Brouwcafé Weert opent proeflokaal en brouwerij in de binnenstad

Uitgaan Reageer 5 min. leestijd

Limburgse craftbieren, muziek op vinyl en een eigen bierbrouwerij – in de binnenstad van Weert opent binnenkort Brouwcafé Weert. Liefhebbers van unieke biertjes kunnen hier terecht om ze te proeven én om ze zelf te maken. Naar verwachting gaan de deuren van het tegen die tijd volledig verbouwde pand naast Stadshotel Weert eind november open.

Van pashokjes naar pishokjes

Er moet nog heel wat gebeuren om van de voormalige pashokjes in de winkel nu ‘pishokjes’ te maken, maar Dirk-Jan en Corine hebben er zin in. Anderhalf jaar geleden sprongen ze in het diepe door Stadshotel Weert over te nemen en dat beviel zo goed dat het smaakte naar meer. Meer enthousiaste werknemers een werkplek bieden, meer gasten voorzien van lekkere hapjes en drankjes en meer gezelligheid in de Weerter binnenstad.

De Rotterdammers streken drie jaar geleden neer in Weert en willen hier voorlopig niet meer weg. Hun doel is zoveel mogelijk mensen met een verstandelijke beperking aan een leuke baan te helpen. “Het is gewoon zo leuk om met deze mensen te werken!”, aldus Corine. Zij begon als vrijwilliger bij Lien & Otje en zo is het balletje gaan rollen. “Zonder dit fantastische team had ik het ook echt niet aangedurfd, hoor.”

Mooie banen creëeren

In Stadshotel Weert kunnen al heel wat mensen aan de slag in de bediening, in de keuken of in de hotellerie en met de komst van Brouwcafé Weert komen daar nog meer werkplekken bij. Corine: “We willen zoveel mogelijk leuke banen voor deze doelgroep creëren. Zo kunnen ze iets doen dat echt bij hen past en dat stralen ze uit: onze medewerkers zijn hier niet zomaar alleen aanwezig, maar hebben echt het gevoel dat ze werken en iets betekenen voor de maatschappij.”

Dirk-Jan vult zijn vrouw enthousiast aan: “We breiden onze activiteiten in feite uit en kunnen zo nog meer afwisselende en gevarieerde banen aanbieden. In Brouwcafé Weert kunnen deze mensen bijvoorbeeld aan de slag met het vullen van flesjes, kroonkurken erop doen en etiketten plakken.” Het Brouwcafé wordt immers niet alleen een proeflokaal, maar ook een kleine brouwerij. Dirk-Jan: “Een paar maanden geleden heb ik de webshop Brouwstore hier in Weert overgenomen, dus de materialen komen daarvandaan. Lokale brouwers kunnen in het Brouwcafé onze spullen gebruiken en bieren maken die wij weer verkopen in het proeflokaal.”

Brouwcafé en Brouwacademy Weert

Het Brouwcafé richt zich voornamelijk op kleine groepen of verenigingen die graag eens een eigen biertje willen brouwen of hun eigen recept aan het publiek willen laten proeven. “Veel brouwers zijn trots op hun bier, maar om het om te kunnen zetten moeten ze van alles regelen. Daar hebben ze de middelen niet voor”, aldus Dirk-Jan. “Omdat ik alle vergunningen die nodig zijn al heb en de benodigde materialen zelf verkoop, kunnen ze via mij alsnog hun bier aan het publiek laten proeven.”

Op deze manier hopen Dirk-Jan en Corine een soort clubhuis te creëren. Met in het proeflokaal ruimte voor zo’n 25 tot 30 gasten en in de brouwerij plek voor 10 brouwers. Onder de vlag van Brouwacademy Weert wil Dirk-Jan hier zowel beginnende als gevorderde bierbrouwers alle kneepjes van het vak leren. “Ze kunnen zien met welke materialen ze kunnen werken en die direct leren te gebruiken”, aldus Dirk-Jan.

Dat is niet alleen handig voor hobbybrouwers en verenigingen, maar ook ideaal voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitje of een vrijgezellenfeest. Dirk-Jan: “Eerst brouwen, dan pas trouwen! Vrijgezellen kunnen hier bijvoorbeeld een biertje brouwen en dat een paar weken later op de bruiloft uitschenken. Dankzij de samenwerking met Stadshotel Weert kunnen we zelfs een totaalconcept aanbieden: overdag brouwen, ’s avonds barbecueën op ons terras en de nacht doorbrengen in het hotel.”

Eerst bouwen, dan brouwen

Volop ideeën dus, Corine en Dirk-Jan zijn voorlopig nog niet ‘uitgebrouwen’. Maar voor hen geldt: eerst bouwen, dan pas brouwen. De komende maanden wordt er nog volop verbouwd in het Brouwcafé aan de Langstraat 2a, met als doel de komende winter te kunnen proosten op een in allerlei opzichten mooie aanwinst voor Weert.

Deel dit bericht
Geef reactie