dat de jury unaniem koos voor Salma Ali, was de leden deze avond wel iets bijzonders overkomen. Namelijk dat ze door het voordragen van de gedichten tot een andere keus kwamen dan toen ze thuis de gedichten doorlazen. De jury prees vooral de wijze waarop Salma Ali haar gedichten voordroeg. Verder was de jury geraakt door haar gedicht Gebroken brug. Waarin ze pijnlijk beschrijft hoe ze zich buitengesloten voelde. “Ik ben een kind dat is opgegroeid in meerdere culturen. Het is moeilijk om geaccepteerd te worden in een andere cultuur.” Salma Ali woont sinds vier jaar in Weert en heeft inmiddels haar plek hier gevonden.
Ze volgt het Tweetalig Onderwijs op de Philips van Horne. Via het jongerenprogramma Nieuwe Helden hoorde ze van de verkiezing tot stadsdichter. “Salma deed mee met de eerste editie en helpt nu mee met het ontwikkelen van een film”,vertelt coördinator Karin Raedts van Nieuwe Helden. Wie supertrots is, is de moeder van Salma. “Ze heeft de sleutels van de taal in haar hand. De gedichten gaan niet alleen over haar eigen gevoelens, maar ook die van anderen.”
Aan het eind van de avond stelde Ingmar Heytze voor om een gedicht van Salma op de muur of ramen van Bibliocenter Weert te zetten. Als eerste opdracht voor de nieuwe stadsdichter Saƒlma Ali.
Een bijdrage van Arjanne van Voorst
‘flabbergasted’! Hou het gewoon in het Nederlands bij ‘verbijsterd’ ,’verbaasd’ of ‘verrast’.