Vliegbasis Kleine Brogel staat open voor overleg F-35 vliegtuigen

Politiek Reageer 2 min. leestijd
Gevechtsvliegtuigen F16 (onder) en F35 (boven)

De gemeente Weert heeft gereageerd op de vragen van de heer Heuvelmans van de PvdA Weert met betrekking tot de vliegbasis Kleine Brogel en de komst van F-35 vliegtuigen. Begin deze maand stelde hij schriftelijke vragen over de betrokkenheid van de gemeente bij deze kwestie, evenals over de mogelijke impact op de regio.

Betrokkenheid gemeente Weert

De gemeente Weert is momenteel niet betrokken bij structureel overleg met omliggende gemeenten of militaire overheden van vliegbasis Kleine Brogel over de plaatsing van vliegtuigen en hun vliegroutes. Echter, vliegbasis Kleine Brogel heeft aangegeven open te staan voor overleg met de gemeente. Dit biedt de gemeente de mogelijkheid om een samenwerking en dialoog te verkennen.

Laatste klacht in 2021

De gemeente Weert heeft aangegeven dat er weinig klachten binnenkomen over geluidsoverlast door vliegtuigen. De laatste melding dateert van 5 mei 2021. Hoewel er geen plannen zijn om dit probleem proactief aan te pakken of een dialoog met de bewoners te starten, blijft de gemeente alert op mogelijke ontwikkelingen.

Geluidsmetingen en milieubeleid

Weert is niet betrokken bij geluidsmetingen die worden uitgevoerd door de Belgische luchtmacht rondom vliegbasis Kleine Brogel. Ook is het niet de wettelijke taak van de gemeente om uitstoot van vliegverkeer te registreren of te compenseren. Dit valt buiten de verantwoordelijkheden van de gemeente.

Invloed van Vliegbasis De Peel

De mogelijke heropening van vliegbasis De Peel kan toekomstige invloed hebben op de situatie. De gemeente Weert werkt samen met andere gemeenten in het traject ‘Ruimte voor defensie’. Eventuele nieuwe ontwikkelingen zullen aan de gemeenteraad worden gemeld, zo staat in de antwoordbrief.

Lees de volledige brief (PDF): https://wdg.li/3vkuzos

Deel dit bericht
Geef reactie