Directeur uit Budel veroordeeld voor seksueel misbruik personeelsfeest

Algemeen Reageer 3 min. leestijd
Foto via: Depositphotos (Joeppoulssen)

Budel – Een 47-jarige directeur uit Budel is veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, vanwege het misbruik van een vrouwelijke collega tijdens een personeelsfeest. De rechtbank Oost-Brabant heeft geoordeeld dat er onvoldoende bewijs is voor een eerder incident tijdens een ander feest.

Incident tijdens barbecuefeest

In de zomer van 2020 organiseerde de directeur een barbecuefeest op zijn eigen terrein. Het slachtoffer verbleef in een bed and breakfast op hetzelfde perceel, waar zij met enkele collega’s zou overnachten. Toen ze naar haar kamer ging om te slapen, volgde de directeur haar en eiste dat ze terugkwam naar het feest. Volgens de vrouw voelde ze zich gedwongen om te gehoorzamen omdat hij haar leidinggevende was. Aan het einde van het feest nam de man haar mee naar een fitnessruimte, waar hij haar verkrachtte.

Directeur ontkent dwang

De directeur erkende dat er seksueel contact was geweest, maar beweerde dat het initiatief van de vrouw kwam en dat ze een affaire hadden. De rechtbank wees deze verklaring echter af, omdat de man zijn machtspositie misbruikte en de tekenen van verzet negeerde.

Misbruik van macht

De rechtbank vond voldoende bewijs dat de man misbruik maakte van zijn rol als leidinggevende. Een collega had gedurende de avond al een slecht gevoel over de situatie en zag hoe de verdachte de vrouw voortdurend onder druk zette. De man negeerde haar verzoeken en beweerde dat dergelijke situaties “hoorden bij een hogere functie binnen het bedrijf.”

Gevolgen voor het slachtoffer

Het slachtoffer meldde zich kort na het voorval ziek met psychische klachten. Ze voelde zich niet meer veilig op haar werk en vreesde voor herhaling van het misbruik. Haar medische dossiers ondersteunden deze klachten.

Vrijspraak ander incident

De directeur werd beschuldigd van ongepast gedrag tegenover een andere medewerker tijdens een bedrijfsfeest in november 2019. Er was echter onvoldoende bewijs om deze beschuldiging te ondersteunen, waardoor de rechtbank de man voor dit incident vrijsprak.

Celstraf, contactverbod en schadevergoeding

Naast de gevangenisstraf mag de man tijdens zijn proeftijd van twee jaar geen contact opnemen met het slachtoffer. Ook moet hij haar een schadevergoeding van 5.000 euro betalen. De rechtbank oordeelde dat hij een ernstige inbreuk maakte op de lichamelijke en persoonlijke integriteit van de vrouw.

Lees de volledige uitspraak via: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBOBR:2024:4199

Deel dit bericht
Geef reactie