Beeld ‘De Bengel’ in Nederweert volledig gerestaureerd

Kunst en Cultuur Reageer 2 min. leestijd

Nederweert – Na bijna drie decennia prijkt het iconische beeld ‘De Bengel’ weer in volle glorie bij Basisschool de Bongerd in Nederweert. Het beeld, geschonken door carnavalsvereniging De Bengels ter ere van hun 22-jarig bestaan in 1995, is recent volledig gerestaureerd door kunstenaar Jan Mennen van Molenhof Weert/Roggel. Door de jaren heen begon het beeld de tand des tijds te voelen, wat de noodzaak voor een grondige restauratie met zich meebracht.

Het vrolijke bronzen beeld ‘De Bengel’ werd oorspronkelijk gemaakt door kunstenaar Ton Piepers uit Weert. Het kunstwerk, dat symbool staat voor de ondeugendheid en levensvreugde van carnaval, illustreert precies datgene waar het feest voor staat: plezier en een beetje ondeugendheid. De speelse houding en twinkeling in de ogen van de bengel brengen de magie van carnaval tot leven, een tijd van lachen, plezier en samen zijn.

De naam ‘De Bengel’ is ontleend aan de ‘Bengele huisjes’ die vroeger vlakbij de locatie van het beeld stonden. Hoewel de exacte herkomst van deze naam onduidelijk blijft, bestaan er verschillende verhalen over de mogelijke deugnieten die er woonden.

Dankzij de recente restauratie kan ‘De Bengel’ weer jarenlang vreugde brengen aan de inwoners van Nederweert en herinnert het aan de vrolijke festiviteiten van carnaval. Dus, wie weet brengt deze speelse bengel binnenkort weer een glimlach op jouw gezicht.

Deel dit bericht
Geef reactie