Nieuwe basisschool tussen Budel-Schoot en Budel-Dorplein onhaalbaar

Algemeen Reageer 3 min. leestijd
Foto via: Depositphotos

Cranendonck – Een nieuw schoolgebouw voor basisschool De And’re Wijze tussen Budel-Schoot en Budel-Dorplein was de wens van beide dorpen, maar blijkt toch niet haalbaar. Dat is de conclusie nadat de gemeente de mogelijkheden op deze plek samen met de provincie Noord-Brabant heeft onderzocht.

Het college van B&W van de gemeente Cranendonck stelt daarom voor om een plek te zoeken in de kern van Budel-Schoot voor het nieuwe schoolgebouw. In september 2024 vergadert de raad over dit voorstel.

De gemeenteraad heeft in april 2023 een plan vastgesteld waarin staat dat er één nieuw schoolgebouw moet komen voor de basisscholen Wereldwijzer en Sint-Andreas (nu samen basisschool De And’re Wijze). En dat het gebouw het liefst tussen of in de buurt van Budel-Schoot én Budel-Dorplein komt. Een werkgroep bestaande uit de gemeente Cranendonck, buurtplatform Dorplein Uniek, dorpsplatform Sterk Schoot en Atalenta (de organisatie waar de basisschool onderdeel van is) heeft afgelopen periode gekeken naar een nieuwe schoollocatie.

Provincie wil geen school buiten een dorp

Het gebied waar de nieuwe school zou moeten komen, ligt tussen de twee dorpen. De provincie Noord-Brabant gaat over dit gebied. Daarom is de gemeente met de provincie in overleg gegaan over de mogelijkheden. Het standpunt van de provincie is duidelijk: een school in een gebied buiten de dorpen vinden ze niet passen. Het sluit niet aan bij het beleid van de provincie en de gemeente. En om het buitengebied te beschermen heeft de provincie liever dat er in dorpen wordt gebouwd dan buiten dorpen.

Twee mogelijke locaties in Budel-Schoot

De werkgroep heeft vervolgens andere oplossingen voor de school bekeken. Zij heeft aangegeven dan het liefst een nieuwe school te bouwen op het terrein van Jong Nederland Budel-Schoot. Voor het college van B&W is nieuwbouw op de bestaande locatie van De And’re Wijze ook een mogelijkheid. Daarom is het voorstel aan de gemeenteraad om nu eerst te kiezen voor de kern Budel-Schoot.

Locaties verder onderzoeken

Om een definitieve keuze te kunnen maken voor de schoollocatie in Budel-Schoot gaat voor beide locaties verder onderzocht worden hoe haalbaar een school is. Bovendien heeft de gemeenteraad kort geleden besloten om samen met inwoners van Budel-Schoot een brede gemeenschapsvisie op te stellen. Hiervoor zijn De Reinder, het terrein van Jong Nederland en de kerk in beeld voor woningbouw en een nieuw gemeenschapshuis in Budel-Schoot. De gemeente gaat samen met dorpsplatform Sterk Schoot en andere betrokken partijen bekijken hoe haalbaar alle plannen en locaties zijn.

School met buitenschoolse en kinderopvang

Het college van B&W heeft vorige week al wel een voorbereidingskrediet van €260.000 beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuw schoolgebouw voor basisschool De And’re Wijze. Met dit geld kan Atalenta komende tijd aan de slag met het maken van een ontwerp voor een nieuw schoolgebouw.

Deel dit bericht
Geef reactie