Provinciale wegen in Weert worden stiller door nieuw actieplan

Algemeen Reageer 2 min. leestijd
Archieffoto WdG: Werkzaamheden op Roermondseweg (N280)

Met het nieuwe Limburgs Actieplan Geluid (2024-2029) zet de Provincie Limburg een belangrijke stap naar een stillere en gezondere leefomgeving. Dit plan richt zich op het verminderen van geluidsoverlast door verkeer op provinciale wegen, waaronder in Weert.

De provincie streeft ernaar om de negatieve gezondheidseffecten, zoals ernstige hinder en slaapverstoring, te beperken en de rust in stiltegebieden te behouden. Het ontwerp van het Limburgs Actieplan Geluid ligt nu ter inspraak. Belangrijke verkeersroutes zoals de N275 (Ringbaan-Noord), N292 (Maaseikerweg/Amentstraat), N280 (Roermondseweg) en N564 (Kempenweg) in Weert worden specifiek vermeld op pagina 38 van het plan.

Concrete acties

Het actieplan bevat locaties waar geluidreducerend asfalt wordt aangebracht. Deze maatregel verlaagt de geluidsbelasting op een kosteneffectieve manier. De werkzaamheden worden gecombineerd met gepland groot onderhoud, wat de kosten beperkt en de overlast voor weggebruikers en omwonenden minimaliseert.

Daarnaast zal geluidreducerend asfalt worden aangebracht op de N564, tussen de T-splitsing bij de Havenweg (nabij het smalle bruggetje) en de grens met België, om het natuurgebied Stramprooierbroek-Tungelerwallen-Wijfel te beschermen. Ook delen van de Suffolkweg-Zuid, N280, N292 en N275, dicht bij woningen gelegen, worden aangepakt.

Nieuwe meetmethoden

De Europese richtlijn Omgevingslawaai, opgenomen in de Omgevingswet, verplicht provincies om actieplannen te ontwikkelen die gericht zijn op het beperken van geluidsoverlast door verkeer op provinciale wegen. Het Limburgs Actieplan Geluid is het vierde actieplan van de Provincie Limburg. In 2029 volgt opnieuw een evaluatie en aanpassing.

Het actieplan handhaaft de eerder vastgestelde plandrempels van 55 dB voor woningen en 40 dB(A) in stiltegebieden. Deze drempels zijn in het vorige actieplan al verlaagd. Door nieuwe rekenmethoden onder de Omgevingswet komen nu meer locaties in aanmerking voor geluidreducerende maatregelen.

Inspraakperiode

Inwoners, belanghebbenden en organisaties kunnen hun mening geven over het ontwerp van het Limburgs Actieplan Geluid. Van 30 augustus tot en met 10 oktober 2024 kunnen reacties en suggesties worden ingediend. Deze worden meegenomen bij de definitieve vaststelling van het plan. Meer informatie staat op www.limburg.nl/geluid.

Bekijk het concept-actieplan (PDF): https://wdg.li/pjb5qv

Deel dit bericht
Geef reactie