Primeur tijdens Drukkersdag op Eynderhoof

Uitgaan Reageer 2 min. leestijd
Foto via Openluchtmuseum Eynderhoof

Nederweert-Eind – In Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof zorgen vele vrijwilligers ervoor dat de geschiedenis weer gaat leven. Je ziet, ruikt, proeft en ervaart er hoe het leven rond 1900 was in een dorp uit de Peel. Een primeur tijdens de Drukkersdag van dit jaar is dat de bezoekers ook nog wat verder mee terug in de tijd worden genomen en wel naar een stukje geschiedenis uit de 15e eeuw.

Johannes Gutenberg

Eynderhoof heeft tijdens deze vierde Drukkersdag namelijk een unieke nieuwe deelnemer waarmee de bezoekers zelf de magie van de drukkunst kunnen ontdekken zoals Johannes Gutenberg het bedoelde. Dhr. Hans Jozef Altmann, meesterdrukker en vakman in hart en nieren, is bereid gevonden om tijdens de Drukkersdag een uniek stukje geschiedenis te komen tonen: een volledig nagebouwde en werkende Gutenberg-drukpers.

Johannes Gutenberg introduceerde rond 1445 de boekdrukkunst in Europa en heeft daarmee grote invloed gehad op de wereldgeschiedenis. Op zondag 1 september zal Dhr. Altmann met de nagebouwde Gutenberg-drukpers demonstraties geven, waarbij bezoekers ook zelf de kans krijgen om de ambachtelijke kracht van de boekdrukkunst te voelen door zelf drukwerk te creëren, precies zoals dat in de 15e eeuw gebeurde.

Primeur tijdens Drukkersdag

Tijdens de Drukkersdag, een grafische dag die uniek is in Nederland, zijn diverse grafische vakmensen aanwezig om hun bijzondere ambacht te demonstreren: papierscheppen, zeefdrukken, etsen, foliedrukken, linografie, hoogdruk en nog veel meer. Daarbij heeft men dit jaar dus voor het eerst ook de unieke kans om een stukje geschiedenis van Johannes Gutenberg tot leven te zien komen en zelf te ervaren.

Praktische informatie

  • Datum: zondag 1 september 2024
  • Tijd: 13.00 tot 17.00 uur
  • Locatie: Openluchtmuseum Eynderhoof, Milderspaât 1 in Nederweert-Eind
Deel dit bericht
Geef reactie