Grote kermisoefening hulpdiensten op en rond het NS-station

112 Reageer 2 min. leestijd
Oefening op het NS-station in Weert

De hulpdiensten in Weert oefenen elk jaar voorafgaand aan de kermis om zich verder te ontwikkelen en hun samenwerking te verbeteren. Aangezien de kermis in Weert groot is, biedt een jaarlijkse oefening de kans om realistische situaties te simuleren en de samenwerking tussen hulpverleners te verbeteren. Dit jaar vond de oefening plaats op en rond het NS-station.

Scenario van de kermisoefening

Op het station waren verbouwingswerkzaamheden bezig, waarbij sloopwerkzaamheden uitgevoerd werden. Door vertraging in het werk moesten de bouwvakkers langer doorgaan. Eén van hen, die de trein moest halen, raakte gefrustreerd door de vertragingen. Door een seinstoring bij Maarheeze reden de treinen later, wat zijn frustratie alleen maar vergrootte. In een opwelling stichtte hij brand in de ruimte waar hij werkte. Een collega van de bouwvakker raakte ingesloten door het vuur en liep ernstige brandwonden op. De situatie escaleerde toen een gasfles explodeerde, waardoor er scherven op het perron terechtkwamen.

De dader vluchtte in eerste instantie, maar ging vervolgens bij “Antje van de Statie” zitten. Later mengde hij zich onder de kermisopbouwers. Verschillende getuigen konden een signalement van de dader geven. Tijdens de explosie van de gasfles raakte een medewerker van de Spinning Coaster bekneld in de attractie. Ondertussen ontstond er brand in het stationsgebouw, wat zorgde voor hevige rookontwikkeling.

Samenwerking en observatie

De hulpdiensten werden gealarmeerd en onder toezicht van waarnemers voerden zij de oefening uit. Tijdens de kermisoefening werd nauwkeurig gekeken naar de communicatie tussen de verschillende hulpdiensten en hun aanpak van de uitdagende situaties die op een kermisterrein kunnen ontstaan. Ondanks de regen kunnen zowel de hulpverleners als de kermisexploitanten terugkijken op een geslaagde oefening.

Deel dit bericht
Geef reactie