Demissionair minister Hugo de Jonge was maandag in Limburg om samen met alle partners – Rijk, Provincie Limburg, Limburgse gemeenten, woningbouwcorporaties, marktpartijen, Woonbond, Waterschap Limburg en zorgpartijen de Limburgse ambities voor de woningbouwopgave in Limburg verder vorm te geven. De Provincie Limburg en de Limburgse gemeenten, waaronder Weert, presenteerden twee lopende initiatieven als antwoord op de toenemende woningbouwbehoefte in Limburg en daarbuiten: Limburg Centraal en Straatje erbij.
In de Woondeal Limburg is afgesproken dat er in Limburg 26.550 woningen gebouwd worden tot en met 2030. Daarnaast heeft Limburg een ambitie voor 20.000 woningen extra. Limburg heeft aan het Rijk aangegeven dat het Limburgs bod met 3000 opgehoogd kan worden. De zogeheten herijking van de Woondeal en die ambities omarmt het Rijk.
Wethouder Van Gemert via social media: “Samen met de zes Limburgse steden met een intercity-station hebben we onze woningbouw ambities rondom de stations gepresenteerd aan minister Hugo de Jonge. Onder de noemer ‘Limburg Centraal’ hebben we samen een verkenning gedaan voor 32.000 woningen die kunnen worden gebouwd tot 2040. In Weert zien we mogelijkheden voor bijna 4.000 extra woningen binnen 1,5 kilometer van het station”.
“Limburg heeft potentie”
Minister De Jonge: “In Limburg is veel te lang vanuit krimp gedacht, maar met de nieuwe gedeputeerde is er een omslag gekomen en is de spiraal gekeerd. Hou de energie vast en ga gezamenlijk aan de slag om de gewenste aantallen te realiseren. Limburg groeit en moet ook groeien, want hiermee wint Limburg op alle fronten. Limburg heeft potentie”.
Gedeputeerde Theuns: “Ik ben trots op de stappen die we met zijn allen gezet hebben en dat de minister onze ambities omarmt. Het is een bevestiging dat we op de goede weg zijn en dat het krimpdenken écht verleden tijd is. De focus heeft te lang op de Randstad gelegen, terwijl juist in Limburg kansen liggen. Samen gaan we vol voor Limburg als groeiregio”.
Stappen vooruit: Straatje erbij en Limburg Centraal
Uit voortgangsmetingen blijkt dat Limburg op koers ligt. Om op koers te blijven, is het van belang om samen stappen te zetten en te zoeken naar mogelijkheden. Daar wordt hard aan gewerkt door alle betrokkenen. Met alle Limburgse gemeenten wordt verkennend gesproken over de mogelijkheden om voor de kernen, waar de leefbaarheid onder druk staat, nieuwe woningbouw te realiseren aan de randen van de bestaande bebouwde kern. Het zogeheten Straatje erbij.
Ook onderzoekt Provincie Limburg in samenwerking met het Rijk mogelijkheden om in Limburg een grootschalige woningbouwlocatie te ontwikkelen. Deze zoektocht is ‘Limburg Centraal’ gedoopt en bestaat uit de ontwikkeling van de omgeving van de zes Intercitystations als goed ontsloten locaties voor woningzoekenden uit Limburg en daarbuiten. Dit draagt ook bij aan een duurzame economische ontwikkeling van Limburg en de leefbaarheid in de directe omgeving.
Samen aan de slag
De aanwezigen hebben de Limburgse ambities besproken en blijven zich inzetten voor de Limburgse woningbouwopgave en dat samenwerking onderling en ook met het Rijk randvoorwaardelijk is.
Woonkeuken
De Woonkeuken is een netwerkevent voor alle partners in de Limburgse woningbouwopgave en is opgericht na de ondertekening van de Limburgse Woondeal op 9 maart 2023 in Weert. Het event vindt twee keer per jaar plaats en is bedoeld om informatie te delen en om actuele vraagstukken te bespreken.
Ik ben erg benieuwd naar de locaties waar deze 4.000 woningen dan gaan komen. Trek je op Google Earth Pro een cirkel van een 1.500 meter rond ons station dan krijg je een gebied wat ligt tussen grofweg de Lidl [zuid] – voormalig drukkerij Smeets[west] – het Munttheater [noord] en de Plus [oost]. De gronden van de voormalige drukkerij zijn vooralsnog voorbestemd voor distributie middels nog meer blokkendozen dus dan is er eigenlijk maar 1 weg. En dat is hoogbouw met wolkenkrabbers zoals we deze in Rotterdam hebben zien verrijzen, maar waar? Daarnaast is het maar de vraag of we langs die weg het in onze woonvisie genoemde percentage aan sociale huurwoningen bij nieuwbouw zullen realiseren. En of we dat als Weerter gemeenschap dergelijke hoogbouw eigenlijk wel willen. Want het meest recente woningbehoefte onderzoek is stokoud [2018] en een nieuw onderzoek staat pas in de planning voor het derde en vierde kwartaal van 2024.
Klussen met Matje en Huub 4000 woningen erbij in een straal van 1,5 km van de statie! Samen met Hugo de J ook wel bekend van de vele successen die deze ambitieuze beunhaas behaald heeft in zn loopbaan, hebben we als inwoners van Weert en omgeving de volle vertrouwen dat deze “Woningbouw ambitie” behaald gaat worden.
Tja, t zal nu wel niet meer doorgaan. Al het geld moet naar de verbouwing van t binnenhof.
‘een straatje erbij’ klinkt alsof het allemaal een eitje is. Als ik de problemen erop na sla wat er aan de hand is bij nieuwe woonwijken ivm energieaansluiting, watervoorziening enz. dan hoop ik toch dat ik het netwerkevent de zg ” woonkeuken” niets overkookt en het allemaal nog gezond op tafel komt.
Bij grote stappen zetten is toch oppassen dat men niet struikelt.
Men doet alsof ‘groei’ per definitie iets goeds is. Ik mis een echte visie van bijvoorbeeld 50 jaar.
Over 15 jaar kunnen we een sloopplan gaan opstellen, want dan vindt het kantelpunt plaats en gaat de NL bevolking krimpen.
Ben benieuwd of daarbij ook rekening is gehouden met het overvolle stroomnet en met de wens van de regering om allemaal elektrisch te gaan rijden (dus minimaal 2 oplaadpunten per woning).
Het is niet de bedoeling om allemaal elektrisch te gaan rijden.
Ik heb anders al jaren een e-bike… trendsetter ook
Unne foetelfiets ¦-)
O jawel hoor. Toen bleek dat de elektrisch rijders ook de volle mep aan wegenbelasting moeten gaan betalen per 2025, zei meer dan de helft van de elektrisch rijders dat ze weer terug over wilden schakelen naar benzine auto’s, bedacht de regering zich geen moment.
De benzine kost op dit moment al 15 cent duurder dan een maand geleden en daar moet van de zomer nog minimaal een kwartje bovenop.
Maw. wij (de overheid) hebben besloten dat jullie allemaal elektrisch gaan rijden en dus zetten wij de kosten van benzine rijden extreem hoog, zodat benzine rijden onbetaalbaar wordt (voor de gewone burger).
Muizen krijgen ook gratis kaas
De utopie van woningen vlakbij het station zal vast de bedoeling hebben dat de bewoners een ander electrisch vervoersmiddel pakken dan de auto 😉