Lezing over de meidagen van 1940 in Soerendonk

Uitgaan Reageer 2 min. leestijd
Foto via Depositphotos

Soerendonk – Op woensdag 18 september organiseert Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ een lezing over de meidagen van 1940. De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in Gemeenschapshuis Den Donck aan de Van Schaiklaan 1 in Soerendonk. De toegang is gratis.

Over de meidagen van 1940

“De meeste Nederlanders kennen de achtergronden van de herdenkingen op 4 mei 1945 en het bevrijdingsfeest op 5 mei 1945. Maar wat weten wij van de meidagen in 1940? Hoe lang duurde deze strijd? Waarom capituleerden wij al zo snel en wat ging eraan vooraf? Wat was de precieze aanleiding, waarom moest Breda evacueren? Hoe succesvol was ons leger, hoe doortastend de regering?”, aldus de Heemkundekring.

Lezing

Hoofdinspecteur Tony Mouw geeft door het hele land lezingen over politiegeschiedenis, de inval van de Duitsers in 1940 en alles wat daaraan voorafging. De lezing over de inval behandelt uitgebreid de aanloop naar deze dramatische meidagen van 1940 en vertelt niet alleen het verloop van de strijd, maar ook de politieke en bestuurlijke kant. Daarbij wordt specifiek de regionale Brabantse situatie behandeld.

De lezing is interactief. Ook zal er gebruik worden gemaakt van landkaarten uit 1898 en 1928 en diverse historische gebruiksvoorwerpen zoals een oude helmen, uniform en boeken.

Deel dit bericht
Geef reactie