Vierde Drukkersdag bij Eynderhoof

Uitgaan Reageer 5 min. leestijd
Foto via Openluchtmuseum Eynderhoof

Nederweert-Eind – In een papierloos tijdperk met computers en printers die de mooiste afdrukken kunnen maken is het bijna niet voor te stellen dat het vroeger heel wat ambacht en geduld kende voordat inkt op papier beschikbaar werd voor de burger. Daarom is het volgens de drukkersgroep van Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind zo belangrijk dat we nog regelmatig stilstaan bij de perfectie van het drukkersvak en de geur van verse inkt opsnuiven. Zij kan de bezoekers nog vertellen hoe de zware machines hun werk deden en de voorbereidingen tot grote trots van het uiteindelijke product leiden. Niet de massa was belangrijk maar de menselijk aandacht van papier, tekst en afbeelding. Puur en zonder bits en bites.

De Piependje Pörs

Op zondag 1 september organiseert drukkersgroep ‘De Piependje Pörs’ voor de vierde keer de Drukkersdag. Een van de unieke themadagen die het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind jaarlijks met veel vrijwilligers organiseert. Het waren de Chinezen die al rond 175 na Christus boeken drukten, maar het duurde tot de 15e eeuw voordat in Europa het drukken van boeken werd heruitgevonden door Johann Gutenberg. Hij maakte voor het eerst gebruik van losse loden letters in plaats van letters die in een houten blok werden uitgesneden. Vele boeken konden in een voor die tijd rap tempo gedrukt worden en pronkten in menig bibliotheek als bewaar object. Per slot van rekening kon in die tijd nog lang niet iedereen lezen of had daar de tijd voor.

De 18 koppen tellende ambachtsgroep van Eynderhoof laat er op deze themadag geen gras over groeien en verrast jong en oud met een informatieve en vermakelijke middag. Er is veel te zien. Alleen al de bijzonder collectie drukpersen in een indrukwekkende opstelling en werkend, is voor de liefhebber een lust voor het oog. Diverse drukprocessen worden gedemonstreerd.

De drukkersgroep van Eynderhoof heeft haar naam te danken aan de erfenis van de drukpersen van Drukkerij Linskens uit Weert. Tot 1979 werd de carnavalskrant van de Rogstaekers door de gebroeders Linskens van anekdotes en Weerter verhalen voorzien en gedrukt in hun eigen drukkerij. De krant van Linskens kreeg de bijnaam ‘de Piependje Pörs’ en zo is ook de drukkersgroep van Eynderhoof gedoopt toen Hans van Dooren en wijlen Bert Lempens de drukkerij naar Nederweert Eind haalden. Zo wordt in Eynderhoof het ambacht gekoesterd en blijft regionaal erfgoed bewaard.

Drukkersdag op 1 september

Tijdens de themamiddag op 1 september is er voor jong en oud van alles te zien en te beleven. Diverse machines draaien onder leiding van ervaren drukkers op volle toeren. De ene machine is nog complexer en kent meer bewerkingen dan de ander. Je moet weten wat je doet en zorgvuldig te werk gaan. Anita gaat deze middag aan de slag met de Heidelberger Edel automaat; een van de machines van Linskens die tijdens de oorlog zonder stroom werd aangedreven door de jongste zoon van de familie die op zijn fiets de energie van de machine leverde. Jan bedient de linotype en laat zien hoe men in plaats van allemaal losse letters te zetten al met een complete zin aan de slag kon. 

“Wat is kalligrafie en hoe maak je papier? Wat houdt het ambacht van de drukker eigenlijk in en hoe worden teksten door Mario uiteindelijk in een boekvorm gebonden? Voor de kenners hebben we het dan over zeefdruk, foliedruk, hoogdruk, linografie, blokdruk en etsen. In een aantal gevallen wordt zelfs schrijven tot een kunst verheven. Dat noemen we dan kalligraferen. Daar heb je natuurlijk papier bij nodig en dus mag bij dit alles de ambachtelijke papierschepper Math niet ontbreken.”

Voor de liefhebbers zijn er deze middag ambachtelijke grafische producten te koop, zoals etsen, gepersonaliseerde bierviltjes of mokken met een afbeelding en je eigen naam erop en andere handgedrukte producten. Voor de kinderen is er een stempelworkshop waarin zij naar hartenlust een eigen creatie kunnen maken om deze mee naar huis te nemen.

Natuurlijk is het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof ook deze zondag volledig in bedrijf en zijn de terrassen geopend om te genieten van een ouderwets geurende koffie met gebakken vlaai uit eigen bakhuis. Eynderhoof is te vinden aan Milderspaât 1 in Nederweert-Eind. Meer informatie over het Openluchtmuseum is te vinden op de website www.eynderhoof.nl.

Deel dit bericht
Geef reactie