Provinciale muziekopleiding tot assistent-dirigent weer van start

Kunst en Cultuur Reageer 2 min. leestijd
Foto door Kim Fotografeert

In november start een nieuwe cursusreeks van de provinciale muziekopleiding tot assistent-dirigent in Venlo, Weert en Kerkrade. De opleiding is een initiatief van de Limburgse amateurmuziekbonden om het dirigentenvak een stimulans te geven. Deelnemers die in Limburg wonen krijgen korting op het cursusgeld.

Muziekopleiding

De opleiding bestaat uit twee cursussen waarmee deelnemers een koor, orkest of ensemble (beter) leren te begeleiden. De oriëntatiecursus is bedoeld voor beginners. In 10 lessen maken deelnemers kennis met repetitie- en slagtechniek, stemvorming en muziektheorie. De basiscursus bestaat ook uit 10 lessen en is een verdieping hierop. Naast aanvullende theorie gaan deelnemers het geleerde toepassen in de praktijk. Deelnemers die in Limburg wonen ontvangen bij het behalen van het certificaat 50 tot 75% van het cursusgeld terug. 

De provinciale muziekopleiding tot assistent-dirigent is het resultaat van een samenwerking tussen de kunstinstellingen Stichting SMK Kerkrade, Kunstencentrum Venlo en RICK Weert en de muziekbonden Verbindend Netwerk Koorzang Limburg, Limburgse Bond voor Muziekgezelschappen en Limburgse Bond van Tamboerkorpsen verenigd in Stichting Klankkleur Limburg. Het is het vierde jaar dat deze opleiding met korting wordt aangeboden.

Behoefte aan dirigenten

Rob Janssen van Stichting Klankkleur Limburg: “Er is met name veel behoefte aan dirigenten voor elementaire samenspeelgroepen, opstaporkestjes, jeugdorkesten, jeugdkoren en jeugdslagwerkensembles. Door een tegemoetkoming in het cursusgeld verlagen we de drempel voor mensen die willen ontdekken of dirigeren iets voor hen is. Na het volgen van de oriëntatiecursus kunnen de cursisten zeker al van betekenis zijn voor de deze doelgroepen. Als men weer wat verder is, na bijvoorbeeld de basiscursus dirigeren, kan een cursist ook eventueel een partijrepetitie dirigeren of wellicht de dirigent vervangen bij een serenade of soortgelijke activiteit.” 

De cursussen starten in november 2024 en zijn toegankelijk voor verschillende leeftijden. Voor de oriëntatiecursus is geen voorkennis nodig. Meer informatie is te vinden op de websites van de kunstinstellingen en op www.klankkleurlimburg.nl.

Deel dit bericht
Geef reactie